Άρθρο 104 Τροποποίηση του ν. 3054/2002
1. Τα εδάφια α΄ και β΄ της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3054/2002 αντικαθίστανται ως εξής:
«α. Ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο - απαίτηση ασφαλιστικής κάλυψης κατά συγκεκριµένων κινδύνων.
Το νοµικό πρόσωπο στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η Άδεια Εµπορίας πρέπει να ικανοποιεί µία από τις ακόλουθες εναλλακτικές απαιτήσεις:
αα) ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο, ως ακολούθως:
την άδεια κατηγορίας Α, ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ως εξής: Ελάχιστο Εταιρικό Κεφάλαιο
Όγκος Πωλήσεων (κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος)
Έως και 300.000 Μ.Τ. 500.000 ευρώ
Από 300.000 Μ.Τ. έως και 600.000 Μ.Τ. 1.000.000 ευρώ
Άνω των 600.000 Μ.Τ. 1.500.000 ευρώ
Για την άδεια κατηγορίας Β1: 500.000 ευρώ
Για την άδεια κατηγορίας Β2: 500.000 ευρώ
Για την άδεια κατηγορίας Γ: 500.000 ευρώ
Για την άδεια κατηγορίας Δ: 500.000 ευρώ
ββ) ασφαλιστική κάλυψη κατά συγκεκριµένων κινδύνων, που καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στην ίδια απόφαση ρυθµίζονται οι λεπτοµέρειες εφαρµογής της παρούσας περίπτωσης ββ΄.
β. Διαθεσιµότητα αποθηκευτικών χώρων. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι ιδιόκτητοι, µισθωµένοι ή να έχουν παραχωρηθεί κατ’ αποκλειστική χρήση. Η µίσθωση και η παραχώρηση της χρήσης πρέπει να έχουν διάρκεια ίση τουλάχιστον µε το χρόνο ισχύος της άδειας και να αποδεικνύονται εγγράφως. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να χρησιµοποιούνται τουλάχιστον για την εξυπηρέτηση της διακίνησης προϊόντων ή της τήρησης αποθεµάτων έκτακτης ανάγκης και να έχουν την αναγκαία και κατάλληλη δυναµικότητα για την άσκηση της εµπορίας. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να έχουν τις προβλεπόµενες από τις κείµενες διατάξεις προδιαγραφές και να διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισµό για την ασφαλή αποθήκευση και οµαλή διακίνηση των προϊόντων. Η σύνδεση των αποθηκευτικών χώρων µε τους προµηθευτές αυτών γίνεται µε οποιονδήποτε τρόπο (ιδίως µε σύστηµα αγωγών, διϋλιστήρια, θάλασσα, σιδηροδροµικό δίκτυο, βυτιοφόρα οχήµατα).
Οι αποθηκευτικοί χώροι µπορούν να βρίσκονται και εντός χώρου διϋλιστηρίου. Οι αποθηκευτικοί χώροι µπορεί να θεωρούνται και αποθήκες τήρησης Αποθεµάτων Έκτακτης Ανάγκης, εφόσον τηρούνται οι απαιτούµενες προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση που η τροφοδοσία των αποθηκευτικών χώρων γίνεται αποκλειστικά µε βυτιοφόρα οχήµατα, για τα διακινούµενα καύσιµα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι προβλεπόµενοι δασµοί και φόροι. Οι αποθηκευτικοί αυτοί χώροι δεν θεωρούνται ως αποθήκες τήρησης αποθεµάτων έκτακτης ανάγκης.
Ο ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων που υποχρεούνται να διαθέτουν οι κάτοχοι Άδειας Εµπορίας της κατηγορίας Α΄ υπολογίζεται µε βάση τον όγκο των πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων που αυτοί πραγµατοποίησαν κατά το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος, ως εξής:
Όγκος Πωλήσεων (κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος) Διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων
Έως και 300.000 Μ.Τ. 4.000 κυβικά μέτρα
Από 300.000 Μ.Τ. έως και 600.000 Μ.Τ. 7.000 κυβικά μέτρα
Άνω των 600.000 Μ.Τ. 13.000 κυβικά μέτρα
Ο ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων για τις υπόλοιπες κατηγορίες Άδειας Εµπορίας καθορίζεται ως εξής:
Για την άδεια κατηγορίας Β1: 5.000 κυβικά µέτρα
Για την άδεια κατηγορίας Β2: 5.000 κυβικά µέτρα
Για την άδεια κατηγορίας Γ: 500 κυβικά µέτρα
Για την άδεια κατηγορίας Δ: 2.000 κυβικά µέτρα
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής καθορίζονται οι προδιαγραφές ασφαλούς σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων των εταιρειών Διύλισης, Εµπορίας, Διάθεσης Βιοκαυσίµων, Λιανικής Εµπορίας και Μεγάλων Τελικών Καταναλωτών.»
2. Η κοινή απόφαση των υπουργών της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 3054/2002 εκδίδεται εντός τριµήνου και µε ισχύ από τη δηµοσίευση του παρόντος.
3. Η υποπερίπτωση α΄ της περίπτωσης Γ της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ν. 3054/2002 καταργείται και από την υποπερίπτωση β΄ διαγράφεται η αρίθµηση «β.».
4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 20 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει, καταργείται.