.

Μπρος-πίσω για τις αποδείξεις

Από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών, για ένα ποσοστό του εισοδήματός τους.

Μετά το «αλαλούμ» που προκάλεσε χθεσινή διαρροή του υπουργείου Οικονομικών, που καλούσε τελευταία στιγμή τους φορολογούμενους να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών για τα φετινά εισοδήματα, μέτρο το οποίο έχει καταργηθεί, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τελικά από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο την υποχρεωτική προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι εξακολούθησαν κατά τη διάρκεια του έτους να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις αγορές τους.

Θυμίζουμε ότι η βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014. Για το 2015 υπήρχε νομοθετική εκκρεμότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει ότι οι όποιες αλλαγές που αφορούν στην αντικατάσταση της υποχρεωτικής συγκέντρωσης αποδείξεων από τη χρήση πλαστικού χρήματος, για να μπορεί να χτίζει κάποιος το αφορολόγητο, θα τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2016 και μετά.

Ωστόσο, το υπουργείο διαπίστωσε κενό στον νόμο για τις αποδείξεις μετά τη μείωση του ποσοστού από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Προσπάθησε να καλύψει το κενό επαναφέροντας την παλιότερη διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου.

Γι αυτό στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί η διάταξη, με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

«Δεν είπα για πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις»
Από την πλευρά του, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε σήμερα (MEGA) πως δεν είπε ποτέ ότι θα μπει φόρος σε όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα βάζαμε πρόστιμο 22% στον κόσμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, σχετικά με σενάρια αναδρομικών φόρων. «Δεν είπα ποτέ ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι για το 2015», πρόσθεσε.
efsyn.gr