.

«Φιτιλιά» από το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες

«Φωτιές» άναψε το βράδυ της Τρίτης στην κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς έκρινε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έπρεπε να είχε γίνει από τις 21 Μαΐου 2015 και ζητάει από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφασή του.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αργά σήμερα το βράδυ ότι η Πολιτεία όφειλε να είχε εκδώσει από την 21η Μαΐου 2015 υπουργική απόφαση και να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά το τέλος της διάσκεψης δημοσίευσαν την υπ΄αριθμ. 4446/2015 απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια ακύρωσε την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την 21η Μαΐου 2015.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης (αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων) να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πρακτικά η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει πως ο ΕΝΦΙΑ είναι «στον αέρα», καθώς οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, προφανώς προς τα κάτω.

Συντάκτης: efsyn.gr