.

ΔΕΦΚΦ 1001351 ΕΞ 7.1.2016
Παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων επί της νέας φορολόγησης των προϊόντων που εμπίπτουν στα άρθρα 90 και 92 του ν.2960/2001.

Σχετ.: α) Η υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚΦ Β 5026599 ΕΞ 23.12.2015 ΕΔΥΟ (ΑΔΑ: Ω45ΟΗ-ΒΒΕ).
β)Η υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚΦΒ5026381 ΕΞ 16.12.2015 (ΦΕΚ Β'2785) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Σε συνέχεια της ανωτέρω α' σχετικής ΕΔΥΟ, με την οποία κοινοποιήθηκε η β' σχετική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός όρων και διατυπώσεων για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των προϊόντων των άρθρων και του ν.2960/2001 - Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.883/530/1999 (ΦΕΚ Β'1872) Α.Υ.Ο. Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή» και με την οποία δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στα προϊόντα των άρθρων 90 και 92 του νόμου 2960/2001 με την τροποποίηση των άρθρων και του ιδίου νόμου με το άρθρο 13 του ν.4346/2015 (ΦΕΚ Α'152) αλλά και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν τόσο οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές όσο και οι οικονομικοί φορείς ενόψει της έναρξης εφαρμογής της νέας φορολόγησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. α. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία πρόκειται να υπαχθούν στο καθεστώς της φορολογικής αποθήκης, εφόσον διαθέτουν προς πώληση μέρος των παραγόμενων προϊόντων πριν την έκδοση των προβλεπόμενων αδειών και την εισαγωγή των εν λόγω προϊόντων στη φορολογική αποθήκη, δύναται να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ (Δ.ΕΦΚ) και να καταβάλουν τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις το αργότερο μέχρι τις 25 του επόμενου μήνα από τον μήνα πώλησης των προϊόντων αυτών, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της του ν.2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ Α'265). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την προϋπόθεση ότι, τα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έχουν υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή την προβλεπόμενη από την
β) σχετική Απόφαση δήλωση αποθεμάτων καθώς και τη σχετική αίτηση για την έκδοση αδείας φορολογικής αποθήκης, με την υποχρέωση προσκόμισης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και πάντως πριν την καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση των εν λόγω αδειών όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση (ήτοι έως 30.4.2014), προκειμένου, η αρμόδια τελωνειακή αρχή, να προβεί στην χορήγηση των σχετικών αδειών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στους μικρούς οινοπαραγωγούς οι οποίοι παράγουν κατά μέσο όρο ετησίως κάτω από 1000 εκατόλιτρα οίνου εφόσον επιθυμούν να υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης.

β. Σε ότι αφορά δε την ενδοκοινοτική διακίνηση των προϊόντων αυτών, μέχρι την έκδοση των σχετικών αδειών φορολογικών αποθηκών, διευκρινίζεται ότι η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων δύναται να πραγματοποιείται μόνο με την κάλυψη του Απλουστευμένου Συνοδευτικού Διοικητικού Εγγράφου (ΑΣΔΕ) του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3649/92, υπό την τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. Τ.8612/2439/30.12.1992 ΑΥΟ (ΦΕΚ Β'778). Ευνόητο είναι ωστόσο ότι, για να παρέχεται η δυνατότητα διακίνησης με το ως άνω έγγραφο (ΑΣΔΕ), ο αναλογούν ΕΦΚ θα πρέπει να καταβάλλεται εκ των προτέρων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής του καταβληθέντος ΕΦΚ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται από την ως άνω ΑΥΟ. Περαιτέρω διευκρινίζεται αναφορικά με τον ΦΠΑ ότι δεν γεννάται φορολογική υποχρέωση για την καταβολή του φόρου αυτού καθόσον η ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών απαλλάσσεται βάσει του άρθρου του ν.2859/2000. Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές τηρούνται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του νόμου αυτού δηλωτικές υποχρεώσεις των υποκειμένων προσώπων.

2. Επιπλέον, μέχρι την έκδοση των σχετικών αδειών φορολογικών αποθηκών, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση των εν λόγω αδειών στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, δύνανται να προβαίνουν στην εξαγωγή προϊόντων προς τρίτες χώρες με την κατάθεση σχετικής εγγύησης η οποία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο τους αναλογούντος ΕΦΚ. Ευνόητο είναι ωστόσο ότι, στις περιπτώσεις που δεν επιβεβαιώνεται η έξοδος των εμπορευμάτων από την ΕΕ, το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

3. Σχετικά με τους μικρούς οινοπαραγωγούς οι οποίοι λειτουργούν εκτός φορολογικής αποθήκης και δεν προτίθενται να υπαχθούν στο καθεστώς αναστολής (φορολογική αποθήκη) επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που επιθυμούν να προβούν σε πωλήσεις των αποθεμάτων τους (εντός και εκτός της χώρας), θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής δήλωσης αποθεμάτων καθώς και της Δήλωσης ΕΦΚ για την καταβολή του συνόλου των αναλογουσών στα αποθέματα φορολογικών επιβαρύνσεων. Προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η ενδοκοινοτική διακίνηση των προϊόντων αυτών πραγματοποιείται με την κάλυψη του Απλουστευμένου Συνοδευτικού Διοικητικού Εγγράφου (ΑΣΔΕ) του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3649/92 και υπό την τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. Τ.8612/2439/30.12.1992 ΑΥΟ (ΦΕΚ Β'778). Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις εξαγωγής προϊόντων προς τρίτες χώρες δεν παρέχεται δυνατότητα επιστροφής του ΕΦΚ.

4. Εφόσον οι μικροί οινοπαραγωγοί προτίθενται να λειτουργήσουν με το καθεστώς Φορολογικής Αποθήκης και υποβάλουν τη σχετική αίτηση για την έκδοση άδειας Φορολογικής Αποθήκης κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 της παρούσας δύνανται να προβαίνουν στην εξαγωγή προϊόντων προς τρίτες χώρες σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 2.

5. Περαιτέρω, δεδομένου ότι αρκετές οινοποιητικές μονάδες πραγματοποιούν πωλήσεις με την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, επισημαίνεται ότι μέχρι την έκδοση των σχετικών αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή, και για λόγους παρακολούθησης και ελέγχου των αποθεμάτων, μαζί με τη σχετική δήλωση ΕΦΚ για την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων θα κατατίθεται σχετική κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται το σύνολο των λίτρων που αντιστοιχούν σε κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης.

6. Επιπλέον, για λόγους κυρίως διευκόλυνσης του εξαγωγικού εμπορίου, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν εκτός καθεστώτος αναστολής και παράγουν ή μεταποιούν τα προϊόντα που αναφέρονται στα άρθρα και του ν. 2960/2001 δύναται να εξακολουθούν να εισάγουν τα εν λόγω προϊόντα σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. Φ.639/447/14.8.2002 ΑΥΟΟ. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα πρόσωπα τα οποία προτίθενται να λειτουργήσουν υπό καθεστώς Φορολογικής αποθήκης και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης και μέχρι την έκδοση αυτής καθώς και της αδείας εγκεκριμένου αποθηκευτή.

Ευνόητο είναι ότι η είσοδος των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη θα εξακολουθεί να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚ Γ 5038982 ΕΞ 1.11.2013 ΕΔΥΟ. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ενημερώνουν παράλληλα την αρμόδια τελωνειακή αρχή, στην οποία έχει υποβληθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 8 της ανωτέρω β' σχετικής Απόφασης δήλωση αποθεμάτων, σχετικά με τις ποσότητες των προϊόντων οι οποίες εισέρχονται στη φορολογική αποθήκη. Αυτό κρίνεται σκόπιμο για λόγους ελέγχου και παρακολούθησης προκειμένου οι εν λόγω ποσότητες να αφαιρεθούν από τις ποσότητες των αποθεμάτων που θα εισαχθούν στη νέα φορολογική αποθήκη.

7. Αναφορικά δε με τις περιπτώσεις των οινοποιητικών μονάδων οι οποίες διαθέτουν περισσότερες της μίας εγκατάστασης παραγωγής και αποθήκευσης επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η δυνατότητα μεταφοράς των προϊόντων μεταξύ των εγκαταστάσεων, με τη χρήση του προβλεπόμενου κατά περίπτωση εμπορικού ή συνοδευτικού εγγράφου μεταφοράς (π.χ. δελτίο αποστολής), ενημερώνοντας άμεσα τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές στις οποίες έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις αποθεμάτων.

8. Περαιτέρω διευκρινίζεται σε ότι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες κατέχουν ήδη άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή και φορολογικής αποθήκης και οι οποίες διαθέτουν αποθέματα ελεύθερα (ήτοι, προϊόντα για τα οποία αποδεικνύεται ότι αποτέλεσαν αντικείμενο απόκτησης πριν τις 31.12.2015) ότι δεν υφίσταται υποχρέωση απογραφής των εν λόγω αποθεμάτων και χρέωση της φορολογικής αποθήκης.

9. Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σχετικά με τις ποσότητες των προϊόντων οι οποίες θα πρέπει να εισαχθούν στις νέες φορολογικές αποθήκες για την παρακολούθησή τους μέσω του συστήματος ΕΦΚ του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICISnet). Ευνόητο είναι ότι στις ανωτέρω ποσότητες, δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ποσότητες των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, αποσταλεί σε άλλο κράτος μέλος καθώς και οι ποσότητες των προϊόντων για τα οποία έχει κατατεθεί Δήλωση ΕΦΚ και έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση της φορολογικής αποθήκης στο υποσύστημα ΕΦΚ του ICISnet πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή από τον υπόχρεο του δελτίου παραγωγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚ 5041345 ΕΞ 28.11.2013 ΕΔΥΟ, ενότητα ΙΙ.3.1.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ ΕΙΡ. ΓΙΑΛΟΥΡΗ

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 90 Κρασί

Ο όρος κρασί του άρθρου 79 του παρόντα Κώδικα περιλαμβάνει το "απλό κρασί" και "αφρώδη κρασιά":
1. Ο όρος "απλό κρασί" περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς αριθμούς Σ.Ο. 22.04 και 22.05, εκτός από τα αφρώδη κρασιά της επόμενης παραγράφου, τα οποία:
α) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.
β) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 15% vol. μέχρι και 18% vol., με την προϋπόθεση ότι έχουν παραχθεί χωρίς εμπλουτισμό και η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.
2. Ο όρος "αφρώδη κρασιά" περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.04.10, 22.04.21.10, 22.04.29.10 και 22.05 και τα οποία πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού, τα οποία συγκρατούνται με σύρματα ή συνδετήρες ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, η οποία οφείλεται στο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα.
β) Έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω των 1,2% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 92 Ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα

1. Ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από το κρασί και την μπύρα θεωρούνται όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.04 και 22.05 και δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 90 του παρόντα Κώδικα, καθώς και τα προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 22.06, με εξαίρεση τα λοιπά αφρώδη ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση και τα οποία ορίζονται με την παράγραφο 2, καθώς και όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από το άρθρο 86 του παρόντα Κώδικα, τα οποία:
α) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 10% vol..
β) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 10% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση.
2. "Λοιπά αφρώδη ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση" νοούνται όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.06.00.31 και 22.06.00.39, καθώς και τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.04.10, 22.04.21.10, 22.04.29.10 και 22.05, τα οποία δεν αναφέρονται στο άρθρο 90 του παρόντα Κώδικα και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού που συγκρατούνται με σύρμα ή συνδετήρα ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, η οποία οφείλεται στο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα.
β) Έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 13% vol..
γ) Έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 13% vol. μέχρι και 15% vol., με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 91 Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

1. Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), που επιβάλλεται στα προϊόντα του προηγουμένου άρθρου, ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

2. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα απλά κρασιά, τα οποία παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

3. Ομοίως, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας των προϊόντων των άρθρων 90 και 92 του παρόντα Κώδικα για φορολογικούς σκοπούς.

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 93 Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), που επιβάλλεται στα προϊόντα του προηγουμένου άρθρου, ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 110 Βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης αλκοολούχων ποτών, παρ. 2

παρ. 2. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ετοίμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και άλλων αλκοολούχων προϊόντων βεβαιώνεται και εισπράττεται το αργότερο μέχρι τις 25 του επόμενου μήνα από το μήνα εξόδου των παραπάνω προϊόντων από το καθεστώς αναστολής, με βάση δήλωση και αναλυτική κατάσταση, που υποβάλλεται από τον εγκεκριμένο αποθηκευτή και σημείωμα που εκδίδεται από την αρμόδια Αρχή.

Νόμος 2859/2000, Άρθρο 28 Απαλλαγές στην παράδοση αγαθών σε άλλο κράτος-μέλος

1. Απαλλάσσονται από το φόρο:

α) η παράδοση αγαθών κατά την έννοια του άρθρου 5, τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος από τον πωλητή ή τον αποκτώντα ή από άλλον που ενεργεί για λογαριασμό τους, προς άλλον υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο νομικό πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή σε άλλο κράτος-μέλος.
Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για παράδοση αγαθών που πραγματοποιείται προς:

αα) αγρότες του ειδικού καθεστώτος,

ββ) υποκειμένους που διενεργούν μόνο απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών και

γγ) νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο, εφόσον το ύψος των συνολικών ενδοκοινοτικών τους αποκτήσεων αγαθών, χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας, δεν υπερβαίνει κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο το ποσό των 10.000 ευρώ και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το ποσό αυτό.

Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για καινούργια μεταφορικά μέσα και προϊόντα που υπάγονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης,

β) η περιστασιακή παράδοση καινούργιων μεταφορικών μέσων, που αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς άλλο κράτος μέλος. Επίσης η παράδοση αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς άλλο κράτος μέλος, εφόσον ο αγοραστής είναι πρόσωπο που εμπίπτει στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης α΄ και τα αγαθά αυτά διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης,

γ) η παράδοση αγαθών κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 7, οι οποίες θα καλύπτονταν από την προβλεπόμενη στην περίπτωση α΄ απαλλαγή, αν είχαν πραγματοποιηθεί προς άλλον υποκείμενο στο φόρο,

δ) η εισαγωγή και η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που πραγματοποιούνται από υποκείμενο στο φόρο και η παράδοση αγαθών προς υποκείμενο στο φόρο, με σκοπό την παράδοσή τους με τους όρους της παραπάνω περίπτωσης α΄, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που αφορούν αυτές τις παραδόσεις αγαθών με προορισμό ένα άλλο κράτος - μέλος, μέχρι του ποσού των παραδόσεων αυτών, που πραγματοποίησε ο υποκείμενος στο φόρο, κατά την προηγούμενη δωδεκάμηνη χρονική ή δωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδο.
Η παρούσα απαλλαγή, καθώς και η απαλλαγή που προβλέπεται στην περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 24, παρέχεται συνολικά μέχρι του κοινού ορίου, που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές.

2. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή στις παραδόσεις αγαθών που υπάγονται σε φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 και 46.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 90 Κρασί

Ο όρος κρασί του άρθρου 79 του παρόντα Κώδικα περιλαμβάνει το "απλό κρασί" και "αφρώδη κρασιά":
1. Ο όρος "απλό κρασί" περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς αριθμούς Σ.Ο. 22.04 και 22.05, εκτός από τα αφρώδη κρασιά της επόμενης παραγράφου, τα οποία:
α) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.
β) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 15% vol. μέχρι και 18% vol., με την προϋπόθεση ότι έχουν παραχθεί χωρίς εμπλουτισμό και η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.
2. Ο όρος "αφρώδη κρασιά" περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.04.10, 22.04.21.10, 22.04.29.10 και 22.05 και τα οποία πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού, τα οποία συγκρατούνται με σύρματα ή συνδετήρες ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, η οποία οφείλεται στο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα.
β) Έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω των 1,2% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.

Νόμος 2960/2001, Άρθρο 92 Ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα

1. Ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από το κρασί και την μπύρα θεωρούνται όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.04 και 22.05 και δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 90 του παρόντα Κώδικα, καθώς και τα προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 22.06, με εξαίρεση τα λοιπά αφρώδη ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση και τα οποία ορίζονται με την παράγραφο 2, καθώς και όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από το άρθρο 86 του παρόντα Κώδικα, τα οποία:
α) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 10% vol..
β) έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 10% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση.
2. "Λοιπά αφρώδη ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση" νοούνται όλα τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.06.00.31 και 22.06.00.39, καθώς και τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 22.04.10, 22.04.21.10, 22.04.29.10 και 22.05, τα οποία δεν αναφέρονται στο άρθρο 90 του παρόντα Κώδικα και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού που συγκρατούνται με σύρμα ή συνδετήρα ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, η οποία οφείλεται στο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα.
β) Έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 13% vol..
γ) Έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 13% vol. μέχρι και 15% vol., με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση