.

Μένει το ΔΝΤ, έρχονται οι θεσμοί

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο οι εταίροι επαίνεσαν μεν τον Ευλείδη Τσακαλώτο για τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασαν δε τις επιφυλάξεις τους.

Χαρακτηριστική ήταν η διάψευση στην οποία προέβη αυτοβούλως -χωρίς να ερωτηθεί σχετικά- πρόσφατων δημοσιευμάτων που παρουσίαζαν τον Πολ Τόμσεν να εισηγείται την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια!» υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τη συνάντηση του Πολ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ συναντάται με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, προφανώς με αντικείμενο πρωτίστως το ελληνικό ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτάει η συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι εκεί η κ. Λαγκάρντ θα επιχειρήσει ένα τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Ελληνα πρωθυπουργό και θα του ζητήσει να επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση της κυβέρνησής του να ψηφίσει και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε στην αρχή ως προς την εξέταση του ασφαλιστικού». Η δήλωση αυτή του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup δείχνει ότι η αποδοχή των προτάσεων της κυβέρνησης από τους εταίρους κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρείται σίγουρη και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις.

Αν και κλίμα ήταν πολύ καλό για την ελληνική πλευρά, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει «πολλή και καλή δουλειά» από την κυβέρνηση, παραμένει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία - αξιολόγηση, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους- θα κρατήσει… μήνες.
Έρχονται και θα μείνουν

Η έλευση των θεσμών στη χώρα μας θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πρώτα θα καταφτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα έρθουν και οι επικεφαλής.

Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα η οποία απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν μέχρι αρχές Μαρτίου στην Αθήνα και στόχος τους είναι μέσα σε αυτές τις σαράντα μέρες να κλείσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μνημονιακών δράσεων που έχουν συμφωνήσει ποτέ με την ελληνική πλευρά.

Εκτιμάται ότι σε τουλάχιστον 180 με 200 ανέρχονται οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση με βάση το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και φυσικά στις αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγές με άριστη γνώση πάνω σε αυτό το θέμα τονίζουν ότι το τελικό σχέδιο της πρότασης θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Μαΐου, ενώ ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δείχνει να τα έχει βρει με το Βερολίνο, απεργάζεται διάφορα σενάρια πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Μέσα σε αυτά είναι και η πρόταση που κατέθεσε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση στους εταίρους και επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις επαφές που είχε με τους έξι ομολόγους του στην Ευρώπη. Αυτή εστιάζει στην αναδιάρθρωση των επιτοκίων δανεισμού και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της χώρας.

Συντάκτης: efsyn.gr