.

Άρθρο 22
Διασυνοριακή δραστηριότητα Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

1. Επιτρέπεται σε ελληνικές επιχειρήσεις να χρημα­τοδοτούν ιδρύματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. (κράτος - μέλος καταγωγής), με την επιφύλαξη της κείμενης κοινωνικής και εργατικής νομοθεσίας του κράτους - μέλους υποδοχής σχετικά με τις επαγγελματικές συντάξεις. Επίσης επιτρέπεται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης που έχουν την έδρα ή το κύριο διοικητικό τους κατάστημα στην Ελλάδα και χορηγούν συνταξιοδοτικές παροχές να χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. (κράτος μέλος υποδοχής).
«Κράτος - μέλος καταγωγής» είναι το κράτος μέλος, στο οποίο το ίδρυμα έχει την έδρα του ή και το κύριο διοικητικό του κατάστημα ή, εφόσον δεν έχει έδρα, το κύριο διοικητικό του κατάστημα.
«Κράτος - μέλος υποδοχής» είναι το κράτος του οποί­ου η κοινωνική και εργατική νομοθεσία σχετικά με τις επαγγελματικές συντάξεις διέπει τις σχέσεις μεταξύ της χρηματοδοτούσας επιχείρησης και των ασφαλι­σμένων μελών.

2. Κάθε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) που χορηγεί συνταξιοδοτικές παροχές και επιθυμεί να δεχθεί χρηματοδότηση από χρηματοδοτούσα επιχείρη­ση, η οποία έχει την έδρα της στην επικράτεια άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., χρειάζεται προ­ηγούμενη έγκριση, όσον αφορά τους όρους λειτουργίας του, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφά­λισης, μετά σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.) για τα θέματα της αρμοδιότητάς της. Μόνο τα εγκεκριμένα Τ.Ε.Α. μπορούν να ασκούν διασυ­νοριακή δραστηριότητα.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ενημερώνει αμέσως την Ευρωπαϊκή Αρχή Α­σφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) για την χορήγηση της έγκρισης.
Κάθε Τ.Ε.Α. γνωστοποιεί επίσης στο Υπουργείο Εργα­σίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Εθνική Αναλογι­στική Αρχή την επιθυμία του να δεχθεί χρηματοδότηση από χρηματοδοτούσα επιχείρηση η οποία έχει την έδρα της στην επικράτεια άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ..

Το εδάφιο “Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ενημερώνει αμέσως την Ευρωπαϊκή Αρχή Α­σφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) για την χορήγηση της έγκρισης.” της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του νόμου 3846/2010 προστέθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 114 του νόμου 4099/2012, ΦΕΚ Α’250/20.12.2012

3. Εάν ασκείται διασυνοριακή δραστηριότητα, απαιτεί­ται η εφαρμογή των επενδυτικών κανόνων που προσδι­ορίζονται στα παρακάτω (α΄, β΄, γ΄) από το ίδρυμα του κράτους καταγωγής. Στην περίπτωση αυτή, οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται μόνο στο τμήμα του ενεργητικού του ιδρύματος που αντιστοιχεί στις δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται και στα Ταμεία Επαγ­γελματικής Ασφάλισης συνταξιοδοτικών παροχών που έχουν την έδρα ή το κύριο διοικητικό τους κατάστη­μα στην ελληνική επικράτεια και ασκούν διασυνοριακή δραστηριότητα.

Ειδικότερα:

α) Το ίδρυμα δεν επενδύει άνω του 30% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές, άλλα αξιόγρα­φα εξομοιούμενα προς μετοχές και χρεόγραφα μη ει-σηγμένα προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, ή το ίδρυμα επενδύει τουλάχιστον 70% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές, άλλα αξιόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές και χρεόγραφα εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.

β) Το ίδρυμα δεν επενδύει άνω του 5% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές και άλλα αξιό­γραφα εξομοιούμενα προς μετοχές, ομολογίες, χρεό­γραφα και άλλα μέσα της χρηματαγοράς και της κεφα­λαιαγοράς εκδιδόμενα από την ίδια επιχείρηση και άνω του 10% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε με­τοχές και άλλα αξιόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές, ομόλογα, χρεόγραφα και άλλα μέσα της χρηματαγοράς και της κεφαλαιαγοράς εκδιδόμενα από επιχειρήσεις που ανήκουν σε έναν και μόνο όμιλο.

γ) Το ίδρυμα δεν επενδύει άνω του 30% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε επενδυτικά προϊόντα εκπεφρασμένα σε νομίσματα διαφορετικά από αυτά των υποχρεώσεων.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνι­κής Ασφάλισης, μετά γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται: τα στοιχεία που πρέπει να παρέχονται από το ΤΕΑ στην αρμόδια ελληνική εποπτική αρχή (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) κατά τη διαδικασία γνωστοποίησης μεταξύ της ελλη­νικής εποπτικής αρχής και των αντίστοιχων αρχών του κράτους υποδοχής, ο χρόνος έναρξης της άσκησης διασυνοριακής δραστηριότητας ενός ΤΕΑ, καθώς και η πλήρης χρηματοδότηση των τεχνικών αποθεματικών και ρυθμίζονται θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών του κράτους - μέλους καταγωγής και του κράτους - μέλους υποδοχής, καθώς και διαρκούς ενημέρωσης και ανταλλαγής πλη­ροφοριών μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών για σημαντικές μεταβολές που αφορούν την εργατική και κοινωνική νομοθεσία του κράτους - μέλους υποδοχής σχετικά με τις επαγγελματικές συντάξεις, πρόσθετους επενδυτικούς περιορισμούς και πρόσθετες απαιτήσεις πληροφόρησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην άσκηση διασυνοριακής δραστηριότη­τας των Τ.Ε.Α..
Σε περίπτωση αρμοδιότητας και του Υπουργού Οικο­νομικών, την απόφαση συνυπογράφει και ο Υπουργός Οικονομικών.

5. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υποβάλλει στην ΕΑΑΕΣ έκθεση σχετικά με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τους κανόνες προ­ληπτικής εποπτείας των συστημάτων επαγγελματικών συντάξεων του παρόντος άρθρου και των άρθρων 7 και 8 του ν. 3029/2002, όπως εκάστοτε ισχύουν. Το Υπουργείο επικαιροποιεί την έκθεση του ανά διετία.

6. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή συνεργάζο­νται με την ΕΑΑΕΣ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό (ΕΕ) με αριθ. 1094/2010 (L 331/48 EL 15.12.2010), για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και των άρθρων 7 και 8 του ν.3029/2002, όπως αυτά εκάστοτε ισχύουν, παρέχουν δε χωρίς καθυστέρηση στην ΕΑΑΕΣ όλες τις πληροφορίες που της είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκό­ντων της, όπως προσδιορίζεται στο ισχύον κοινοτικό πλαίσιο και ειδικότερα στο άρθρο 35 του κανονισμού (ΕΕ) με αριθ. 1094/2010.

7. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους εξετάζουν το ταχύτερο οποιεσ­δήποτε μείζονες δυσκολίες προκύπτουν από την εφαρ­μογή του παρόντος άρθρου και των διατάξεων του ν. 3029/2002 (Α'160) προκειμένου να εξεύρουν την κα­τάλληλη λύση και ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτρο­πή και την ΕΑΑΕΣ.

Οι παράγραφοι 5, 6 και 7 του άρθρου 22 του νόμου 3846/2010 προστέθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 114 του νόμου 4099/2012, ΦΕΚ Α’250/20.12.2012