.

Σενάρια για αύξηση της έκτακτης εισφοράς

Συντάκτης: efsyn.gr

Αύξηση της έκτακτης εισφοράς με ανώτατο συντελεστή 10% από 8%, που ισχύει σήμερα, και του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μέχρι το 60% εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αιτία βρίσκεται στο δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο «αν δεν κλείσει σε σημαντικό βαθμό μέσω Φορολογικού, θα πρέπει να ψάξουμε άλλα μέτρα».

Ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε στο δημοσίευμα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018».

Αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης 

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου εκτιμάει ο υπουργός Οικονομίας ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης,

Στο τραπέζι βρίσκονται τα τέσσερα βασικά θέματα που είναι το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά έως το 2018, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει και βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο και εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου σε δυο εβδομάδες.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά τόνισε πως η βάση συζήτησης και στα τέσσερα ζητήματα έχει γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

Σχετικά με τη στάση των δανειστών στο ασφαλιστικό ο κ. Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι ενδιαφέρονται να είναι βιώσιμο το σύστημα και το κόστος του να αποτυπωθεί στα δημόσια οικονομικά.

Τόνισε ότι πρέπει μεγάλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματικών να πληρώνουν πλέον αναλογικά, όπως και οι μισθωτοί και με βάση το εισόδημά τους αν και, όπως σημείωσε, σε αυτή την αρχή υπάρχουν πολλά περιθώρια «γιατί κάθε ομάδα έχει ιδιαιτερότητες».

Για τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι θέσπισε την προστασία για το 60% των στεγαστικών δανείων.

Πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση επιδιώκει τα στεγαστικά, στο σύνολό τους, να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.