Ερώτηση

14. KΑΛΗΜΕΡΑ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΜΕ 1500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟ ΜΕ 70000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
1} ΑΦΟΥ ΚΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Η ΘΑ ΕΧΩ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ , ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΧΩ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΓΑ;
2} ΘΑ ΕΧΩ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Η ΘΑ ΚΟΒΩ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ?
3} ΓΕΝΙΚΑ ΤΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΧΩ - ΤΗΡΩ;
ΓΕΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΑΜΕΣΑ!

Απάντηση

Αρ.Πρωτ .: 1127203/713/7.1.2009
ΘΕΜΑ: Παραδοσιακό καφενείο. Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου και του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ως αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε πόλη ή χωριό με πληθυσμό κάτω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων που δεν έχει χαρακτηρισθεί ως τουριστική περιοχή, εντάσσονται κατά την έναρξη των εργασιών τους στην πρώτη κατηγορία βιβλίων (βιβλίο αγορών) και στη συνέχεια στην κατηγορία βιβλίων που αντιστοιχεί στα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, εφόσον δεν έχουν παράλληλα αντικείμενο εργασιών παροχής υπηρεσιών.
2. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 4.4.2. της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/92, για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων ως «παραδοσιακό καφενείο» θεωρείται εκείνο στο οποίο προσφέρονται κυρίως ελληνικός καφές και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένος καφές και άλλα ροφήματα, γλυκό κουταλιού, τυποποιημένα παγωτά και ποτά, αναψυκτικά ή οινοπνευματώδη (όπως ούζο, κονιάκ, λικέρ, τσίπουρο και λοιπά συναφή). Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα. Στα οινοπνευματώδη ποτά δεν περιλαμβάνονται ουίσκυ, βότκα, τζιν και λοιπά συναφή. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του παραδοσιακού καφενείου οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή εκσυγχρονισμένου καφενείου (καφετερία, καφέ-μπάρ, κ.λπ.)».

Όμως με τον πολ 1091/2010 έπαψε η τήρηση του βιβλίου Α' κατηγορίας
(............)
Β) Με την παράγραφο 3 καταργείται η ένταξη στην Α΄ κατηγορία βιβλίων των φυσικών προσώπων που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ. Αυτοί εντάσσονται σε κατηγορία βιβλίων με τις γενικές διατάξεις και με βάση τα ακαθάριστα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 32 η υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ κατηγορίας από τους επιτηδευματίες αυτούς που τηρούσαν βιβλίο αγορών αρχίζει την 1/7/2010 ανεξαρτήτως ύψους εσόδων από 1/1/ έως 30/6/2010.
Εάν δεν τηρούσαν βιβλία λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων θα συνεχίσουν να μην τηρούν βιβλία μέχρι την 31/12/2010 ανεξαρτήτως ύψους εσόδων από 1/1/ έως 30/6/2010.
Σημειώνεται ότι για τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. περί απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων (λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων (κάτω των 10.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1018/2013 βέβαια
Από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων λιανικής απαλλάσσεται το φυσικό πρόσωπο υπόχρεο εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ., το οποίο κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησε συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι πέντε (5.000) χιλιάδες ευρώ.
(.........)
 Νέα πρόσωπα μη απαλλασσόμενα
 
Με τις νέες ισχύουσες διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κ. Φ.Α. Σ. δεν απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων, σε σχέση με τις αντίστοιχες προϊσχύουσες διατάξεις:
 
α) Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες και/ή πωλεί αγαθά με ακαθάριστα έσοδα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
(........) 

Όσον αφορά τα στοιχεία που θα εκδίδετε, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1004/2013 διευκρινίζονται τα εξής:

Οι αποδείξεις λιανικής για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών του άρθρου 7 του παρόντος Κώδικα, εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με τη χρήση Η/Υ και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν.1809/1988 (ΦΕΚ Α' 222) βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του νόμου αυτού. Στις περιπτώσεις που προκύπτει εξαίρεση από τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής ή Η/Υ για την έκδοσή τους σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει δεκτά από τη Διοίκηση με Υπουργικές Αποφάσεις ή με ερμηνευτικές εγκυκλίους κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν.1809/1988 (ενδεικτικά αναφέρονται οι εξαιρέσεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1037/12.2.1992, περιπτώσεις βλάβης ή ώρες μη λειτουργίας του καταστήματος, πωλήσεις εκτός των κύριων επαγγελματικών εγκαταστάσεων κ.λπ.), εκδίδονται χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής, οι οποίες εφόσον αφορούν πώληση αγαθών εκδίδονται αθεώρητες, ενώ εάν αφορούν παροχή υπηρεσιών εκδίδονται θεωρημένες.

Επόμένως σύμφωνα με τα ανωτέρω θα εκδίδετε τις αποδείξεις μέσω ταμειακής μηχανής ή μηχανογραφικά με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό, οι οποίες μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω (περιπτώσεις βλάβης ή ώρες μη λειτουργίας του καταστήματος, πωλήσεις εκτός των κύριων επαγγελματικών εγκαταστάσεων κ.λπ.) μπορούν να εκδίδονται χειρόγραφες, αθεώρητες εφόσον αφορούν πώλησης αγαθών.

΄Όσον αφορά το θέμα της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και της έναρξης, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε μιας και δεν αφορούν το περιεχόμενο των εκδιδόμενων βιβλίων μας.

Η ομάδα της AST BOOKS.