ΣΕ καθεστώς «νομισματικού πολέμου» ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) στη Βρετανία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποτίμηση πολλών νομισμάτων και κυρίως του γιεν, το οποίο έχει διολισθήσει στα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2008 έναντι του δολαρίου. Την αποκατάσταση της ισοτιμίας του γιεν ζητούν με έμφαση οι ΗΠΑ. 

Παρά τις δεσμεύσεις τους στους G20 να μην προχωρήσουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, μόνο την προηγούμενη εβδομάδα πέντε κεντρικές τράπεζες με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησαν σε δραστική μείωση των επιτοκίων, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις να προκληθεί στην πράξη υποτίμηση των νομισμάτων τους. Στο επίκεντρο του νομισματικού πολέμου βρίσκεται η Ιαπωνία, μετά την ιστορική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα απεριόριστης νομισματικής χαλάρωσης από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους σε βάθος δύο ετών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η ισοτιμία του δολαρίου εκτινάχθηκε έως τα 101,73 γιεν, η καλύτερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008. Το υποτιμημένο γιεν «συνδυάζεται» με το νέο υψηλό από τον Ιανουάριο του 2008 του δείκτη Νikkei στις 14.608 μονάδες, σημειώνοντας για το 2013 κέρδη 40%.

Οι ανησυχίες για την υφέρπουσα υποτίμηση του ιαπωνικού νομίσματος αποτυπώνονται στην παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Συμμετέχοντας στη σύνοδο των G7, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τις ιαπωνικές αρχές να «μαζέψουν» το νόμισμά τους , τονίζοντας ότι θα πρέπει οι χώρες να ασχοληθούν με την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά οι προσπάθειες οικονομικής αναθέρμανσης θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών ώστε να μην καταπατώνται οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. 

Το θέμα της υποτίμησης αφορά σειρά νομισμάτων όπως το δολάριο Αυστραλίας, του οποίου η ισοτιμία διολίσθησε κάτω από το ένα δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες. 
Σε γενικότερες γραμμές διαβλέποντας την κρίση, οι εκπρόσωποι των G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) συμφωνούν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, απόφαση την οποία χαιρέτισε με ικανοποίηση η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Ενδιαφέρουσα τροπή πήραν τα πράγματα όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίσθηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της λιτότητας στην ευρωζώνη λίγο πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τους εταίρους του στην G7. Μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου στο Λονδίνο, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι υπάρχουν «αρκετά περιθώρια ελιγμών» για τις κυβερνήσεις.

πηγή: www.express.gr