Αποφασισμένη να αναλάβει δράση ώστε να διενεργηθεί - με υπέρβαση των νομικών εμποδίων - το τοπικό δημοψήφισμα με θέμα την ιδιωτικοποίηση - ή όχι - της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) είναι η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη".
Σύμφωνα με την παράταξη, ο σκόπελος τής μη ύπαρξης του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), που απαιτείται για τη ρύθμιση ζητημάτων του τοπικού δημοψηφίσματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αξιοποιώντας π.χ., τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τον "Καλλικράτη" και τον νόμο 4023.
Προς τούτο, η παράταξη θα ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση του δήμου, προκειμένου να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. "Για εμάς το δημοψήφισμα (σ.σ. η διενέργειά του αποφασίστηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου, όπως συνέβη και σε άλλους δήμους) έχει τεράστια πολιτική σημασία, γιατί βάζει το ζήτημα ποιος αποφασίζει [για τη διαχείριση δημόσιων αγαθών]", σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σε συνέντευξη Τύπου.
Γνωστοποίησε δε, ότι η ομώνυμη παράταξη του δήμου Αθηναίων θα προτείνει δημοψήφισμα για την ΕΥΔΑΠ.
Η συνταγματολόγος Ιφιγένεια Καμτσίδου επισήμανε ότι ένα νομικό εμπόδιο στο οποίο "σκοντάφτει" το τοπικό δημοψήφισμα είναι ότι δεν έχει εκδοθεί -επτά χρόνια μετά την υιοθέτηση του σχετικού νόμου 3843/2006- το ΠΔ, που ορίζει επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα.
"Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση [για το Διάταγμα]", είπε η κ Καμτσίδου. Πρόσθεσε όμως, ότι το τοπικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να διενεργηθεί με εφαρμογή ανάλογη του άρθρου 14 του νόμου 4023 περί δημοψηφισμάτων για εθνικά θέματα, δεδομένου ιδίως ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων εμπεριέχει επαρκείς ρυθμίσεις περί οργάνων/διαδικασίας.
"[...]Το ΠΔ μόνο δευτερεύοντα στοιχεία μπορεί να καλύψει. Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διενεργηθεί με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να προκληθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους", κατέληξε.
"Όχι" σε παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο Η παράταξη αντιτίθεται και στο ενδεχόμενο παραμονής των εκθεσιακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με παράλληλη διαμόρφωση μητροπολιτικού πάρκου (αντί της αποκλειστικής διάθεσης του χώρου για μητροπολιτικό πάρκο). Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή παραμονής στο κέντρο κρίθηκε -βάσει μελέτης- προσφορότερη απ' την εναλλακτική, σημαντικά ακριβότερη, μετεγκατάσταση στη Σίνδο.
Ωστόσο, υποστήριξε ο κ.Μηταφίδης, «η συνύπαρξη εκθεσιακών-εμπορικών δραστηριοτήτων και πρασίνου θα αποβεί σε βάρος του δεύτερου, διότι δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση απέναντι στην επέκταση δόμησης».
Πρόσθεσε ότι η ΔΕΘ, με τη σημερινή μορφή της, δεν έχει μέλλον. Ερωτηθείς ωστόσο, αν θεωρεί ότι τίθεται δίλημμα τύπου “ή μετεγκατάσταση στη Σίνδο ή κατάργηση ΔΕΘ", απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός.
πηγή: www.express.gr