Ερώτηση

437ΑΑ. Καλημέρα παρακαλώ ζητώ διεκρυνηση,αν η  δραστηριότητα του κέντρου μελέτης (όχι  φροντιστήριο) έχει υποχρέωση ταμειακής  μηχανής,δηλαδή παρέχω τον χώρο σε παιδιά  να μελετήσουν ,με βοήθεια αν χρειάζεται,  τα μαθήματα της επόμενης ημέρας.Ο ΚΑΔ της  δραστηριότητας είναι 85590000 και  απαλλάσεται από την υποχρέωση ΦΠΑ.Επίσης  εχουν πρόσθετο βιβλίο και εκδίδουν  αθεώρητες ΑΠΥ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του ΚΦΑΣ, από 1/1/2013 θεσπίζεται υποχρέωση παροχής ασφαλών πληροφοριών για τις συναλλαγές ορισμένων κατηγοριών υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, οι οποίοι είναι οι εξής:
- Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας,
- Ο εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου,
- Ο εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου,
- Ο εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής,
- Ο εκμεταλλευτής γυμναστηρίου,
- Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης
- Οι γιατροί και οδοντίατροι.
Εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή σχολές, σχολεία, νηπιαγωγεία, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, φροντιστήρια, σχολές χορού, κ.λπ. Δεν περιλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολές οδηγών για τη θεωρητική κατάρτιση των εκπαιδευομένων οδηγών.
Από την ερώτηση που μας κάνετε, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης από την επιχείρησή σας είναι προαιρετική και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το κατά πόσο μπορείτε να θεωρηθείτε εκπαιδευτήριο και να συνεχίσετε να υπάγεστε στο καθεστώς των πρόσθετων βιβλίων.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αποτελεί θέμα πραγματικό το κατά πόσο θεωρείστε εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου και σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πάρετε μια απάντηση που θα σας κατοχυρώνει απέναντι στον φορολογικό έλεγχο.

Η ομάδα της AST BOOKS.