Στα πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των αδήλωτων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και  των καταθέσεων, το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει  με αμείωτη ένταση τους ελέγχους.
Κατά τον μήνα Ιανουάριο 2013 διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες υποθέσεις.
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
•    Διαπιστώθηκε ότι δέκα (10) επιχειρήσεις στην  περιοχή Αττικής  εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 42.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές, με αποτέλεσμα να απολέσει το Δημόσιο έσοδα από Φ.Π.Α ύψους 9.800.000 ευρώ. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.
Πρόκειται για επιχειρήσεις Μεταλλικών Κατασκευών και Αλουμινίου, Εμπορίου Σιδήρου, εργασίες επιχωματώσεων, εμπόριο Ξυλείας και επιχείρηση ιατρικών υπηρεσιών.
•    Εικονικά τιμολόγια ύψους 27.000.000 ευρώ, έλαβαν 16 επιχειρήσεις
προκειμένου να καλύψουν συναλλαγές για τις οποίες δεν κατείχαν νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα.
Πρόκειται για τρείς εταιρείες  εμπορίας πετρελαιοειδών, μια εταιρεία κατασκευής ψυκτικών μηχανημάτων, επιχείρηση εμπορίας και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών, έναν Πολιτικό Μηχανικό, ένα εστιατόριο πολυτελείας  και μια επιχείρηση εμπορίας χρωμάτων.
•    Το ΣΔΟΕ Ηπείρου αποκάλυψε υπόθεση εικονικών αγορών αγροτικών
προϊόντων ( κρεμμύδια), ύψους 1.403.000 ευρώ από αγρότες της Θήβας.
Ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων ήταν οπωροπωλείο στην Πρέβεζα.
•    Εκτεταμένη έρευνα διεξάγει το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής, για την
αποκάλυψη κυκλώματος εικονικών τιμολογίων τύπου «carussel», στην οποία εμπλέκονται πολλές μεγάλες  επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για εικονικά τιμολόγια ύψους 300.000.000. ευρώ, με ζημία του Δημοσίου από ΦΠΑ που αγγίζει τα 70.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν προσέλθει και καταβάλλει τον ΦΠΑ , μαζί με τα πρόστιμα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις και ένα μεγάλο μέρος έχει ζητήσει συμβιβασμό με το Υπουργείο Οικονομικών. Αιτία του ελέγχου στάθηκε η ξαφνική εμπορική γιγάντωση της εκδότριας εταιρείας, της οποίας ο τζίρος μετεβλήθη από 300.000 ευρώ σε 300.000.000 ευρώ.  Τα πρόστιμα  ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.
•    Σε 16 φαρμακεία, τα οποία ελέγχθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε, Π.Δ. Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε ότι, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις σε φαρμακευτική επιχείρηση – φαρμακαποθήκη να σχηματίζει απόθεμα φαρμάκων ώστε,  είτε απευθείας είτε μέσω Κύπρου, να πραγματοποιεί αποστολές- εξαγωγές φαρμάκων προς την Γερμανία.
Επίσης ορισμένα από τα ελεγχθέντα φαρμακεία εξήγαγαν τα φάρμακα στην Γερμανία χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες αγορές. Ερευνάται η προέλευση των φαρμάκων για τα οποία δεν υπήρξαν παραστατικά.
Η υπόθεση κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας για τις δικές του έρευνες

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Τέλος από το Σ.Δ.Ο.Ε. ΠΔ Αττικής συνελήφθησαν τρεις (3) Ιταλοί υπήκοοι για παράνομη διακίνηση 1.400.000 τσιγάρων.
Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται στο ποσό των 232.436,00 ευρώ.
Από τους συλληφθέντες επ΄ αυτοφώρω, ο ένας συνελήφθη στο χώρο μεταφόρτωσης στην περιοχή Ασπροπύργου, ενώ οι άλλοι δύο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών κατά την ώρα διαφυγής τους.