Θα μειωθεί η ανεργία, λέει ο υπουργός Οικονομικών
Αισιόδοξος ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως το τέλος τού έτους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα μείωση του χρέους της, καθώς και σε χαλάρωση της λιτότητας προς ανακούφιση του ελληνικού λαού, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του. Εκτιμά, παράλληλα, πως εντός του 2014, όταν θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, θα αρχίσει να μειώνεται και το ποσοστό της ανεργίας.
Μιλώντας στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά ζητήματα Agence Europe, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στον στόχο για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και επισημαίνει τη βούληση της κυβέρνησης να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου που αφορά την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους με τα κατάλληλα μέτρα.
Ερωτηθείς, αν η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για συμμετοχή του επίσημου τομέα στη μείωση του χρέους, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως αυτό είναι ένα θέμα που ενδεχομένως θα συζητηθεί στο μέλλον, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί στη συμφωνία του Νοεμβρίου. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό το θέμα, είναι πολύ νωρίς», σημειώνει.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται, παράλληλα, στην άλλη συμφωνία με την τρόικα, που προβλέπει ότι αν ξεπεράσει η χώρα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το 70% του πλεονάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική πολιτική και το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στην περαιτέρω μείωση του χρέους.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά και σε πρόγραμμα λιτότητας για τέταρτη χρονιά. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται μείωση φόρων ή συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής κ.λπ. Δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά αν ξεπεράσουμε τον στόχο, τότε θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάποιο από αυτά τα αιτήματα», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας, επισημαίνει πως, αν δεν επανέλθει η ανάπτυξη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Αναμένουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, συνεπώς αναμένουμε να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας εντός του 2014», σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Υποστηρίζει δε πως «οι άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, όταν η ανεργία αρχίσει να μειώνεται και όταν η Ελλάδα είναι στέρεα προσδεμένη στη ζώνη του ευρώ». Αυτή η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, λέει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως πλέον έχει πλήρως εδραιωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη. «Έχουμε ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος: οι καταθέσεις επιστρέφουν, τα spreads έχουν μειωθεί, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να σταθεροποιείται.»
Αναφερόμενος στα σημάδια εκείνα που φανερώνουν ότι η ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται να επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος, ενώ παρατηρείται ήδη ανάκαμψη στον τομέα της γεωργίας, με αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών.
Για την τρόικα, τέλος, λέει πως υπάρχει μια καλή σχέση συνεργασίας, αλλά παραδέχεται πως «δεν συμφωνούμε σε όλα». «Για παράδειγμα, θεωρώ ότι τα οικονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν ήταν κάπως υπερβολικά σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχετικά υψηλό τίμημα, εν μέρει εξαιτίας των κυκλικών διακυμάνσεων των οικονομικών πολιτικών. Δεν καταφέραμε να πείσουμε την τρόικα να κατευθυνθεί σε καταλληλότερες πολιτικές για την ανάπτυξη και την ανεργία», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.
Μεγάλο ενδιαφέρον για ενίσχυση μικρομεσαίων
Ξεπέρασαν τις 23.000 οι αιτήσεις για τη δράση ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), με τον προϋπολογισμό του Προγράμματος να υπερκαλύπτεται περίπου τέσσερις φορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την ημέρα λήξης της δεύτερης παράτασης που είχε δοθεί, υπεβλήθησαν οκτώ φορές περισσότερες προτάσεις από όσες είχαν υποβληθεί κατά το δίμηνο 25/2-25/4. Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στο Πρόγραμμα εξέφρασε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες Πέμπτη 16 Μαΐου υπεβλήθησαν 23.045 αιτήσεις από υποψήφιους επενδυτές, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 3.756.042.033 ευρώ, με αιτούμενη επιχορήγηση 1.568.117.007 ευρώ, έναντι 456 εκατ. ευρώ που είναι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.
πενθυμίζεται ότι η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων ξεκίνησε στις 25/2/2013 με καταληκτική ημερομηνία (μετά τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν σε συνέχεια αιτημάτων των ενδιαφερόμενων επενδυτών αλλά και υστέρησης που παρατηρήθηκε στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος) την Πέμπτη 16 Μαΐου.
Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο ρυθμός υποβολών προτάσεων τις τελευταίες ημέρες προθεσμιών που τέθηκαν.
Συγκεκριμένα:
- Από 25/2/2013 έως και 25/4/2013 (αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής προτάσεων), είχαν υποβληθεί 906 προτάσεις ή 4 % του συνόλου.
- Από 26/4 έως και 9/5, οπότε ανακοινώθηκε η δεύτερη παράταση που δόθηκε στο πρόγραμμα, υπεβλήθησαν 4.592 προτάσεις ή το 20 % του συνόλου.
- Στην εβδομάδα από 10/5 μέχρι την Πέμπτη 16/5 οπότε έληξε η δεύτερη παράταση, υπεβλήθησαν 17.547 προτάσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου. Εξ αυτών, 7.052, δηλαδή το 30 % του συνόλου, υπεβλήθησαν την τελευταία ημέρα. Με άλλα λόγια, κατά την ημέρα λήξης της δεύτερης παράτασης υπεβλήθησαν οκτώ φορές περισσότερες προτάσεις από όσες είχαν υποβληθεί κατά το δίμηνο 25/2-25/4 που ήταν η αρχική περίοδος υποβολής των προτάσεων.
Ο ρυθμός αυτός υποβολής προτάσεων, συνοδεύτηκε από αντίστοιχο ρυθμό υποβολής ερωτημάτων-αιτημάτων προς το help desk του Πληροφοριακού Συστήματος. Σύμφωνα με το υπουργείο, όσα από τα ερωτήματα αυτά δεν κατέστη δυνατό να απαντηθούν εγκαίρως, θα μελετηθούν ως προς την φύση τους και το χρόνο υποβολής τους, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ολοκλήρωση της υποβολής (ηλεκτρονική και φυσική). Σε κάθε περίπτωση όμως, διαβεβαιώνεται ότι θα διασφαλιστούν οι υποψήφιοι επενδυτές που υπέβαλαν έγκαιρα τις προτάσεις τους.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ημερομηνία υποβολής φυσικών φακέλων δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει η Δευτέρα 20 Μαϊου.
Η υποβολή των φακέλων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα Παραρτήματα VIIΙ και IX του Οδηγού Εφαρμογής ως εξής:
Α. Ιδιοχείρως, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητά του καθένα καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς, τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.
Β. Ταχυδρομικά, στον περιφερειακά αρμόδιο εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ (ή στα αντίστοιχα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς) με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά. Δεκτές θα γίνονται οι προτάσεις με ημερομηνία αποστολής μέχρι και την 20/5/2013.).
ΕΚΤ: Τι μπορούμε να κάνουμε για τους μικρομεσαίους
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισήμανε το μέλος του ΔΣ της τράπεζας Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Η ΕΚΤ έχει διατυπώσει την ανησυχία της ότι οι τράπεζες, από φόβο να αναλάβουν κινδύνους, δεν χρηματοδοτούν τις μικρότερες επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να «στραγγαλίζουν» τις ΜμΕ σε επίπεδο ρευστότητας και τις οικονομίες των εν λόγω χωρών σε επίπεδο ανάπτυξης.
Ο κ. Κερέ εξήγησε τη διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τον δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά «μπορεί να δράσει μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».
Σε ομιλία του σε συνέδριο στην Ορλεάνη, ο κ. Κερ εξήγησε ότι εάν η ΕΚΤ επιχειρούσε να εξαλείψει τεχνητά τις διαφορές στο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτουν λόγω διαφορετικών συνθηκών κινδύνου ή ανεπαρκών κεφαλαίων, θα ήταν σαν να υποκαθιστά άλλους παίκτες που δεν κάνουν αυτά που πρέπει.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει συστήσει μία «ομάδα δράσης» (task force) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος.
«Θεωρούμε το εν λόγω θεσμικό όργανο ως το πλέον κατάλληλο για να χειριστεί τα ζητήματα σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας ως προς το τι ακριβώς θα κάνουμε», επισήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Ανδρέας Χριστοδουλάκης
πηγή: www.minpress.gr