1. Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ - Οι 5 ημέρες- «Μαραθώνιος» του Πρωθυπουργού και τα αποτελέσματα στην προσέλκυση επενδύσεων

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα και των επαφών που πραγματοποιήθηκαν εξέφρασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι από το ταξίδι αυτό βγήκαν μόνο θετικά. Όνειρό μου είναι ο Έλληνας νέος να μην αναγκαστεί να φύγει από την Ελλάδα λόγω ανεργίας αλλά να βρει δουλειά στη χώρα του. Η Ελλάδα κοιτά το αύριο, προσπαθούμε για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Όπως επίσης ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Σαμαρά στην Κίνα, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Καστελίου της Κρήτης, καθώς επίσης για το αεροδρόμιο της Αθήνας και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε: «Φεύγουμε με το νέο ότι οι κινέζικοι σιδηρόδρομοι και η COSCO θα συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης έχουμε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος κινεζικών επιχειρήσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας αν και θα πρέπει να συζητήσουμε με την Hochtief και τους Καναδούς εφόσον αγοράσουν το μερίδιό τους. Επίσης κινέζικος όμιλος εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Υπάρχουν δύο συστάδες 13 περιφερειακών αεροδρομίων.

Είδαμε την Huawey και την ΖΤΕ δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Huawey σήμερα έχει τζίρο 35 δις δολάρια και σε τρία χρόνια θα πάνε στα 70 δις Και οι δύο πάντως εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον να δημιουργήσουν ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Επίσης σκέπτονται να δημιουργήσουν και ένα logistic center όπως η Hewlett Packard. Τέλος επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του Καστελίου της Κρήτης».

Η στόχευση της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο ταξίδι όπως αναφέρει το ΑΠΕ ήταν να μπει η Ελλάδα στα επενδυτικά πλάνα της Κίνας, με τη συμμετοχή τους στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις με την ανάπτυξη τουριστικών ρευμάτων προς την χώρα μας. Ενδεικτικά μόνο για τις δυνατότητες στον τουρισμό, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της Κίνας του είπε ότι 400 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδεύσουν εκτός Κίνας σε επτά χρόνια. Ο πρωθυπουργός του απάντησε με χιούμορ ότι φέτος θα έχουμε 17 εκ. τουρίστες στην Ελλάδα, αυτό που θέλω είναι άλλοι τόσοι Κινέζοι, ένα μικρό κομμάτι από τους δικούς σας να έλθουν στη χώρα μας».

Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη μία διαδικασία προβολής της Ελλάδας σε συνεργασία με κινεζικά κανάλια. Θα γυριστεί μέχρι και ταινία στην χώρα μας με Κινέζους σταρ που θα προβάλλει τις φυσικές ομορφιές της χώρας. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα. Παράλληλα δημιουργεί βίζα σέντερς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση βίζας για τους Κινέζους, κάτι με το οποίο ασχολείται το υπουργείο των Εξωτερικών. «Δημιουργήσαμε σχέσεις και επαφές και εμείς και η επιχειρηματική ομάδα που ήλθε μαζί μας είδε τους σωστούς ανθρώπους και συζητήσαμε πρακτικά πράγματα.

Είναι όμως σημαντικό να γίνει «follow up» κάτι που μέχρι τώρα δεν κάνει η χώρα μας. Θα συγκροτηθεί συγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα για να δει που άνοιξαν παράθυρα και ευκαιρίες, θα δει ποιές είναι οι δουλειές που μπορούν να γίνουν, ποιοί είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται, αν έγινε η δουλειά, αν κόλλησε πού κόλλησε και τί μπορεί να γίνει για να προχωρήσει. Την γενική κατεύθυνση ακόμη και στην επιχειρηματικότητα την δίνει το κράτος της Κίνας, αν και υπάρχει και ο καθαρά ιδιωτικός τομέας κυρίως στην Σανγκάη» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος.

Έχουν υπάρξει συνεννοήσεις του πρωθυπουργού τόσο με τον δήμαρχο της Σαγκάης όσο και με τον κυβερνήτη της περιφέρειας αλλά και με άλλες περιφέρειες που δεν είναι γνωστές, ότι θα έλθουν στην Ελλάδα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων. Τέλος μεγάλο περιθώριο υπάρχει και στον τομέα της ναυτιλίας. Είναι ενδεικτικό των ευκαιριών που ανοίγονται ότι 60% του πετρελαίου και 50% των εισαγωγών της Κίνας διακινείται με ελληνόκτητα πλοία. Παράλληλα 146 ελληνικά πλοία κατασκευάζονται αυτή την εποχή σε κινεζικά ναυπηγεία. Είναι δεδομένο ότι η COSCO θα αυξήσει την δραστηριότητά της στο λιμάνι του Πειραιά σε κάθε περίπτωση.

ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ

Νέο κάλεσμα στους κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας απηύθυνε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σανγκάη, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη. «Όσοι επένδυαν στην αποτυχία της Ελλάδας απογοητεύτηκαν. Μαχόμαστε και κερδίζουμε την μάχη, δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς. Η Ελλάδα γράφει το δικό της success story, το grexit είναι νεκρό», επανέλαβε. Παρέπεμψε μάλιστα στις «θετικές εκθέσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία», οι οποίες, όπως είπε, πιστοποιούν ότι υπάρχει σταθερό έδαφος για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, ένας νέος νόμος περί επενδύσεων δημιουργεί one shop stop και ευνοεί την έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική δραστηριότητα», πρόσθεσε. Τόνισε ότι στους Κινέζους που θα επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα θα δίνεται βίζα πενταετούς παραμονής στη χώρα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. «Η ελληνική οικονομία γίνεται εξωστρεφής και σχεδιάζουμε στρατηγική εξαγωγών. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα 28 μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Αλλάζουμε την Ελλάδα και τη βάζουμε στον διεθνή χάρτη των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις. Αναφέρθηκε και στη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, που μπορεί να την καταστήσει πύλη για τη διοχέτευση των κινεζικών προϊόντων. «Ο κόσμος μας αλλάζει, η Κίνα εξάγει σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την προώθηση των κινεζικών προιόντων στην Ευρώπη» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται και στην Κίνα. Σημείωσε δε ότι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κίνας αναπτύσσονται περισσότερα πεδία επιχειρηματικότητας. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και ότι περισσότερα από 100 ελληνικά πλοία χτίζονται τώρα στα ναυπηγεία της Κίνας.

Κάλεσε παράλληλα τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός. Κλείνοντας την ομιλία του, ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία του από τις κινεζικές αρχές. «Η Σανγκάη είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και μητρόπολη της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Με την επίσκεψή μου ήλθα κοντά στην κινέζικη κουλτούρα και πολιτισμό που θυμίζει τη συνεισφορά της χώρας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι Έλληνες σεβόμαστε και νιώθουμε κοντά στον πολιτισμό της Κίνας. Σωκράτης και Κομφούκιος έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ο Κομφούκιος δίδαξε τον δρόμο της Σοφίας ο Σωκράτης της Αρετής. Εμείς να φτιάξουμε τον δικό μας δρόμο, της συνεργασίας. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι έτοιμες να συνεργαστούν πιο στενά».

Ποιους επιχειρηματίες είδε ο πρωθυπουργός

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα, πέρα από το επίσημο πρόγραμμά του.Είχε επαφές με εκπροσώπους των Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. Την Κυριακή, θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα το πρωί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνει η πόλη Χαντζόοου και στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Ανέφερε ακόμη ότι «η αρμονία με το περιβάλλον είναι το ζητούμενο», καθώς, όπως είπε, «αρμονία σημαίνει αρετή, ευημερία και ομορφιά».

Στην ίδια πόλη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Γιου Τσε Σεν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Πολιτικής Διάσκεψης των Αντιπροσώπων του Λαού. Επισήμανε ακόμη η περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στο ναυπηγικό τομέα, αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Κίνα.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. Την Κυριακή, θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι δύο χώρες που επισημοποιεί το κινεζικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, και για τις αποκρατικοποιήσεις: «Ελλάδα και Κίνα συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι «η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα.

Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα. Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη».

2. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ, «ΟΔΗΓΟΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το  πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί βέβαιο ότι το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στο Πεκίνο θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες πρωτεύουσες, που ήδη έχουν αρχίσει να ποντάρουν στην επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας, τονίζουν Τα Νέα. Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι είναι σημαντικό σύντομα να αρθούν όσα γραφειοκρατικά εμπόδια θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την έλευση των κινεζικών επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα. Τα θετικά σχόλια που καταγράφονται στον διεθνή Τύπο για την επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα αποτελούν ακόμη ένα στοιχείο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί για επενδυτικές κινήσεις και από άλλες χώρες.

Η γερμανική εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει «νικητή» τον Έλληνα πρωθυπουργό και αναφέρεται τόσο στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch, όσο και στον χαρακτηρισμό «διασώστης» που χρησιμοποίησε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, με τη σειρά της, γράφει ότι η κουρασμένη από τη λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη με τις επιδόσεις του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξυγιαντή» της ελληνικής οικονομίας που εστιάζει την προσοχή του στις μεταρρυθμίσεις και φέρνει την «αισιοδοξία πίσω στην Αθήνα»

3.ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ - GASPROM ΚΑΙ SINTEZ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΕΠΑ

Αναγκαστικές τροποποιήσεις στους όρους του διαγωνισμού, συνεχείς υπαναχωρήσεις όσον αφορά τις διαδικασίες, πλούσιο παρασκήνιο και δύσκολες διπλωματικές ισορροπίες συνθέτουν το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η προσπάθεια πώλησης των ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ. Οι ρωσικοί ελιγμοί προκαλούν νευρική κρίση στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν εξαντλήσει όλα τα όρια ανοχής προκειμένου να μη βαλτώσει η ιδιωτικοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sintez δείχνει να αλλάζει και πάλι τη θέση της για τον διαγωνισμό βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι τις στρατηγικές της επιλογές και τινάζοντας έτσι στα ύψη το θερμόμετρο της αβεβαιότητας. Η ρωσική εταιρεία αρχικά εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια, την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε και εγκρίθηκε να «χτυπήσει» μόνο τη ΔΕΣΦΑ, καθώς η ΔΕΠΑ «κλείδωνε» για την Gazprom και έπρεπε να αποφευχθεί ένας ρωσικός εμφύλιος πόλεμος.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, δικηγορικό γραφείο από το Λονδίνο, το οποίο εκπροσωπεί τη Sintez, ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ πως είναι πιθανό ο όμιλος του κ. Λεονίντ Λεμπέντεφ να υποβάλει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ. Η συνεχής αλλαγή στρατηγικής της Sintez υποκρύπτει τις ανησυχίες των Ρώσων για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για τη ΔΕΠΑ η Gazprom θα ανακηρυχθεί πρώτος προτιμητέος επενδυτής.

Όταν θα χρειαστεί όμως η Gazprom να λάβει τις εγκρίσεις των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το ένα είναι η ΕΕ να εξετάσει την πώληση της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που διεξάγει σχεδόν 1,5 χρόνο τώρα για τις τιμές με τις οποίες πουλάει η Gazprom αέριο στην Ευρώπη. Το δεύτερο είναι τα ευρωπαϊκά όργανα να εγκρίνουν την πώληση της ΔΕΠΑ, θέτοντας ταυτόχρονα όμως ως προϋπόθεση την τήρηση ορισμένων σκληρών όρων, που ουσιαστικά θα παγώνουν τη μεταβίβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μια τέτοια περίπτωση η ρωσική πλευρά θέλει ο δεύτερος προτιμητέος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ να είναι η Sintez. Ο ρωσικός όμιλος, ο οποίος συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω μιας μικρής θυγατρικής του, της Νegusneft, θεωρείται ότι ενεργεί συντονισμένα με την Gazprom. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί, αλλά μετά τα όσα είπαν οι Αγγλοι δικηγόροι της Sintez στο ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ πιθανόν οι Ρώσοι να προετοιμάζονται για να στοιχίσουν δύο προσφορές, από δύο διαφορετικές ρωσικές εταιρείες πίσω από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ. Ο στόχος είναι -αν η Ευρώπη επιχειρήσει τελικά να μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom επικαλούμενη θέματα ανταγωνισμού- να υπάρχει η εναλλακτική της Sintez, η οποία δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την ΕΕ. Μάλιστα, η Sintez σε κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της εμφανίζεται να βρίσκεται απέναντι στην Gazprom και ο διευθύνων σύμβουλός της είχε δηλώσει ότι η Gazprom προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο. Ωστόσο, ο ολιγάρχης κ.  Λεμπέντεφ, στον οποίο ανήκει η Sintez, έχει πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι μέλος του κόμματός του.

Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά επιδίωξε και πέτυχε να συμπεριληφθούν πολύ αυστηροί όροι που διασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντά της στην Ελλάδα εφόσον ξεπεραστούν ενδεχόμενοι σκοπέλοι που θα προβάλει η ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Gazprom έχει επιβάλει μέχρι και ρήτρα δραχμής. Δηλαδή θα αποζημιωθεί για την επένδυσή της στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή. Ρήτρα δραχμής δεν τέθηκε μέχρι τώρα σε καμία σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με επενδυτές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Τέτοιος όρος δεν περιλήφθηκε ούτε στις συμβάσεις για την πώληση του «Golden Ηall», ούτε για την Κασσιόπη, ούτε για τον ΟΠΑΠ. Ταυτόχρονα, έχουν ικανοποιηθεί και άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις (εγγυητικές κ.λπ.) αν μπλοκάρει η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ λόγω της ΕΕ, αλλά και δυνατότητες να επιστρέψει η Gazprom την ελληνική εταιρεία στο κράτος αν μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς. Και ενώ απομένουν μόλις δέκα ημέρες για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος του στο ενδιαφέρον της αζερικής Socar για τη ΔΕΣΦΑ.

Επιστρέφοντας από την Κίνα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα κάνει μια στάση στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Σαμαράς λέγεται ότι θα ζητήσει από τους Αζέρους μια ανταγωνιστική προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ. Να σημειωθεί ότι η αζερική Socar, που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, συντάσσεται στον ενεργειακό χάρτη με τα αμερικανικά συμφέροντα. Αν η Socar διεκδικήσει με αξιώσεις τη ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός μοιραστεί, με τη ΔΕΠΑ σε ρωσικό έλεγχο και τη ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, τότε θα κρατηθούν κάποιες ισορροπίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Ρώσοι -αν αποκτήσουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ- θα είναι ταυτόχρονα οι εισαγωγείς, οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Θα έχουν ένα «καθετοποιημένο» μονοπώλιο και με τις ακριβές τιμές πώλησης του αερίου στην Ελλάδα (οι υψηλότερες στην Ευρώπη) θα αποσβέσουν την επένδυση για την αγορά των ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ μόλις σε μία διετία.

Από το protothema.gr A.KΑΣΙΜΑΤΗΣ

4.ΕΘΝΙΚΗ: Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ -ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΛΑΤΣΗΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ –ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Σήμερα το ΔΣ της Εθνικής θα επικυρώσει τυπικά το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα κοπεί το δικαίωμα και θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του στο Χρηματιστήριο. Θα προηγηθεί reverse split των μετοχών  σε αναλογία μιας νέας μετοχής για κάθε δέκα (1/10) παλαιές.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν εκτός από τον κ. Σπύρο Λάτση και πολλοί επώνυμοι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές αλλά και γνωστά ή άγνωστα ονόματα της ομογένειας. Θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους τυχόν αποτυχία του “εθνικού εγχειρήματος”. Η κινητοποίηση των επιχειρηματιών δεν οφείλεται φυσικά μόνο στην προθυμία τους να πάρουν μέρος στην “Εθνική προσπάθεια”. Απλά, επιχειρηματικά και… ελληνικά, κατάλαβαν ότι άλλο είναι να έχουν μια διοίκηση στην Εθνική που θα μιλάει ελληνικά και θα τους καταλαβαίνει και άλλο μια διοίκηση ξένων, που ο βασικός της στόχος θα είναι η “εκκαθάριση” του παρελθόντος  με ότι και αν αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους ίδιους. Όσον αφορά στους ομογενείς, πρόθυμους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της τράπεζας ενώ γνωρίζουν πως βραχυοπρόθεσμα μέρος των κεφαλαίων τους θα πάει… στα σκουπίδια, το κίνητρο δεν είναι φυσικά μόνο πατριωτικό. Βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία εισόδου στο ελληνικό “σύστημα”, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια τους είχε εκτός.

Πολλοί μάλιστα από αυτούς τους ομογενείς που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αντιμετώπισαν την εχθρότητα του συστήματος, υπονομεύτηκαν οι προσπάθειες τους και μάλιστα, έχασαν και λεφτά. Να σημειώσουμε ότι το εφοπλιστικό λόμπι πάντα ήθελε ένα ενεργό ρόλο στα πράγματα, αλλά και αυτό έπεφτε “θύμα” της διαπλοκής των εγχώριων επιχειρηματιών με το κράτος και τα ντόπια συμφέροντα των προμηθειών. Η επιτυχία υπερκάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αποτροπή της υπαγωγής της στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν ισχυρό μήνυμα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, προσωπικά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τα συμφέροντα, κυρίως ξένα, που μετά την αποτυχία του ντιλ με την Eurobank στόχευαν στον διαμελισμό της Εθνικής Τράπεζας και στην πώληση των ιματίων της.

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτή, πέραν του Πρωθυπουργού, έπαιξε η Διοίκηση της Εθνικής που πέτυχε να πείσει επενδυτικά κεφάλαια να πάρουν μέρος στην αύξηση παρά το γεγονός ότι η καθαρή θέση της τράπεζας ήταν αρνητική. Το ποσό των 700 εκ. ευρώ φαίνεται πως έχει συγκεντρωθεί μέσω επιστολών δέσμευσης που έχει στα χέρια του  ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλ. Τουρκολιάς. Η  Εθνική διατηρεί αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δις ευρώ με στοιχεία 2012, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα η διοίκηση της να παρουσιάσει πρωτοβουλίες για να κλείσει σταδιακά αυτή την τρύπα, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Επιπλέον η ΕΤΕ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να πετύχει κεφαλαιακή επάρκεια.

Γιατί μπαίνει στην αύξηση ο Όμιλος Λάτση

Ο  Σπ. Λάτσης αποφάσισε οριστικά να βάλει στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας το ποσόν των 80 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, συν 20 εκ. ευρώ. Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100-150 εκ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχ. Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκ. ευρώ. Ο όμιλος Λάτση κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 11,5- 12% στην Εθνική. Εάν η τράπεζα περνούσε στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω του dilution που θα επέλθει, θα πέσει στην περιοχή του 1%.Κατα συνέπεια ο όμιλος έχει κίνητρο να συμμετάσχει διότι: α) αν η αύξηση δεν πετύχει και ο ιδιωτικος τομέας δεν συγκεντρώσει το 10%, τα χρήματα του δεν κινδυνεύουν καθώς θα επιστραφούν ατόκως, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους μετόχουςβ) αν η αύξηση πετύχει, θα διατηρήσει αντίστοιχη μετοχική επιρροή- άρα και λόγο στο management- ή και μεγαλύτερη, ανάλογα με το ποσοστο αδιαθέτων που προτίθεται να καλύψει.

Από το bankwars.gr Β.Βαλαμβάνος

5. ΣΕΒ-Δ.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΑΡΞ – ΈΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (!), ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Σκληρή επίθεση κατά της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών εταίρων (ΓΣΕΕΒΕ,ΕΣΕΕ,ΣΕΠΕ ) που υπέγραψαν την νεα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας χωρίς την παρουσία του ΣΕΒ εξαπολύει ο πρόεδρος του Δ. Δασκαλόπουλος μιλώντας στην ΚΕ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων χαρακτηρίζει ως “θυγατρική του πολιτικαντισμού “τη ΓΣΕΕ και ως επαγγελματίες του συνδικαλισμού το προεδρείο του χωρίς την ίδια ώρα να εξαιρεί από την κριτική του ούτε και τους υπόλοιπους-και υπογράψαντες τη σύμβαση-κοινωνικούς εταίρους. Για την νέα εθνική συλλογική σύμβαση, αναφέρει, ότι πρόκειται για αδειανό πουκάμισο χωρίς καμία νομική και ουσιαστική υπόσταση όπως και για επικοινωνιακή φούσκα προς μιντιακή κατανάλωση ενώ επαναλαμβάνει ότι ο ΣΕΒ-όπως δεσμεύτηκε στη γενική του συνέλευση-θα εγγυηθεί και θα διατηρήσει το επίδομα γάμου. Στην εξόχως αποκαλυπτική του συνέντευξη ο κ. Δασκαλόπουλος στρέφεται επίσης κατά των σημερινών πολιτικών μιλώντας για δημόσιο βίο που αποτελεί βασίλειο της προσαρμοστικότητας και των κλισέ. Παράλληλα εκτοξεύει βολές κατά του Πρωθυπουργού ο οποίος -όπως λέει-οφείλει να είναι πιο ρεαλιστής για τη χώρα μας που βρίσκεται σε κρίση, παρότι του αναγνωρίζει ότι άρχισε να επιτυγχάνει σε ορισμένους στόχους, ενώ για το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ότι πρόκειται για κόμμα χωρίς μνήμη στα εργασιακά..Την ίδια ώρα εκτοξεύει επίθεση φιλίας στο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο -όπως υποστηρίζει-παρά τις διαφορές συγκλίνουμε σε πολλά και μπορούμε να συγκλίνουμε σε περισσότερα.

Ξάφνιασε αυτή η επίθεση φιλίας προς και από Τσίπρα στο πλαίσιο της ΓΣ του ΣΕΒ την περασμένη Δευτέρα. Πώς και ανακαλύψατε ξαφνικά την Αριστερά;

To λέτε σαν να ανακαλύψαμε την Αμερική! Η Αριστερά ήταν πάντα μέρος του πολιτικού και κοινωνικού μας τοπίου, με ισχυρή παρουσία στα σωματεία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ. Από την άλλη, υπάρχει η νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμόρφωσε πριν από ένα σχεδόν χρόνο η λαϊκή ετυμηγορία. Ορισμένοι έχουν την τάση να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 27% σαν τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Για μένα, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο δεύτερος κεντρικός πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος, μετά το εκλογικό φυλλορρόημα του ΠΑΣΟΚ. Παράλογο θα ήταν αν αποφεύγαμε την επαφή και τον διάλογο μαζί του. Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι μονολιθική και ιδεοληπτική.

Παρόλα αυτά, οι διαφορές μεταξύ ΣΕΒ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές και ριζικές.

Σε πολλά πράγματι αποκλίνουμε. Ο κρατισμός είναι στο DNA της Αριστεράς, ενώ εμείς θέλουμε το κέντρο βάρους της οικονομίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, και προσβλέπουμε στην ανάπτυξη μέσα από την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας απ’ τον κρατικό παρεμβατισμό. Είναι μια διαφορά φιλοσοφίας που έχει να κάνει και με το πώς βλέπουμε τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Αλλά δεν θεωρώ ότι οι διαφορές αυτές είναι τέτοιες ώστε να καθιστούν άγονο τον διάλογο μεταξύ μας. Συγκλίνουμε άλλωστε σε επιδιώξεις που δεν είναι αγεφύρωτες. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του πελατειακού, ρουσφετολογικού κράτους της δικομματικής μεταπολίτευσης. Είναι κεντρικά ζητήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης και το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας. Όχι, δεν θεωρώ ότι η αγορά κι η Αριστερά είναι έννοιες ασύμβατες, ασυμφιλίωτες στον σύγχρονο κόσμο. Μια επιχειρηματικότητα χωρίς κρατικοδίαιτες διαπλοκές και μια Αριστερά χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις μπορούν ν’ αντιπαρατεθούν δημιουργικά και να συναντηθούν σε αρκετά. Τα χαρακώματα σε μια ανοιχτή κοινωνία είναι αναχρονισμός.

Τελικά, μήπως είστε λίγο μαρξιστής κ. Δασκαλόπουλε;

Μαρξιστής όχι, αναγνώστης του Μαρξ ναι, γιατί σας ξαφνιάζει αυτό; Ο μαρξισμός σαν εργαλείο ιστορικής και κοινωνικής ανάλυσης παραμένει σημείο αναφοράς. Και δεν διαψεύστηκε τόσο από τη θεωρία ή τη φιλοσοφία, αλλά στο πεδίο της εμπειρίας. Δεν το λέω εγώ αυτό, ο Φρίντμαν το λέει!

Η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση είναι λοιπόν στο πλαίσιο της πάλης των τάξεων;

Είναι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία τάξη; Εγώ τη βλέπω μάλλον σαν θυγατρική του πολιτικαντισμού! Αντιδράσαμε σε μια πολιτική που εξυπηρετεί μόνο τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Ομνύουν σ’ ένα κοινωνικό διάλογο που δεν έχει ουσιαστική σχέση με την οικονομία, την εργασία και τους εργαζόμενους. Αυτό που δεν υπογράψαμε είναι ένα κείμενο κοροϊδία για τους εργαζόμενους. Νομική υπόσταση δεν έχει, ουσιαστικό αντίκρισμα δεν έχει. Το θέμα του κατώτατου μισθού έχει ρυθμιστεί με νόμο που επέβαλε η τρόικα και ψηφίστηκε στη Βουλή, όλα τα θεσμικά που τάχα διασφαλίζει είναι ήδη εξασφαλισμένα από ισχύοντες νόμους, και το επίδομα γάμου για το οποίο κόπτονται πρώτος ο ΣΕΒ το έχει εγγυηθεί για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του με ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης. Αυτή η υποτιθέμενη Συλλογική Σύμβαση είναι μια επικοινωνιακή φούσκα προς μιντιακή κατανάλωση και μόνο. Κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει όποιος κάνει τον κόπο να τη διαβάσει.

Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, τι σας κόστιζε να τη συνυπογράψετε; 

Θα ήταν πράγματι εύκολο και ανέξοδο να υιοθετήσουμε κι εμείς το αδειανό πουκάμισο της δήθεν νέας ΕΓΣΣΕ για να παραστήσουμε τους καλούς. Δεν θα μας στοίχιζε απολύτως τίποτα. Στις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ η αξιοπρέπεια της εργασίας είναι κανόνας, οι αμοιβές και παροχές είναι πάνω από τα προβλεπόμενα από τον νόμο ή και την ΕΓΣΣΕ. Δεν υπογράψαμε, όμως, γιατί έχουμε μπουχτίσει πια με τόση κουτοπονηριά και υποκρισία! Αλλιώς θα μιλούσαν κι αλλιώς θα ενεργούσαν οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι αν εξέφραζαν τις αγωνίες των εργαζομένων και του ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων σήμερα.

Αρκετά συμμετείχαμε σ’ αυτό το θέατρο του ακοινώνητου διαλόγου, δεν είμαστε αρκετά καλοί υποκριτές για να συνεχίσουμε υπό τις σημερινές συνθήκες. Αυτό ήταν το αίσθημα και όλων των μελών μας.

Και καλά, θεωρείτε την άρνηση επαρκή θέση; 

Επειδή αυτό που βάφτισαν ΕΓΣΣΕ είναι μια φούσκα, αντιπροτείναμε ένα Πρωτόκολλο Συμφωνίας που διεύρυνε και ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα -και το επίδομα γάμου- και έθετε τις βάσεις για μια νέα πρότυπη Εθνική Συλλογική Σύμβαση που θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Γιατί δεν το δέχθηκαν; Ακριβώς γιατί βάλαμε ψηλά τον πήχη, αποβλέποντας σε μια νέα ΕΓΣΣΕ που θα προσέδιδε, όπως ισχύει παντού στην Ευρώπη, αναπτυξιακούς στόχους και ευρύτερο περιεχόμενο στον κοινωνικό διάλογο. Στόχος μας ήταν να προωθήσουμε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού, να μπουν οι κοινωνικοί εταίροι σε μια νέα εποχή. Εκείνοι δυστυχώς προτίμησαν να μείνουν στον βάλτο των παλιών στερεοτύπων και να θριαμβολογούν για ένα άδειο πουκάμισο. Πρόβλημά τους.

Και πάλι όμως, ο ΣΕΒ απομονώθηκε αφού η συμφωνία χαιρετίσθηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα και την ίδια την κυβέρνηση. Ο δημόσιος βίος μας είναι το βασίλειο της προσχηματικότητας και των κλισέ. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μη μολυνθεί η κοινή γνώμη από το μικρόβιο της ουσίας. Τον λόγο μας όμως δεν μπορούν να τον βάλουν σε καραντίνα. Ούτε να αλλοιώσουν την πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας.

Πώς και δεν αντιδράσατε αλήθεια στην ιδιαίτερα σκληρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του ΣΕΒ; Για τα εργασιακά, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δικαιούται ασφαλώς να έχει άποψη. Οφείλει όμως να διαθέτει και μνήμη.

Να υποθέσω ότι αρέσκεστε στις συγκρούσεις, από ιδιοσυγκρασία ή άποψη; Γιατί γράφτηκε ότι και ο πρωθυπουργός δυσαρεστήθηκε από την κριτική που περιείχε η ομιλία σας στην απογευματινή εκδήλωση της Γενικής σας Συνέλευσης, ενώπιόν του.

Δεν το ξέρω. Και δεν βλέπω τον λόγο. Δεν νομίζω ότι ο ίδιος τα βλέπει όλα ρόδινα, ώστε να ενοχληθεί από τις δικές μου διαπιστώσεις. Συνέστησα να μην αφεθούμε σε πρόωρη αισιοδοξία, να μην εφησυχάσουμε αν θέλουμε κάποια στιγμή να δούμε το πολυπόθητο φως στο τούνελ. Θύμισα την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία. Όλοι εκείνοι που τα πέτρινα τούτα χρόνια έχασαν κεκτημένα που θεωρούσαν αυτονόητα, δουλειές που θεωρούσαν σίγουρες, περιουσίες που θεωρούσαν ασφαλείς. Μίλησα πολύ ρεαλιστικά, κι ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μαστίζεται από την κρίση οφείλει να είναι πιο ρεαλιστής από όλους μας. Πόσο μάλλον όταν όντως προσπαθεί να βάλει τάξη στο ελληνικό χάος και, όπως είπα και στην ομιλία μου, οι προσπάθειές του αποδίδουν. Αρκεί να μη βιαστούμε να ανακράξουμε Νενικήκαμεν. Είναι πάρα πολλοί οι συμπατριώτες μας που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, και όμως σιωπούν.Η σιωπή τους κυοφορεί ερωτήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη απαντήσει.

Η κυβέρνηση επικαλείται πράγματι συνεχώς ότι «πιάνει» τους στόχους του μνημονίου ώστε να προχωρήσει σε ελάφρυνση των ασθενέστερων τάξεων. Θα υπάρξει ανάλογη κίνηση και από μέρους σας αν από την ύφεση περάσουμε στην ανάπτυξη; 

Στις επιχειρήσεις του ΣΕΒ ο μέσος όρος αμοιβών είναι πολύ υψηλότερος από τα κατώτατα όρια, και περιπτώσεις μείωσης του κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 πρακτικά δεν έχουν υπάρξει. Όπου συμφωνήθηκαν μειώσεις με τους εργαζόμενους ήταν οι μικρότερες στην αγορά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνήθηκαν και αυξήσεις.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, και γι’ αυτό ο ΣΕΒ πρωταγωνίστησε για να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός. Σας θυμίζω δε ότι προσωπικά ζήτησα από τη Μέρκελ να συστήσει στην τρόικα να πάψει να πιέζει για τα εργασιακά. Επιτιμήσαμε δημόσια την ίδια την τρόικα για τη σπουδή της στο θέμα αυτό. Κι έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι υπάρχουν πολλοί σημαντικότεροι δομικοί παράγοντες που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα, το μισθολογικό είναι δευτερεύον. Αλλά, βλέπετε, τους βολεύει όλους να δίνουν στημένες παραστάσεις στα τηλεπαράθυρα με τον ΣΕΒ πάντα στον ρόλο του «κακού», ανεξάρτητα από το τι λέει ή πράττει στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι εκατοντάδες επιχειρηματίες βρίσκονται στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο. Ο ΣΕΒ μιλάει για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μέρος της επιχειρηματικής τάξης φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει συστηματικά;

Παντού και πάντοτε υπάρχουν μαύρα πρόβατα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω όμως ότι οι σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις είναι οι μόνες που τηρούν σχολαστικά τον νόμο και είναι ειλικρινείς όταν ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν και δεν έχουν συμφέρον να φοροδιαφύγουν. Η φοροδιαφυγή ως γνωστόν ανθεί στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Ίσως δεν ξέρετε ότι οι 1500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληρώνουν το 65% των φόρων και το 55% των ασφαλιστικών εισφορών. Οι άλλες 800.000 το υπόλοιπο.

Βασίλης Βαλαμβάνος 

πηγή: www.minpress.gr