Αντώνης Σαμαράς: η ναυτιλία πρωτοστατεί στην ανάκαμψη της οικονομίας μας
Την πεποίθηση ότι η Ναυτιλία θα πρωτοστατήσει στο ανορθωτικό έργο για την οικονομία και την αναγέννηση της χώρας γενικότερα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την «Ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού-Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας».
Χάρη στη γεωγραφική της θέση η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης στην Κίνα, τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ελληνικός εμπορικός στόλος μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό και ήδη είναι σε συνεργασία με τους Κινέζους. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην προοπτική των επενδύσεων σε υποδομές της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «επιτυχημένο προηγούμενο» της Cosco.
Μια κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ανοίγει τους δρόμους στους επιχειρηματίες, όχι να τους υποκαθιστά, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Εμείς, διαβεβαίωσε, όσα αναλάβαμε από την πλευρά μας θα τα κάνουμε μέχρι κεραίας, και οι επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, είτε πρόκειται για έλληνες πλοιοκτήτες είτε για εξαγωγείς κάθε είδους, είτε για επενδυτές που αναζητούν συνεταίρους, θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και αυτό, σημείωσε με νόημα, είναι μία απάντηση σε όσους έσπευσαν να σχολιάσουν την επίσκεψη στην Κίνα, «με μάλλον μικρόψυχο τρόπο».
«Εμείς δεν πήγαμε έξω για να φέρουμε… "πακτωλό χρημάτων", αυτά λέγονταν σε άλλες εποχές», παρατήρησε, αλλά «για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, τις οποίες καλείται να τις αξιοποιήσει το ελληνικό "δαιμόνιο", των ελλήνων επιχειρηματιών και της εμπορικής μας ναυτιλίας ιδιαιτέρως». «Ούτε υπερβολικές προσδοκίες, λοιπόν. Ούτε γκρίνια, μιζέρια και καταστροφολογία. Εθνική αυτοπεποίθηση, ναι! Διάθεση για σκληρή δουλειά, ναι! Τα άλλα είναι παχιά λόγια…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σταθεροποίησε τη θέση της στην Ευρώπη και τώρα προβάλλει την θέση της σε όλο τον κόσμο. «Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και τώρα βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Δημιουργούμε ευκαιρίες παντού» και πλέον, επανέλαβε, εναπόκειται στους έλληνες επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν, με πρωταγωνιστές, όπως είπε, τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό αλλά και με ισχυρό ανταγωνισμό πια από άλλους κλάδους.
Αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε σημαντική πύλη μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, η ελληνική Εμπορική Ναυτιλία δεν θα παίξει μόνο πρωταρχικό ρόλο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός. «Αυτή είναι η ευκαιρία. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας», τόνισε και κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί θα το κερδίσουμε».
Η ΕΕ κηρύσσει «πόλεμο» στη φοροδιαφυγή
Αυστηρότερα μέτρα και καλύτερο συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως είπε, η απώλεια πόρων από τη φοροδιαφυγή και την φορολογική απάτη υπολογίζεται σε ένα τρισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕE.
Ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλιστεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια κλπ).
«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Εφορία «ξεσκονίζει» εξωχώριες εταιρείες
Στο μικροσκόπιο του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών (ΔΕΚ Αθηνών) βρίσκονται συνολικά 218 εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ανατεθεί στο ΔΕΚ Αθηνών η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, των 24 εξωχώριων εταιρειών της Δ.Ο.Υ. Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου.
Η αρμόδια υπηρεσία, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS, έχει δρομολογήσει όλες τις υποθέσεις για έλεγχο προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδίου για τον φορολογικό έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν λάβει σειρά προτεραιότητας και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Στο ίδιο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι με το Ν. 4141/2013 συνιστάται ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)» η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο.
Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου και ενημερώνει ότι στοιχεία για εξωχώριες που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες, ερευνώνται από το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με παραγγελία του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, την ICIJ (International Consortium Investigative Journalists) με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες.
Εξάλλου, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ερευνούν τα σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «η φάμπρικα που ίδρυε 5.000 εταιρείες το χρόνο».
Ακόμη, οι βουλευτές ενημερώνονται ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι off-shore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες.
Εθνική Τράπεζα: στα 4,29 ευρώ η αύξηση
Στα 4,29 ευρώ όρισε η Εθνική Τράπεζα την τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής που θα προκύψει από τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της.
Της έκδοσης θα προηγηθεί reverse split σε αναλογία 10 παλιών μετοχών προς 1 καινούρια.
Αξιωματούχος της τράπεζας που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι το reverse split θα γίνει μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οπότε αμέσως μετά αρχίζει η περίοδος των δύο εβδομάδων ασκήσεως από τους μετόχους του δικαιώματος συμμετοχής τους στην αύξηση.
Ανδρέας Χριστοδουλάκης
πηγή: www.minpress.gr