ΕΕ-Ελλάδα: Πιερ Μοσκοβισί: «Καμία χώρα δεν έκανε σε μερικούς μήνες τόσα όσα η Ελλάδα για να στήσει στα πόδια της την οικονομία της»

 

 

Φθάσαμε στο τέλος ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου, αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε ανάρτηση στο προσωπικό του μπλογκ, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα.

«Αυτά τα 7,5 εκατ. ευρώ βοήθειας, είναι οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και ελπίδα για τον ελληνικό λαό», τόνιζει ο Επίτροπος. «Είναι επίσης μια ισχυρή απόδειξη – δεν τολμώ να πω η δίκαιη ανταμοιβή - της σημαντικής προσπάθειας που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και ολόκληρη η χώρα εδώ και μήνες».

«Τι δρόμο διανύσαμε εδώ και έναν χρόνο! Η απειλή ενός Grexit ήταν τότε απτή και περιορίσθηκαν οι τραπεζικές αναλήψεις και η κίνηση κεφαλαίων για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας. Η αλλαγή είναι βαθιά και θετική. Για την Κομισιόν, για εμένα που αγωνίσθηκα για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, για την αλληλεγγύη σε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα, είναι πράγματι ένας λόγος για υπερηφάνεια», αναφέρει ο Μοσκοβισί.

«Κάποιοι θα αναρωτηθούν: και πάλι χρήματα για τους Έλληνες;» συνεχίζει ο Επίτροπος. «Θα απαντούσα απλά ότι καμία χώρα δεν έκανε σε μερικούς μήνες τόσα όσα η Ελλάδα για να στήσει στα πόδια της την οικονομία της. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της φορολογίας εισοδήματος. Άνοιγμα των ιδιωτικοποιήσεων σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, για να μην αναφέρω παρά μόνο τα πιο σημαντικά. Και όλα αυτά με πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιστρέψει φέτος, εκτιμά ο Μοσκοβισί, και το δημόσιο έλλειμμα της χώρας να επιστρέψει στο 3% την επόμενη χρονιά. «Εύχομαι επίσης να μπορέσει να υπάρξει γρήγορα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στη χώρα» αναφέρει ο Μοσκοβισί.

Παρόλο που παραδέχεται ότι μένουν πολλά να γίνουν τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι «Προχωράμε σταδιακά από μια φάση έντονης νομοθετικής δραστηριότητας σε μια φάση υλοποίησης, κρίσιμης για την επιστροφή της εμπιστοσύνης στη χώρα», ο Επίτροπος καταλήγει: «Εν ολίγοις, είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα – και για την Ευρώπη».

ΤΦ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.