Αυτοκίνητο-Σε ανοδική πορεία η Seat

 

 

Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία Seat υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξής της. Προβλέπονται η κατασκευή νέων μοντέλων και η ενίσχυση όλων των δομών λειτουργίας της.

Το 2015 η SEAT σημείωσε κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2008. Το γκρουπ VW, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του στην μάρκα, επενδύει 3.3 δισ. ευρώ σε εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και R&D έως το 2019. Η εταιρεία διαφοροποιεί τη γκάμα των μοντέλων της και την αρχή κάνει το πρώτο της compact SUV μοντέλο, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του σε τελική μορφή στη πρόσφατη έκθεση της Γενεύης.

Το Ateca ανήκει στη κατηγορία των A-SUV, η οποία ανήλθε συνολικά σε 1,1 εκ. οχήματα το 2015 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 32% στην Δυτική Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια. Ο κύριος λόγος επιλογής μοντέλου από τους αγοραστές στην κατηγορία αυτή είναι η εξωτερική εμφάνιση/styling με 31% και σε αυτόν τον τομέα το νέο Ateca έχει ισχυρά επιχειρήματα.

Το νέο Ateca είναι το μοναδικό στην κατηγορία του με βενζινοκινητήρα 1.0 TSI ισχύος 115 ίππων. Επίσης, εξοπλίζεται με μοτέρ βενζίνης 1.4 TSI με απενεργοποίηση κυλίνδρων ACT που αποδίδει 150 ίππους. Ντίζελ, 1.6 TDI 115 ίππων και 2.0 TDI 150, 190 ίππων. Επιλογές στην κίνηση (δικίνητο είτε τετρακίνητο), στο κιβώτιο (εξάρι χειροκίνητο είτε αυτόματο), στα συστήματα ασφάλειας και στις διατάξεις άνεσης. +++ Αναμένεται στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι.

Επωφελείται από πλήρες πακέτο τεχνολογίας: Φώτα full led εμπρός και πίσω, welcome light στους εξωτερικούς καθρέπτες που προβάλει το λογότυπο του αυτοκινήτου στο έδαφος, εσωτερικός φωτισμός led με πολλαπλούς χρωματισμούς, Seat Drive Profile με επιλογή hill descent control, ηχοσύστημα με οθόνη αφής 8΄΄, wireless φορτιστής κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρική πόρτα πορτ μπαγκάζ που ανοίγει και κλείνει με κίνηση του ποδιού, tοp view camera, blind spot detection, ηλεκτρονικό χειρόφρενο, keyless entry, park assist, adaptive cruise control, traffic jam assist, lane assist κ.α.

Το δεύτερο μοντέλο που θα συμβάλει στην εξέλιξη της μάρκας στην κατηγορία των SUV είναι ένα μικρότερο crossover στη κατηγορία Β που θα κατασκευάζεται στο Martorell και πρόκειται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2017.

Επίσης, στόχος της μάρκας είναι να αποτελέσει αναφορά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και στον τομέα της συνδεσιμότητας. Στην λογική αυτή σύναψε ισχυρές συμμαχίες με ηγέτες της τεχνολογίας, όπως οι Samsung, SAP και Internet of Things (IoT).

 

Σπύρος Ρέκκας

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.