Κίνα: Έμφαση στην έρευνα και τεχνολογία δίνουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις της χώρας

 

 

Η καινοτομία δεν είναι απλά ένα σλόγκαν στην Κίνα, καθώς η κεντρική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της χώρας δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα και τεχνολογία (R&D), παρά τις καθοδικές πιέσεις στην οικονομία.

Το Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας (NSFC) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη το αναπτυξιακό σχέδιο για την 13η πενταετή προγραμματική περίοδο, το οποίο προβλέπει την αύξηση το 2020 των επενδύσεων για βασική έρευνα στο ίδιο επίπεδο με τις χώρες που δαπανούν υψηλά ποσά στον τομέα αυτό.

Ο στόχος αυτός είναι εναρμονισμένος με τους στόχους για την ανάπτυξη της εθνικής επιστήμης και τεχνολογίας. Η Κίνα θέλει να γίνει μία από τις πιο καινοτόμες χώρες το 2020 και κορυφαία στον νεωτερισμό το 2030, πριν υλοποιήσει τον στόχο της να καταστεί παγκόσμια δύναμη στις επιστήμες και την τεχνολογία το 2049, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι δαπάνες για βασική έρευνα αυξήθηκαν στα 67,1 δις γιουάν (περίπου 10 δις δολάρια) το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμη υστερήσεις όσον αφορά την πρωτογενή έρευνα, τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες και το συνολικό περιβάλλον καινοτομίας, δήλωσε ο Γκάο Γουέν, αναπληρωτής επικεφαλής του NSFC.

Η επένδυση στην καινοτομία δεν είναι μόνο ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, που πιστεύουν ότι η καινοτομία μπορεί να τις βοηθήσει να αυξήσουν την αξία τους μακροχρόνια.

Μία ετήσια παγκόσμια έρευνα της λογιστικής εταιρείας KPMG έδειξε ότι η αύξηση των δαπανών για R&D είναι βασικό θέμα για τα ανώτατα στελέχη των κινεζικών μεταποιητικών εταιρειών. Στην έρευνα μετείχαν 360 υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων 36 Κινέζοι, από έξι κλάδους - αεροναυπηγικής και άμυνας, αυτοκινήτων, ομίλων, ιατρικών μηχανημάτων, μηχανολογίας και βιομηχανικών προϊόντων και μετάλλων.

Πάνω από το 62% των Κινέζων επιχειρηματικών στελεχών σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερο από το 6% των εσόδων για R&D την επόμενη διετία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μικρότερο από το 50%, σύμφωνα με την έρευνα.

 

Α.Χ.

 

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.