Τεχνολογία και Περιβάλλον: Τα αυτοκίνητα ντίζελ (ιδίως αυτά με κινητήρα Euro 5) ρυπαίνουν περισσότερο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς

 

 

 Η ρύπανση από τα αυτοκίνητα ντίζελ είναι μεγαλύτερη, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέες μετρήσεις της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων Emissions Analytics.

         Η έκθεση της εταιρείας, σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι όσο πέφτει το θερμόμετρο, αυξάνονται οι εκπομπές ρυπογόνων εκπομπών σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στους κινητήρες ντίζελ της προτελευταίας γενιάς Euro 5.

         Η Emissions Analytics έλεγξε σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης 213 πετρελαιοκίνητα μοντέλα 31 κατασκευαστών. Διαπιστώθηκε ότι το μέσο αυτοκίνητο με κινητήρα ντίζελ προδιαγραφών Euro 5 εκπέμπει οξείδια του αζώτου 3,6 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 18 βαθμούς, αλλά 4,6 φορές πάνω από το όριο, όταν πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς.

         Για τα οχήματα με νεότερους κινητήρες ντίζελ προδιαγραφών Euro 6, οι εμπομπές οξειδίων του αζώτου είναι 2,9 φορές πάνω από το όριο όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς και 4,2 φορές όταν υποχωρεί κάτω από αυτό το επίπεδο. Στην πραγματικότητα η κατάσταση του μέσου κινητήρα Euro 6 είναι πολύ καλύτερη, αλλά τα αποτελέσματα αυτή της κατηγορίας επηρεάσθηκαν αρνητικά από τρία -μη κατονομαζόμενα- μοντέλα που είχαν πολύ κακές επιδόσεις και συμπαρέσυραν όλη την κατηγορία.

         Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιτρέπουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν ρυθμίσεις που μειώνουν τον έλεγχο των εκπεμπόμενων αερίων, για λόγους προστασίας του κινητήρα, καθώς τόσο το πολύ κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορούν να προξενήσουν ζημιά.

   Όμως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Emissions Analytics Νικ Μόλντεν, φαίνεται πως ορισμένοι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται αυτό τον κανονισμό για να χαλαρώνουν σκοπίμως τους περιορισμούς στις εκπομπές ρύπων από τον κινητήρα, ακόμη και σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Κάτι τέτοιο βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμου από τον κινητήρα, πράγμα που καθιστά το αυτοκίνητο πιο ελκυστικό στον υποψήφιο αγοραστή.

         Όσο καλύτερα το αυτοκίνητο έχει ρυθμιστεί να «κόβει» τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων, τόσο περισσότερα καύσιμα αναγκάζεται να καίει. Συνεπώς υπάρχει μια αναπόφευκτη «ισορροπία τρόμου» ανάμεσα στη ρύπανση και στην κατανάλωση καυσίμων. Από τη μια υπάρχει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας (η ρύπανση του αέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού, άσθματος κ.α.) και, από την άλλη, το πρόβλημα της...τσέπης του καταναλωτή.

   Παρόμοια τεστ στη Γαλλία και στη Γερμανία έχουν επίσης δείξει ότι πολλά δημοφιλή μοντέλα ντίζελ είναι πιο ρυπογόνα, όταν κάνει περισσότερο κρύο.

         Η γερμανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις εταιρείες Opel, VW, Audi και Porsche να αναβαθμίσουν το λογισμικό ελέγχου των εκπομπών αερίων σε περίπου 630.000 οχήματα.

         Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων ντίζελ έχει υποστεί πλήγμα μετά το σκάνδαλο της Volkswagen.

   ΠΔΡ

 

 

 

 

 

 

 

 

   

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.