Βρετανία-Δημοψήφισμα: Τα στρατόπεδα του «In» και του «Out» ρίχνουν στη μάχη για τους αναποφάσιστους τις τελευταίες τους δυνάμεις

 

 

 

«Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος»: όλα τα κλισέ έχουν επιστρατευθεί για να περιγράψουν την κούρσα του αυριανού δημοψηφίσματος που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας φέρνει τα στρατόπεδα του «In» και του «Out» «σε απόσταση αναπνοής»...

Ομιλίες, συνεντεύξεις, φέιγ βολάν: οι υποστηρικτές του Brexit και του Bremain ρίχνουν σήμερα στη μάχη τις τελευταίες δυνάμεις τους για να πείσουν τον αναποφάσιστους, μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη μίας ψηφοφορίας κρίσιμης για το μέλλον της χώρας , αλλά επίσης και της Ευρώπης, μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων της ιστοσελίδας WhatUKThinks.

Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι ξεκάθαρος για τα δύο στρατόπεδα: πρέπει να πείσουν τους αναποφάσιστους, το 10% του εκλογικού σώματος, που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνει τον τόνο με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».

Χθες το βράδυ, πολλές προσωπικότητες των δύο πλευρών ρίχτηκαν στη μάχη των αναποφάσιστων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που οργανώθηκε από το BBC μπροστά σε 6.000 ανθρώπων στο Wembley Arena. Η αντιπαράθεση, κατά στιγμές πολύ έντονη, υπενθύμισε τον επιθετικό τόνο που επικράτησε στην εκστρατεία και οι πρωταγωνιστές δεν δίστασαν να διακόψουν αλλήλους , αλλά και να επιτεθούν.

Ο Σαντίκ Καν, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, στέλεχος του Εργαιτκού Κόμματος και υποστηρικτής του «In» κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τον επικεφαλής τους Μπόρις Τζόνσον ότι ψεύδεται όταν λέει ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στο προσεχές μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πρόκειται για κινδυνολογία Μπόρις, πρέπει να ντρέπεστε», είπε, ενώ ο Τζόνσον απάντησε κατηγορώντας το στρατόπεδο του «In» ότι βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στην καλλιέργεια του φόνου για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.

«Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το υποκλιθούμε μπροστά στις Βρυξέλλες. Λέμε ότι υποτιμούμε οικτρά αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, συντηρητικός, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επίδοξος αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση Brexit.

 

Απόψε, το Channel 4 οργανώνει το τελευταίο ντιμπέιτ, στο οποίο θα αντιπαρατεθούν ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ και ο επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι αγορές, ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής του Brexit, υιοθετούν στάση αναμονής και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street, έκλεισαν χθες με ελαφρά άνοδο.

«Απλώς περιμένουμε την Πέμπτη, χωρίς να δίνουμε σημασία στα υπόλοιπα», δήλωσε ο Σαμ Στόβαλ της Standard&Poor's Global Intelligence.

Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο σε μία συγκυρία αστάθειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

Εκδηλώσεις στη μνήμη της Τζο Κοξ, ανήμερα των γενεθλίων της

Την τελευταία ημέρα πριν από την ψηφοφορία και ημέρα των γενεθλίων της δολοφονημένης βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, που θα γινόταν σήμερα 42 ετών, οργανώνεται επίσης σειρά εκδηλώσεων, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ολόκληρο τον κόσμο στη μνήμη της. Στο Λονδίνο, οργανώνεται το απόγευμα συγκέντρωση στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνεται επίσης στο μουσικό φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι, στη νοτιο-δυτική Αγγλία.

Οπως έγραψε ο σύζυγός της Μπρένταν Κοξ, η βουλευτής δολοφονήθηκε λόγω των πολιτικών της θέσεων. «Εκανε πολιτική και είχε πολύ ισχυρές απόψεις και πιστεύω ότι δολοφονήθηκε εξαιτίας αυτών».

Περί τα 2 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν γραφτεί από τον Δεκέμβριο στις εκλογικές λίστες, ανεβάζοντας τον αριθμό των εν δυνάμει ψηφοφόρων στο αυριανό δημοψήφισμα στα 46,5 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

 

ΕΚ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.