ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- Ε.Σ.Α.μεΑ - Συναντήσεις στις Βρυξέλλες για θέματα αναπηρίας

 

 

Αθήνα: 22.06.2016

Αρ. Πρωτ.:976

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συναντήσεις στις Βρυξέλλες για θέματα αναπηρίας

 

Συνάντηση με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη είχε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης την Τρίτη 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπία της IDDC (International Disability and Development), συμφωνήθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία σε ανθρωπιστική κρίση και στήριξη των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η συνάντηση είχε οριστεί μετά την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής (WHS), όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Χάρτη για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην Ανθρωπιστική Δράση (the Charter ), και τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον τρόπο προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία - ιδιαίτερα τις συστάσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε: «Το 2015, 1.000.000 άτομα έφτασαν στην Ευρώπη εγκαταλείποντας τον πόλεμο. Το 62% των ανθρώπων στο δρόμο είναι γυναίκες και παιδιά- αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική και σεξιστική βία και τον χωρισμό από τις οικογένειές τους. Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατέψει τις ζωές των ανθρώπων. Προτείνουμε το σύνολο της χρηματοδότησης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη της και στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να περιλαμβάνει ως προτεραιότητα την παροχή στήριξης σε ανήλικους και άτομα με αναπηρία, καθώς και στις οικογένειές τους που βρίσκονται στο δρόμο, ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά με αναπηρία.

Ο κ. Στυλιανίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι η ατζέντα για τα άτομα με αναπηρία προωθήθηκε τόσο μέσω στοχευμένων έργων, καθώς και μέσω της ένταξη της διάστασης της αναπηρίας από την ΕΕ. «Τώρα είναι η στιγμή για την ανύψωση των προσπαθειών της ΕΕ, για να δείξουμε απτά αποτελέσματα και δράσεις αποτελέσματα για τα άτομα με αναπηρία σε όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης με την υποστήριξη της ΕΕ». Αναφέρθηκε στην υπογραφή του Χάρτη WHS (Sphere Humanitarian Charter and Minimum Standards in Humanitarian Response) της ΕΕ και του σχεδίου δράσης Sendai Action Plan, που όπως υποστήριξε δείχνουν την πρόθεση της ΕΕ να ακολουθήσει αυτές τις πολιτικές δεσμεύσεις με συγκεκριμένες δράσεις. Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε τη δέσμευσή του καθώς και τη δέσμευση των υπηρεσιών του για συνεχή διάλογο και συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση με τον ευρωβουλευτή Robert Rochefort (ALDE), αρμόδιο εισηγητή για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για μια Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Μόλις εγκριθεί η πρόταση, θα εκδοθεί Οδηγία η οποία θα ορίζει κοινές απαιτήσεις προσβασιμότητας που θα καλύπτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία της ΕΕ για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και η προτεινόμενη Πράξη Προσβασιμότητας έχει, ως εκ τούτου πολλές δυνατότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με το EDF, το προτεινόμενο κείμενο δύναται να βελτιωθεί ώστε να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Το αναπηρικό κίνημα χαιρετίζει θερμά την Πράξη : δεν πρόκειται για θαυματουργή λύση, αλλά έχει μεγάλες δυνατότητες και πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που αφορά στην προσβασιμότητα. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στη συνάντηση : «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να εργαστούμε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που όχι μόνο θα κάνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία αλλά επίσης γιατί η Πράξη θα αποτελέσει μια ένα δυναμική στην εσωτερική αγορά της ΕΕ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας».

Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως μέλος της ΕΟΚΕ, χαιρέτησε μαζί με τους Maria Orejas, European Foundation Centre και Ádám Kósa, Ευρωβουλευτή αντιπρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας για την αναπηρία στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ημερίδα του European Foundation Forum for Inclusion.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκπρόσωποι φορέων χάραξης πολιτικής, ενώσεων και οργανώσεων συζήτησαν το θέμα ένταξη της διάστασης της προσβασιμότητας μέσα στις διαφορετικές πτυχές της κοινωνίας. Αναφέρθηκαν επιπροσθέτως διάφορα μοντέλα χρηματοδότησης που εφαρμόζονται σε διαφορετικές χώρες.

Φωτογραφίες στο ηλεκτρονικό δελτίο Τύπου http://www.esaea.gr/pressoffice/press-releases/3012-synantiseis-stis-bryxelles-gia-themata-anapirias

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.