.
Άρθρο 27
Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής είναι οι ακόλουθοι:
(α) Η ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των διεθνών εξελίξεων στον τομέα αυτό, και ιδίως η αξιολόγηση των εξελίξεων σε επίπεδο Ο.Ο.Σ.Α. και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διενέργεια προβλέψεων για τα έσοδα από την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής.
(β) Η υποβολή τεκμηριωμένων εισηγήσεων για τροποποιήσεις στη φορολογική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές, με τις δεσμεύσεις μας ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών και με το υφιστάμενο γενικότερο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής, οι οποίες συνοδεύονται υποχρεωτικά με εκτίμηση για την προσδοκώμενη ωφέλεια ως προς τα έσοδα αλλά και τη δυνατότητα συμμόρφωσης των φορολογουμένων.
(γ) Ο αποτελεσματικός συντονισμός και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Οικ. και ιδίως με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη των στόχων των προηγούμενων εδαφίων καθώς και η συνεργασία με τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, των οποίων οι πολιτικές σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική.
(δ) Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων σε θέματα φορολογικής πολιτικής που συνοδεύεται και από εισηγήσεις για την υιοθέτηση του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου.
(ε) Η αξιολόγηση των επιπτώσεων της φορολογικής νομοθεσίας στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, και των επιπτώσεων κοινωνικών, οικονομικών, διοικητικών και δημοσιονομικών παραγόντων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής.
2. Η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής διαρθρώνεται σε τρία (3) Τμήματα, ως κατωτέρω :
α) Τμήμα Α' - Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας
β) Τμήμα Β'- Ανάλυσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Επιπτώσεων Φορολογικής Πολιτικής
γ) Τμήμα Γ'- Διεθνών Πρακτικών και Σχέσεων Φορολογικής Πολιτικής
3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης κατανέμονται στα Τμήματα ως εξής:
(α) Τμήμα Α’ - Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας
(αα) Ο συντονισμός όλων των αρμοδίων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία σχεδιασμού πολιτικής για τη φορολογία και ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.
(ββ) Η τελική αξιολόγηση, επεξεργασία και προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.
(γγ) Η επεξεργασία και εισήγηση νομοθετικών παρεμβάσεων για την τροποποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου της φορολογικής πολιτικής σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
(δδ) Η εισήγηση προτάσεων για την παρουσίαση των νομοθετικών και κανονιστικών κειμένων, ώστε αυτά να καταστούν φιλικά προς τους φορολογούμενους και να βελτιωθεί η συμμόρφωση τους με αυτά.
(εε) Η αξιολόγηση των προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις νομοθετικών ρυθμίσεων της φορολογικής πολιτικής σύμφωνα με το Σύνταγμα και το ευρύτερο ενωσιακό και διεθνές νομικό πλαίσιο.
(στστ) Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν προβλημάτων στην εφαρμογή της.
(ζζ) Η ενσωμάτωση της νομοθεσίας της Ένωσης στο εθνικό δίκαιο.
(ηη) Η διενέργεια των απαιτούμενων διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εισαγωγή νέων νομοθετικών ρυθμίσεων ή για την τροποποίηση υφιστάμενων σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Οικ.
(θθ) Η παρακολούθηση, η ανάλυση και η αξιολόγηση της εφαρμογής των ληφθέντων μέτρων φορολογικής πολιτικής στην πράξη, η υποβολή προτάσεων φορολογικής πολιτικής στα πλαίσια των γενικών κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής και η γνωμοδότηση σε κάθε άλλο συναφές θέμα εφαρμοσμένης φορολογικής πολιτικής, που παραπέμπεται στο Τμήμα από τον Υπουργό Οικονομικών.
(ιι) Η εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών για κάθε θέμα που αφορά στη στοχοθεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
(β) Τμήμα Β’ - Ανάλυσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Επιπτώσεων Φορολογικής Πολιτικής
(αα) Η διενέργεια των προβλέψεων για το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού από την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Οικ.
(ββ) Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μοντέλων προσομοίωσης των επιπτώσεων από την εφαρμογή των υφιστάμενων και προτεινόμενων διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας.
(γγ) Η ανάλυση της επίδοσης και τάσης των εσόδων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Γενικής Γραμματείας Υπ.Οικ.
(δδ) Η καταγραφή και ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από προτάσεις τροποποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.
(εε) Η αξιολόγηση, τεκμηρίωση και εισήγηση στην πολιτική ηγεσία σχετικά με ενδεχόμενες αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των προβλέψεων εσόδων του προϋπολογισμού, των στόχων που έχουν τεθεί και της εκτέλεσης των τάσεων που διαμορφώνονται καθώς και των συγκεκριμένων μέτρων προς αποκατάσταση των αποκλίσεων.
(γ) Τμήμα Γ’ - Διεθνών Πρακτικών και Σχέσεων Φορολογικής Πολιτικής
(αα) Ο σχεδιασμός, μελέτη και ανάπτυξη της φορολογικής πολιτικής, της φορολογικής νομοθεσίας, του ρυθμιστικού πλαισίου και άλλων συναφών θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα της διεθνούς και ευρωπαϊκής φορολογικής νομοθεσίας και η εισήγηση στην πολιτική ηγεσία για τη σύσταση σχετικών προγραμμάτων και την οργάνωση γενικά των διεθνών οικονομικών σχέσεων σε φορολογικά θέματα.
(ββ) Η συστηματική αξιολόγηση των εργασιών των Ομάδων Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Οικ. σε σχέση ιδίως με απαιτούμενες μεταβολές του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου της φορολογίας.
(γγ) Η συστηματική αξιολόγηση για τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες σχετικά με τη διαπραγμάτευση της σύναψης, της αναθεώρησης, και της παρακολούθησης εκτέλεσης των Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος και Κεφαλαίου με άλλες χώρες.
(δδ) Ο συντονισμός σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπ.Οικ. για την επεξεργασία διατάξεων φορολογικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται σε διμερείς συμφωνίες άλλων φορέων του Δημόσιου τομέα.
(εε) Η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και αναθεώρηση των ανωτέρω διμερών ή πολυμερών συμφωνιών ή συμβάσεων από κοινού με τις αρμόδιες καθύλην υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η εισήγηση για τη νομοθετική τους κύρωση ή τη μεταφορά της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο.
(στστ) Ο συντονισμός των ενεργειών των επιμέρους συναρμόδιων κάθε φορά Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Υπουργείου ή και άλλων Υπουργείων σε φορολογικά θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων.
(ζζ) Η αξιολόγηση των ενωσιακών και διεθνών εξελίξεων στον τομέα της φορολογικής πολιτικής και η σχετική εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία.
(ηη) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στον τομέα της φορολογικής πολιτικής και αυτών που μελετώνται ή λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και σε Διεθνείς Οργανισμούς.