1.Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Αισιόδοξος ότι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να αναμένεται από τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2014 ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για την ύπαρξη πιέσεων για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Τι θέλουν; Να απεμπολήσουμε την προοπτική να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα κούρεμα του χρέους μας το 2014;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι πιέσεις αφορούν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων.

2. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW, αποκαλύπτει στην έκδοση της Δευτέρας το περιοδικό “Der Spiegel”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη”. Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν “διαφορετικό” Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του “να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης”.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. “Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά”, λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι “Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης”.

“Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας”, έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει “μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα”.

H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ’ αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν “εσωτερικό” φάκελο της Καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι.

“Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης”, αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. “Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία”, σημειώνεται.

3.  ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ

Ακριβό εξακολουθεί να είναι το «καλάθι» προϊόντων στην Ελλάδα, παρά τη μείωση των εισοδημάτων που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την αθροιστική απώλεια του 25% του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί από το 2008.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΟΟΣΑ, εάν το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.

Το ίδιο «καλάθι» κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία, και 93 ευρώ στην Πορτογαλία.

Η ακαμψία των τιμών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην μέχρι στιγμής αποτυχία της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και γενικότερα να «ανοίξει» τον ανταγωνισμό.

4. ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ BRANDING ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ομάδα εργασίας  με  9 μέλη που θα υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία του branding της χώρας ο οποίο θα χαρακτηρίζει κάθε επιχειρηματική, τουριστική, επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα συγκροτήθηκε με απόφαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμου Κεδίκογλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να παραδοθούν μέσα σε έναν μήνα από τη σύστασή της .

Συντονιστής ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Μέλη

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Μουρούτης.

Ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξης Ζορμπάς.

Ο διευθυντής του Creative Lab της Google κ. Στιβ Βρανάκης.

Ο σύμβουλος Επικοινωνίας στο γραφείο της υπουργού Τουρισμού κ. Ηλίας Τσαουσάκης.

Ο σύμβουλος Επικοινωνίας της υπουργού Τουρισμού κ. Δημήτρης Τζιώτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece κ. Στέφανος  Ησαΐας.

Η Brand Consultant & Design Director κ. Θεοδώρα Μάντζαρη.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, «οι μετέχοντες στην ομάδα εργασίας δεν λαμβάνουν αποζημίωση ή οποιουδήποτε άλλου είδους αμοιβή για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις». Επίσης σημειώνεται ότι  «η ομάδα εργασίας για την υποβοήθηση και τη διευκόλυνση του έργου της ζητεί πληροφορίες και στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες οφείλουν να τις παρέχουν εγκαίρως».

Από την επιτροπή τρία  στελέχη συνδέονται με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας: Ο  κ. Βρανάκης και η κ. Μάντζαρη και ο Δ.Τζιώτης.

Ο Στιβ Βρανάκης. Η οικογένεια του Στιβ Βρανάκη κατάγεται από τα Σφακιά και μετανάστευσε στο Βανκούβερ στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μεγάλωσε στον Καναδά.  Η ζωή του άλλαξε όταν πήρε το πρώτο του Mac. Αργότερα, όταν άρχισε να πειραματίζεται με το διαδίκτυο, ξεκίνησε ένας μεγάλος «έρωτας». Από τότε, εστιάζει κυρίως στο χώρο των ψηφιακών εφαρμογών και της διάδρασης. Ο Στιβ Βρανάκης  είναι στο τιμόνι της Google Creative Lab ως καλλιτεχνικός διευθυντής για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς», στη διαδρομή του έως τώρα o Στιβ Βρανάκης δημιούργησε τη δική του εταιρεία, ενώ συνεργάστηκε με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες και συνέβαλε στην καθιέρωση εξαιρετικών νέων ονομάτων στην αγορά, μεταξύ των οποίων η O2, το Amazon και το iPhone στη Βρετανία. Δημιουργικός διευθυντής της VCCP, ο Στιβ Βρανάκης άφησε το 2011 την εταιρεία για να δουλέψει στην Google Creative Lab ως καλλιτεχνικός διευθυντής για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Θ. Μάντζαρη, η οποία βρέθηκε πίσω από την οπτικοποίηση της εταιρικής ταυτότητας του «Αθήνα 2004» και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έχει εργαστεί ως design director στις εταιρείες Addison Design Consultants, Landor Associates και Wolff Olins και συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ανάθεσης του σχεδιασμού του εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η πρότασή της επελέγη, με αποτέλεσμα να προσληφθεί ως design director από την Ολυμπιακή Επιτροπή, διευθύνοντας τη συνολική στρατηγική της οπτικής επικοινωνίας της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, διετέλεσε σύμβουλος των Ολυμπιακών του Πεκίνου και της Χειμερινής Ολυμπιάδας του Βανκούβερ και σήμερα διατηρεί εταιρεία μελέτης και εφαρμογών οπτικής ταυτότητας.

Ο κ. Τζιώτης, νυν σύμβουλος επικοινωνίας της Ο. Κεφαλογιάννη, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων, Cleverbank, ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στην Βουλιαγμένη το 2006 με αντίπαλο τον Κασιδόκωστα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τον Νοέμβριο του 2007 εφέρετο και ως υποψήφιος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις τότε εσωκομματικές εκλογές.

ΠΗΓΗ:bankwars.gr

 

5. ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΥΣ

Εβδομήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εξήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Με το άνοιγμα της νέας προγραμματικής περιόδου, από τη πρώτη Ιανουαρίου 2014, θα ανοίξουν 70.000 θέσεις εργασίας για τους νέους» δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Όπως είπε, πρόκειται για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, αποτελούμενα από έναν μήνα εκπαίδευσης και 4 μήνες πρακτικής εργασίας.

Η διαφορά με προηγούμενα προγράμματα όπως τόνισε ο υπουργός, είναι ότι με την ολοκλήρωση του πενταμήνου, όσοι επιθυμούν επιστροφή στο πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ θα μπορούν να το κάνουν. Όσον αφορά το πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότηση απασχόλησης έως 400.000 ανέργων, μελών οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο, ο υπουργός τόνισε πως μένει ζωντανό και πρόσθεσε πως θα βρεθεί με άλλο τρόπο η χρηματοδότηση του.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι στις προθέσεις μας να το κάνουμε πράξη. Ασχέτως για το τι λέει η Κομισιόν στο τέλος θα γίνει αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

6. Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Σκληρή στάση κρατά η τρόικα στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων καθώς θεωρεί πως επαγγέλματα όπως αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών, μηχανικών, ορκωτών λογιστών κλπ έχουν ανοίξει στα «χαρτιά» και στην ουσία τα εμπόδια των παρελθόντων ετών παραμένουν. Τα στελέχη ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ εκφράζουν αντιρρήσεις και για τα αρχικά ευρήματα έρευνας πεδίου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σχετικά με την απελευθέρωση επαγγελμάτων και ζητούν να υπάρξουν έρευνες κοινού για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται πως ΔΝΤ και ΕΕ θεωρούν πως η αποτυχία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένας από τους λόγους που διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στην αγορά, παρά τη μείωση του κόστους εργασίας το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 20% από τη αρχή της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», σε σύσκεψη στελεχών της τρόικας με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε πλήρης απόκλιση απόψεων για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο θέμα της απελευθέρωσης των υπηρεσιών με τους δανειστές να θεωρούν πως τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ήδη ανοίξει (247 από τα συνολικά 343) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως στο επόμενο διάστημα η πρόοδος θα είναι πιο εμφανής και οι αντιρρήσεις της τρόικας θα καμφθούν.

Θεωρούν δε πως η κωδικοποίηση από τα αρμόδια υπουργεία της σχετικής νομοθεσίας και η έκδοση έως τα μέσα Οκτωβρίου σχετικών εγκυκλίων θα απλοποιήσουν τα πράγματα για τη διοίκηση και θα καταστήσουν απολύτως σαφής τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης κάθε επαγγέλματος.

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι η αποσύνδεση των αμοιβών δικηγόρων και μηχανικών από συναλλαγές που φορολογούνται (πχ συμβόλαια ακινήτων) και ειδικά η αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων που μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ πελάτη και δικηγόρου και θα θεσπίζει «ενδεικτικές αμοιβές» σε περίπτωση μη ύπαρξης γραπτής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Επιμέλεια: Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr