Ερώτηση
93ΑΑ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε. ΠΟΥ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΥΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΙ ΚΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΠΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ.
Απάντηση
Σύμφωνα με την περ. δ) της παρ.2 του άρθρου 7 του ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.)
ως παράδοση αγαθών θεωρείται η ανάληψη μερίδας σε αγαθά από εταίρο, μέτοχο ή κληρονόμο, σε περίπτωση διακοπής των εργασιών, λύσης της εταιρείας, αποχώρησης ή θανάτου εταίρου.
Περεταίρω με την Π.4336/3162/Εγκ.10/10.7.1987 Υπουργική Απόφαση ορίζεται ως παράδοση αγαθών η ανάληψη μερίδας σε αγαθά από εταίρο ή μέτοχο σε περίπτωση λύσης εταιρίας ή αποχώρησης εταίρου. Ενώ βασικά ή μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων ή μετοχών αποτελεί πράξη απαλλασσόμενη ή ορθότερα πράξη εκτός του πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ, αντίθετα στις περιπτώσεις που ο εταίρος ή ο μέτοχος αναλαμβάνει την μερίδα του σε αγαθά, θεωρείται ότι ενεργεί φορολογητέα αυτοπαράδοση για την κάλυψη προσωπικών αναγκών και εξομοιώνεται με τελικό καταναλωτή. Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται ο φόρος που αναλογεί στην αξία των αναλαμβανομένων αγαθών. Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση αυτή εκδίδεται το ειδικό στοιχείο της απόφασης Π.7475/791/7.11.1986 του Υπουργού Οικονομικών, με κατάλληλη συμπλήρωση των ενδείξεών του.
Η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται και στις περιπτώσεις κοινωνίας, συνεταιρισμού και κοινοπραξίας επιτηδευματιών εφόσον βέβαια υπάρχει ανάληψη αγαθών που αναλογούν στη μερίδα μέλους τους.
Αν η ιδιοχρησιμοποίηση των καινούριων ακινήτων καλύπτει ανάγκες της ίδιας της επιχείρησης που το κατασκεύασε, δε φορολογείται,αλλά ως πάγιο πλέον περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης υπόκειται για το φόρο των εισροών που έχει ήδη εκπέσει, στον πενταετή διακανονισμό που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 33.
Η μεταγενέστερη πώληση του ακινήτου αυτού, θα υπαχθεί σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) γιατί το ακίνητο δε θα είναι πλέον καινούριο, αλλά παλιό.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω, αν το κτίριο πωληθεί πριν από τη λήξη της πενταετίας, επειδή η μεταβίβαση αυτή αποτελεί αφορολόγητη για τις διατάξεις του ΦΠΑ πράξη, και θα καταβληθεί μόνο ΦΜΑ, ο υποκείμενος στο φόρο με την εκκαθαριστική δήλωση του έτους της πώλησης έχει υποχρέωση να αποδώσει στο Δημόσιο το ΦΠΑ που αναλογεί στο έτος πώλησης και στα τυχόν υπόλοιπα έτη μέχρι τη λήξη του πενταετούς διακανονισμού.
Περεταίρω, με βάση την ΠΟΛ.1282/1992 Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι δεν υφίσταται αυτοπαράδοση επενδυτικών αγαθών αν δεν έχει παρέλθει η πενταετής περίοδος διακανονισμού του φόρου που τα επιβάρυνε κατά την αγορά τους. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις του διακανονισμού του φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 33.
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση αυτοπαράδοσης παγίων αγαθών (ανάληψη, δωρεάν παράδοση) κατά την πενταετή περίοδο διακανονισμού του φόρου εισροών αυτών, δεν οφείλεται φόρος εκροών για την αυτοπαράδοση αυτή, αλλά ενεργείται ο διακανονισμός του φόρου εισροών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 και αποδίδεται στο δημόσιο ο φόρος εισροών που προκύπτει από το διακανονισμό.