Πρώτη προτεραιότητα του νέου εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, Χρήστου Σορώτου, ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του, είναι να καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια από τον διοικητικό και υπαλληλικό ιστό για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας και να έχει συμβολή στην οικονομία, όπως επεσήμανε με δηλώσεις του προς τον Τύπο.
Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνει τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και την ομαλή έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης.
Με δήλωσή του στον «Φιλελεύθερο», ο κ. Σορώτος στέλνει μήνυμα προς το προσωπικό για συνεργασία και κοινή προσπάθεια «ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η τράπεζα ορθολογιστικά», τονίζοντας ότι «πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι υπάλληλοι, καθώς η πορεία της τράπεζας εξαρτάται και από τον ανθρώπινο παράγοντα».
Σημειώνεται ότι, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποτίμησης του ισολογισμού της τράπεζας, το μεγαλύτερο μέρος των ανασφάλιστων καταθέσεων μένει δεσμευμένο δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες να περιοριστεί η συρρίκνωση της οικονομίας. Η παράταση του καθεστώτος εξυγίανσης φαίνεται να μεγεθύνει τα προβλήματα στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Επίσης, δυσκολίες υπάρχουν προς το παρόν και στην αξιοποίηση του παράθυρου ρευστότητας που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λόγος είναι ότι για να μπορέσει η Τράπεζα Κύπρου να λαμβάνει μέρος σε πράξεις νομισματικής πολιτικής, αντί να της παρέχεται έκτακτη ρευστότητα (ELA), θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να έχει ελεγμένους λογαριασμούς μέχρι να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης.

πηγή: www.express.gr