Ερώτηση
3ΑΑ. Έχω παραλάβει ένα τιμολόγιο παροχής δικηγορικών υπηρεσιών από δικηγορική εταιρεία της Γερμανίας.Η ημερομηνία του τιμολογίου είναι 02/11/2011, ενώ εμένα ο επιχειρηματίας μου το έδωσε στις 20/02/2012.Σύμφωνα με το τμήμα ΚΒΣ του υπουργείου με το οποίο και επικοινώνησα, το παραστατικό θα πρέπει να το καταχωρήσω το 2012 (Ιανουάριο)Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι από απόψεως ΦΠΑ ορθά θα καταχωρηθεί στη περιοδική δήλωση, στο Intrastat καθώς και στον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Β) Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω τι θα καταχωρώ ως Φορολογική και τη ως Στατιστική Αξία στη δήλωση του Intrastat. Γ) Που θα μπορούσα να βρω οδηγίες συμπλήρωσης, τόσο της περιοδικής / Εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, όσο και του Intrastat (Αφίξεων / Παραδόσεων) και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων (Αφίξεων / Παραδόσεων), (το βιβλίο αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι αναλυτικά τι συμπληρώνεται
Απάντηση
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1071-25-2-2002 «Οδηγίες συμπλήρωσης περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπα 050 και 051 ΦΠΑ, ΕΚΔΟΣΗ 2002)»
Κάθε φορολογική περίοδος θεωρείται αυτοτελής ως προς την υποχρέωση υποβολής της περιοδικής δήλωσης και της καταβολής τυχόν χρεωστικού ποσού που προκύπτει.
Συνεπώς ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να τροποποιήσει την αρχική του δήλωση όταν αυτή είναι ελλιπής ή λανθασμένη. Οι τροποποιητικές δηλώσεις συμπληρώνονται, όπως και οι αρχικές, με τη σωστή συμπλήρωση από την αρχή όλων των ενδείξεων.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο σε κάποια φορολογική περίοδο καταβλήθηκε φόρος μεγαλύτερος του οφειλόμενου, ο επιπλέον αυτός φόρος δεν μπορεί να καλύψει φόρο που οφείλεται σε επόμενη φορολογική περίοδο.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση για την περίοδο που καταβλήθηκε παραπάνω φόρος και το πιστωτικό υπόλοιπο που θα προκύψει να μεταφερθεί για συμψηφισμό στην αμέσως επόμενη φορολογική περίοδο.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που σε κάποια φορολογική περίοδο καταβληθεί φόρος μικρότερος του οφειλόμενου. Δηλαδή και σ`αυτή την περίπτωση πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση, της περιόδου που καταβλήθηκε λιγότερος φόρος. Εξυπακούεται ότι, στην δήλωση αυτή πρέπει να υπολογισθεί προσαύξηση μέχρι την ημερομηνία υποβολής της.
Διευκρινίζεται ότι, σ`αυτές τις περιπτώσεις εφόσον μεταβάλλονται τα άλλα δεδομένα, θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις και για τις επόμενες περιόδους από εκείνη που έγινε η τροποποίηση.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την 1091531 /25/9/2009 Α.Υ.Ο. «Υποβολή ανακεφαλαιωτικών πινάκων για πράξεις που πραγματοποιούνται από 01/01/2010. - Κοινοποίηση οδηγιών για την συμπλήρωση των εντύπων των ανακεφαλαιωτικών πινάκων»:
Οι πράξεις που πραγματοποιούνται δηλώνονται στους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες την ημερολογιακή περίοδο και από 01/01/2010 τον ημερολογιακό μήνα που ο φόρος καθίσταται απαιτητός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 16, 18 του Κώδικα Φ.Π.Α. (κύρωση με το Ν. 2859/2000), όπως ισχύει. Πιο συγκεκριμένα:
β) Όσον αφορά την ενδοκοινοτική παροχή ή λήψη υπηρεσιών ο χρόνος δήλωσης των πράξεων αυτών στους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες είναι:
i) Ο χρόνος πραγματοποίησης της παροχής των υπηρεσιών, ή ο χρόνος που έχει συμφωνηθεί η καταβολή κάθε δόσης σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών για τις οποίες η αντιπαροχή καταβάλλεται περιοδικά, ή ο χρόνος είσπραξης της αντιπαροχής σε περίπτωση προκαταβολής πριν την παροχή των υπηρεσιών.
ii) η λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, εφόσον: α) πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται συνεχώς και η παροχή τους συνεχίζεται και μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους και β) δεν συνεπάγονται τμηματικές καταβολές έναντι λογαριασμού ή πληρωμές στη διάρκεια της περιόδου παροχής των.
Για παράδειγμα Γερμανική επιχείρηση που διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ παρέχει σε Ελληνική επιχείρηση που διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ λογιστικές υπηρεσίες. Η παροχή των υπηρεσιών αρχίζει τον Μάρτιο του 2010 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011. Εάν από την έναρξη της παροχής των υπηρεσιών (Μάρτιος 2010) έως και το τέλος του ημερολογιακού έτους 2010 δεν πραγματοποιηθεί καταβολή της αντιπαροχής, ή μέρους αυτής ως τμηματική καταβολή συμφωνημένων δόσεων, ή άλλη πληρωμή, οι αντισυμβαλλόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες κατά τη λήξη του ημερολογιακού έτους το μέρος των λογιστικών υπηρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί (η γερμανική επιχείρηση ως παρέχουσα και η ελληνική επιχείρηση ως λήπτρια των αντίστοιχων υπηρεσιών).
Έτσι, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προχωρήσετε σε υποβολή διορθωτικού πίνακα χωρίς την καταβολή προστίμου (σχετ. Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1317/2.12.1997).
Σε περίπτωση που κατά την αρχική υποβολή του πίνακα δεν δηλώθηκε συγκεκριμένη ενδοκοινοτική απόκτηση ή λήψη υπηρεσιών, ή καταχωρήθηκε λανθασμένα το μητρώο ΦΠΑ του αντισυμβαλλόμενου (το πρόθεμα της χώρας ή ο αριθμός) ή η φορολογητέα αξία, θα πρέπει να υποβληθεί διορθωτικός πίνακας.
Στον διορθωτικό πίνακα αναγράφονται μόνο οι γραμμές για τις οποίες υπάρχει λάθος στην καταχώρησή τους ενώ δεν αναγράφονται εκ νέου οι γραμμές για τις οποίες δεν υπάρχει λανθασμένη καταχώρηση στον αρχικά υποβληθέντα πίνακα
Περεταίρω, αναφορικά με τη μεταγενέστερη καταχώρηση του τιμολογίου (σε επόμενη χρήση) για την οποία σας ενημέρωσε το Υπουργείο, στην ομάδα 8 του Ελληνικού Λογιστικού Σχεδίου προβλέπεται λογαριασμός για την περίπτωσή σας. Συγκεκριμένα:
82.99 Προϋπολογισμένα - Προπληρωμένα έξοδα και έσοδα προηγούμενων
χρήσεων (Λ/58.82)
2.2.805 Λογαριασμός 82 «Έξοδα και έσοδα προηγούμενων χρήσεων»
1. Στο λογαριασμό 82 καταχωρούνται κατ' είδος τα έξοδα και έσοδα που πραγματοποιούνται μεν μέσα στη χρήση, ο χρόνος όμως και τα αίτια δημιουργίας τους ανάγονται σε δραστηριότητες προηγούμενων χρήσεων.
Η ανάλυση του λογαριασμού 82 σε δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους λογαριασμούς, κυρίως υποχρεωτικούς, περιλαμβάνει τις κυριότερες γνωστές κατηγορίες εξόδων και εσόδων προηγούμενων χρήσεων. Η οικονομική μονάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί και άλλους τριτοβάθμιους λογαριασμούς για την ιδιαίτερη παρακολούθηση των περιπτώσεων που παρουσιάζονται, οπότε περιορίζεται το περιεχόμενο των προαιρετικών τριτοβάθμιων λογαριασμών 82.00.99 και 82.01.99.
2. Στο λογαριασμό 82.00 «έξοδα προηγούμενων χρήσεων» καταχωρούνται κατ' είδος τα έξοδα προηγούμενων χρήσεων, όπως οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται για φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται από πράξεις ή παραλείψεις προηγούμενων χρήσεων, αλλά η αποδοχή της υποχρεώσεως για πληρωμή τους γίνεται μέσα στη χρήση που τρέχει, χωρίς να προηγηθεί άσκηση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια. Στον ίδιο λογαριασμό καταχωρούνται φόροι και τέλη που βεβαιώνονται μετά από οριστικοποίηση αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων.
Στους παραπάνω φόρους δεν περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος που αφορά προηγούμενες χρήσεις. Ο φόρος αυτός καταχωρείται στο λογαριασμό 42.04, σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην περίπτ. 4 της παρ. 2.2.403.
3. Στο λογαριασμό 82.01 «έσοδα προηγούμενων χρήσεων» καταχωρούνται κατ' είδος τα έσοδα προηγούμενων χρήσεων, όπως οι εισπράξεις από αποσβεσμένες απαιτήσεις, οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβλημένων σε προηγούμενες χρήσεις φόρων και τελών, εκτός από τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που καταχωρούνται στο λογαριασμό 42.04 σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην περίπτ. 4 της παρ. 2.2.403, οι επιχορηγήσεις, οι επιστροφές δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων και οι επιστροφές τόκων λόγω εξαγωγών που αφορούν προηγούμενες χρήσεις.
4. Κατά το κλείσιμο του ισολογισμού τα υπόλοιπα των υπολογαριασμών του 82 μεταφέρονται στους αντίστοιχους υπολογαριασμούς του 86.02 «έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα», έτσι ώστε ο λογαριασμός 82 να εξισώνεται.
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5.β. του άρθρου 36 του ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.) ο υποκείμενος στον φόρο ή το μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο που διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, που λαμβάνει υπηρεσίες από υποκείμενο στον φόρο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος - μέλος, για τις οποίες ο τόπος είναι το εσω¬τερικό της χώρας, σύμφωνα με την περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 14, και για τις οποίες είναι ο ίδιος υπόχρεος στον φόρο, υποχρεούται για τις εν λόγω υπηρεσίες που λαμβάνει:
α) να χρησιμοποιεί τον αριθμό φορολογικού μητρώου του με το πρόθεμα «EL» πριν από αυτόν,
β) να υποβάλλει ανακεφαλαιωτικό πίνακα.
Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει προκειμένου για υπηρεσίες οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο στο εσωτερικό της χώρας.
Συνεπώς η δήλωση Intrastat αφορά στις ενδοκοινοτικές διακινήσεις αγαθών και όχι στην παροχή υπηρεσιών και άρα δεν έχετε υποχρέωση να την υποβάλλετε.
Θα υποβάλλετε μόνο ανακεφαλαιωτικό πίνακα.
Ωστόσο, σχετικά με τη συμπλήρωση της δήλωσης Intrastat η κεντρική σελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.statistics.gr
Όσον αφορά στη συμπλήρωση της εκκαθαριστικής δήλωσης οδηγίες θα βρείτε στο φυλλάδιο Νο. 34 που έχει εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών και που μπορείτε να το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr καθώς επίσης και στη διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών www.minfin.gr .
Περεταίρω, για τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες στην 1091531 /25/9/2009 Α.Υ.Ο. «Υποβολή ανακεφαλαιωτικών πινάκων για πράξεις που πραγματοποιούνται από 01/01/2010. - Κοινοποίηση οδηγιών για την συμπλήρωση των εντύπων των ανακεφαλαιωτικών πινάκων.