.

Αναδιανομή του επιδόματος θέρμανσης

Στοχευμένες αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης ώστε αυτό να καταλήγει στα νοικοκυριά που το έχουν περισσότερο ανάγκη, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Την αναδιανομή του επιδόματος θέρμανσης προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να χορηγηθεί φέτος με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη με γνώμονα τις κλιματικές συνθήκες.

«Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών», τόνισε ο υπουργός.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ από το Σάββατο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που αναμένεται να κινηθεί στα 93 λεπτά το λίτρο από 83 λεπτά το λίτρο πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, αλλά και της ανόδου των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα αλλάξουν.

Οι αλλαγές που επεξεργάζονται αφορούν τη γεωγραφική κατανομή των ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου επειδή βρίσκονται στον ίδιο νομό».

Περισσότερες ζώνες

Σύμφωνα με την πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.

Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών.

Σήμερα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:

■ Α' γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.

■ Β' γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Εβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

■ Γ' γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Αττική (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.

■ Δ' γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λασίθι, Μεσσηνία, Λακωνία, Κεφαλονιά και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρέθυμνο, Σάμος, Χανιά.

Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά θα δημιουργηθούν περισσότερες ζώνες σε κάθε νομό με βάση γεωγραφικά και κλιματικά κριτήρια.