Ερώτηση
26ΑΑ. Παρακαλώ ενημερώστε μας :Τις διαδικασίες που πρέπει να προβούμε για απαλλαγή ΦΠΑ όσον αφορά εισαγωγή απο Σκόπια-Ελλάδα όπου γίνεται παθητική τελειοποίηση.Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Απάντηση
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έχει εκδόσει το Υπουργείο Οικονομικών από τον Απρίλη του 2008, το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς.
Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ενθαρρύνει την χρήση Κοινοτικών πρώτων υλών για τη παραγωγή τελικών προϊόντων. Επίσης στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος ΄΄σταθερών ανταλλαγών΄΄, προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).
Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση έγκρισης, η οποία χορηγείται ύστερα από εξέταση της αίτησης μετά των συνημμένων δικαιολογητικών και εφόσον η συγκεκριμένη μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, δεν επιφέρει βλάβη σε βάρος των Κοινοτικών συμφερόντων.
Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.
Περαιτέρω με την ΠΟΛ.1282/1992 ορίζεται ότι :
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν. 2859/2000, σε περίπτωση προσωρινής εξαγωγής αγαθών εκτός της κοινότητας με σκοπό να υποστούν αυτά, εκτός κοινότητας, επεξεργασία, εξευγενισμό, μετατροπή και γενικά τελειοποίηση και στη συνέχεια να επανεισαχθούν, η φορολογητέα αξία διαμορφώνεται με βάση τις σχετικές διατάξεις της τελωνειακής και δασμολογικής νομοθεσίας. Δηλαδή με βάση την τιμή που καταβάλλεται ή πρόκειται να καταβληθεί (σε μετρητά ή με πίστωση) για τις εργασίες που έγιναν στα αγαθά που είχαν εξαχθεί προσωρινά εκτός κοινότητας για τελειοποίηση. Η τιμή αυτή αποδεικνύεται βασικά από τα συνο-δευτικά έγγραφα των επανεισαγόμενων αγαθών, δηλαδή από το τιμολόγιο του οίκου του Εξωτερικού που έκανε την επεξεργασία κ.λπ.
Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τις διατάξεις του καθεστώτος της παθητικής τελειοποίησης. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές ο υπολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων εισαγωγής στα επανεισαγόμενα παράγωγα προϊόντα, γίνεται με βάση την αξία που προστέθηκε στη χώρα τελειοποίησης και των συντελεστών φορολογίας που ισχύουν κατά το χρόνο που τίθενται σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της χώρας στην οποία επανεισάγονται κατόπιν της τελειοποίησής τους.
Φορολογητέα αξία θεωρείται η αξία που αναγράφεται στο τιμολόγιο του μεταποιητού οίκου (αξία εργατικών, ανταλλακτικών κ.λπ.), το οποίο συνοδεύει τα επανεισαγόμενα παράγωγα αγαθά. Δηλαδή, για έξοδα που πραγματοποιούνται κατά την εσωτερική διαμετακόμιση υποκειμένων αγαθών από τον πρώτο τόπο άφιξης, μέχρι τον πρώτο τόπο προορισμού στο εσωτερικό της χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρονται έξοδα φόρτωσης, εκφόρτωσης, μεταφοράς, ασφάλισης κ.λπ. Βεβαίως, επιπλέον διαμορφωτικό στοιχείο θα αποτελέσει και η δαπάνη της μεταφοράς των αγαθών, ανεξάρτητα αν πραγματοποιηθεί με μεταφορικά μέσα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης.
Ακόμη, σύμφωνα με την Ε.Δ.Υ.Ο. 1110080/9245/1853/0014/ΠΟΛ.1221/28.9.1994 (Συμπληρωματικές Οδηγίες για την αντιμετώπιση αιτημάτων για υπαγωγή στο καθεστώς παθητικής τελειοποίησης εμπορευμάτων που έχουν παραληφθεί χωρίς Φ.Π.Α. με βάση το Ειδικό διπλότυπο δελτίο απαλλαγής από Φ.Π.Α.), ορίζεται ότι:
Σε περίπτωση κατά την οποία αγαθά έχουν αγορασθεί από το εσωτερικό της χώρας ή έχουν εισαχθεί χωρίς την καταβολή του Φ.Π.Α. με το ειδικό διπλότυπο δελτίο απαλλαγής που ορίζεται από τις διατάξεις της αριθμ. ΠΟΛ.1262/2.8.1993 Α.Υ.Ο., δεδομένου ότι προορίζοντο για οριστική εξαγωγή ή για παράδοση σε υποκείμενο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς όμως την πραγματοποίηση των πράξεων αυτών αλλά την αποστολή τους σε τρίτη χώρα για τελειοποίηση και επανεισαγωγή, βάσει των διατάξεων του καθεστώτος παθητικής τελειοποίησης, θα πρέπει, εφόσον τα προοριζόμενα για παθητική τελειοποίηση εμπορεύματα έχουν αποτελέσει αντικείμενο εισαγωγής από τρίτες χώρες ή αγοράς στο εσωτερικό της χώρας και έχουν τύχει απαλλαγής από το Φ.Π.Α. κατά παράβαση των διατάξεων της προαναφερθείσας Α.Υ.Ο., να αναζητηθεί κατά το χρόνο τελωνισμού των παράγωγων προϊόντων, και ο οφειλόμενος Φ.Π.Α. της εισαγωγής ή της αγοράς.
Για την καταβολή του Φ.Π.Α. θα προσκομίζεται στο Τελωνείο, από τον υποκείμενο στο φόρο, το τελωνειακό παραστατικό της εισαγωγής ή το τιμολόγιο αγοράς κατά περίπτωση μαζί με το σχετικό ειδικό διπλότυπο δελτίο απαλλαγής από Φ.Π.Α. Εξυπακούεται ότι, στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται ανάλογη προσαύξηση του υπολοίπου του ορίου απαλλαγής, σαν επρόκειτο περί επιστροφής ή έκπτωσης αγορών που είχαν πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της εν λόγω απόφασης.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο του Ελληνικού Δημασίου πλήρης απαλλαγή απο τον ΦΠΑ, παρα μόνο για την αξία των πρώτων υλών που επανεισάγονται, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που περιγραφεταί στο άρθρο 27 του Ν. 2859/200, η οποία ορίζει ότι η απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας αγαθών που επανεισάγονται στην ίδια κατάσταση κατά την οποία είχαν εξαχθεί θα χορηγείται από την αρμόδια για τον τελωνισμό των επανεισαγόμενων αγαθώντελωνειακή αρχή, εφόσον :
α) αν διαπιστωθεί κατά την επαλήθευση και τον τελωνισμό των παραπάνω αγαθών, ότι είναι ακριβώς στην ίδια μορφή και κατάσταση στην οποία ήταν όταν είχαν εξαχθεί.
β) η επανεισαγωγή τους πραγματοποιείται από το ίδιο πρόσωπο που τα εξήγαγε
γ) απαλλάσσονται από τους δασμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΟΚ) 754/76 ή θα απαλλάσσονταν από αυτούς με βάση τον παραπάνω Κανονισμό αν εισάγονταν από τρίτη χώρα.(ΦΕΚ.703/1986)
Τέλος, επειδή στην ερώτηση μας αναφέρετε ως χώρα αποστολής την Π.Γ.Δ.Μ. χωρίς περαιτέρω πληροφορίες και επειδή οι πιο κοινές συναλλαγές παθητικής τελειοποίησης με την εν λόγω χώρα αφορούν προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, σας συνιστούμε να ανατρέξετε στον Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3036/94 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 1994 της Ε.Ε., που είναι δεσμευτικός για τη χώρα μας, που περιγράφη λεπτομερειακά όλες τις διαδικασίες της παθητικής τελειοποίησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία εμπορευμάτων.
Ακόμη να σας ενημερώσουμε ότι όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος σύμφωνα με την ΔΟΣ Α 1011408 ΕΞ 2012, η Π.Γ.Δ.Μ. συγκαταλέγεται πλέον στα μη συνεργάσιμα κράτη και με βάση το άρθρο 78 του Ν. 3842/10, οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του ή από το φορολογητέο εισόδημά σας.