1.      Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – Νέα συζήτηση για τον ΦΠΑ στην εστίαση – Πως σχεδιάζει η Ελλάδα τη μείωση του χρέους

Την  Τρίτη η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. Το φορολογικό, πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, με άμεσο ζητούμενο από την ελληνική πλευρά  τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% με την αρχή της τουριστικής περιόδου. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, οι δανειστές δεν εμφανίζονται θετικοί στο ελληνικό αίτημα. Στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο Επίτροπος Φορολογίας της ΕΕ Αλγκρίντας Σεμέτα.

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τα δύο «κλειδιά» για την άρση των δημοσιονομικών βαρών που είναι η διαγραφή από το χρέος των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο στις αγορές το 2014 και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Στουρνάρας θέτει στις κατ’ιδίαν συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους δύο καυτά και καθοριστικά για την πορεία της οικονομίας θέματα.

- Το πρώτο έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με αναδρομική ισχύ και όχι από το 2014, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο, πράγμα που θα μειώσει αυτόματα το χρέος ως προς το ΑΕΠ πάνω από 20 μονάδες.

- Το δεύτερο αφορά την ενεργοποίηση της ρήτρας της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με συνδυασμό εργαλείων όπως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η παροχή ακόμη μεγαλύτερης περιόδου χάριτος. Σε μία τέτοια περίπτωση η μείωση της δημόσιας δαπάνης για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων θα συμπιέσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά και οι πιέσεις των αγορών.

Τα μηνύματα από τις βολιδοσκοπήσεις προς την πλευρά των Ευρωπαίων είναι ενθαρρυντικά με την πλειοψηφία των εταίρων μας να τάσσονται υπέρ του να δοθεί χείρα βοηθείας ως «ανταμοιβή» και επιβράβευση των δύσκολων και με βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος ενεργειών της κυβέρνησης.

Πάντως μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή της ονομαστικής μείωσής του μέσω «κουρέματος» του επίσημου τομέα, ενδεχόμενο που απορρίπτεται από την πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

 

2.      Ο Β.ΣΟΙΜΠΛΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ 6 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κίνδυνο για τη Δημοκρατία και για τη νομιμοποίηση της Ευρώπης αποτελεί η απογοήτευση των εκατομμυρίων νέων οι οποίοι είναι άνεργοι, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απηύθυνε σε άνεργους επαγγελματίες αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν πρόσκληση να πάνε στη χώρα του. «Όσοι ενδιαφέρονται για εκπαίδευση ή όσοι είναι άνεργοι επαγγελματίες, είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει άμεσα τα έξι δισεκατομμύρια που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

«Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε μια μάλλον γερασμένη ήπειρος, η οποία δεν έχει το περιθώριο να χάσει τα παιδιά της από τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές», έγραψε ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, και σημείωσε ότι η Ευρώπη η οποία εξυγιάνθηκε δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μια ολόκληρη γενιά.

Στην ίδια εφημερίδα ωστόσο ο Κλάους Βιζεχούγκελ, σύμβουλος του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ για θέματα απασχόλησης, επισήμανε ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα και υπογράμμισε ότι στην Γερμανία υπάρχουν σήμερα 1,5 εκατομμύριο νέοι χωρίς επαγγελματική κατάρτιση. «Πριν αρχίσουμε να δεχόμαστε υποψήφιους από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουμε κάτι με αυτούς», δήλωσε, αν και αναγνώρισε ότι η Γερμανία πρέπει να ασχολείται και με τα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

3.      ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, έρευνα του ομίλου Boston Consulting την οποία μετέδωσε το CNBC δείχνει πως το 1% του πληθυσμού της γης κατέχει το 40% της παγκόσμιας περιουσίας. Η παγκόσμια περιουσία αυξήθηκε 7,8% το 2012 στα 135 τρισεκατομμύρια  δολάρια και το 1% ελέγχει τα 52,8 τρισ!  Οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 10% το 2012, αγγίζοντας τα 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

4.       ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

Για αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε χθες το δ.σ. του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης των διαθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των κλειστών επαγγελμάτων και της δημόσιας διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μείωσης της φορολογίας.

Επίσης, τόνισε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου πλαισίου, ώστε να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες που βρίσκονται σε κρατικό έλεγχο.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Οι αρχές παραμένουν αφοσιωμένες προκειμένου να πετύχουν ραγδαία πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στη δημόσια διοίκηση», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Όπως είπε, «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής της προσαρμογής και παραμένει “εντός τροχιάς”, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013».

Κρίσιμη προτεραιότητα, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προχωρώντας γρήγορα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ανεξαρτησίας και στη δικαιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής.

Τόνισε δε πως πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση.

«Αποφασιστικά βήματα είναι αναγκαία για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβάνοντας, μέσω στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε, τέλος, ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία και είπε πως είναι ευπρόσδεκτες οι διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν απαιτηθεί, για να μειωθεί σημαντικά το χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα απ’ αυτό, μέχρι να αποκτήσει ξανά αξιολόγηση από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα, είναι επίσης απαραίτητη», κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

5.      ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ

Παγιώνονται οι έκτακτοι φόροι στα εισοδήματα και στην περιουσία. Εκεί που όλοι περίμεναν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από το 2014, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για άλλα δύο χρόνια, έως το 2016, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, καθώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στον κορμό της νέας φορολογίας περιουσίας που κατ’ ουσίαν μονιμοποιεί και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων που επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, παρότι αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από τον φόρο τα κτήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εναλλακτικά σενάρια για τη φορολογία όχι μόνο των αγροτεμαχίων αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας. Τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής συνεδριάζουν εκ νέου την Τρίτη για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις που θα τεθούν προς έγκριση από την τρόικα, η οποία φθάνει στην Αθήνα την ίδια μέρα για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο.

Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως προτείνουν οι ίδιοι, μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων επιχειρήσεων, καθώς και την μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

6.      ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ FOCUS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα φαινόμενα απατούν: Η ηρεμία που φαίνεται να επικρατεί γενικά, η έλλειψη μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας, ο ισχυρισμός, ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί, τουλάχιστον βάσει των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν πείθουν», αναφέρεται στο Focus.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

«Η αλήθεια είναι ότι η κατασκευαστική εταιρεία έλαβε επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για την επανέναρξη των εργασιών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ που προσθέτει: «Παρά το γεγονός ότι δεν εκτελούνται εργασίες, οι εργολάβοι έχουν αυξήσει τα διόδια για τον μη υπάρχοντα αυτοκινητόδρομο. Το 2007 τα διόδια για τη διαδρομή των 210 χλμ. Αθηνών – Πατρών κόστιζαν 4 ευρώ, σύντομα θα είναι 12 ευρώ, σε δρόμο με μονή λωρίδα κυκλοφορίας και υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων».

Σημειώνεται, επίσης, πως η αύξηση στα διόδια οφείλεται στη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω της κρίσης και πως τα μειωμένα έσοδα ήταν ο λόγος που η εταιρία σταμάτησε τα έργα, αφού τα χρήματα από τα διόδια δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ελάχιστα εγγυημένα έσοδα βάσει των συμβολαίων και τώρα το κράτος πρέπει να αποδώσει στις επιχειρήσεις τα υπεσχημένα κέρδη από τη φορολογία.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΟΠΑΠ – ΔΕΠΑ

Ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου υποσχέθηκε το 2011 να πωλήσει κρατική περιουσία που θα απέφερε 50 δισ. ευρώ, μόνο που η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη και αναφέρεται στην πώληση του ΟΠΑΠ που απέφερε μόνο 670 εκατομμύρια ευρώ μέσω της πώλησης του 33% των μετοχών του, διότι υπήρχε ένας μόνο ενδιαφερόμενος.

«Για τις εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι, μόνο που τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα», προσθέτει ο αρθρογράφος και εξηγεί πως η ρωσική Gazprom επιθυμεί να απορροφήσει τη ΔΕΠΑ, φοβάται όμως ότι η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού θα της χαλάσει τη δουλειά. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο θέμα των εκκρεμών τιμολογίων της ΔΕΠΑ ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

-Στη συνεχεία γίνεται αναφορά στις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Προβόπουλου, για το γεγονός ότι ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις απειλούνται με χρεοκοπία, λόγω της ανυπαρξίας πιστώσεων από τις τράπεζες. Επίσης γίνεται αναφορά σε αιτιάσεις επιχειρηματιών ότι για την παροχή πιστώσεων από τα ευρωπαϊκά περιφερειακά ταμεία απαιτούνται μέχρι και υποθηκεύσεις προσωπικής ακίνητης περιουσίας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ! – ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Στο άρθρο τονίζεται, ότι την ευθύνη για το κλείσιμο μικρομεσαίων εταιρειών δεν φέρνει μόνο ο υπουργός Οικονομικών, αν και ο ίδιος στραγγαλίζει τη ρευστότητα επιβάλλοντας εσωτερική παύση πληρωμών προκειμένου να επιτευχθεί πάση θυσία πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς δεν γίνεται καμία διάκριση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών είτε των εταιρειών που συναλλάσσονται με το κράτος είτε των γιατρών και των φαρμακοποιών.

Κανείς δεν πληρώνεται, λέει το Focus και προσθέτει πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτόν η εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα ακόμη «κούρεμα».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

-Η κατάσταση, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ενέχει κινδύνους και για το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας στη χώρα. Ειδική αναφορά γίνεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο των γιατρών του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, με το οποίο οι ασθενείς προειδοποιούνταν ότι λόγω των περικοπών υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στις υπηρεσίες υγείας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ

πηγή: www.minpress.gr