Αντώνης Σαμαράς: Έτοιμη η Δημόσια Επιχείρηση Υδρογονανθράκων

Την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων, με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Σαμαρά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελεί «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή έχει και εθνική και ευρωπαϊκή σημασία, καθώς θα θωρακίσει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Έκανε ακόμη λόγο για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στην χώρα μας». «Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Είναι μεγάλη η στόχευση, μεγάλος ο σκοπός, εθνικός και θα πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Πέρα από τη σύσκεψη - στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες και ειδικοί εμπειρογνώμονες- ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του ΥΠΕΚΑ και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους

Λαγκάρντ: η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία  success story 

Αισιόδοξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ενός success story εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, τονίζοντας πάντως ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη όσον αφορά την είσπραξη φόρων, την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία και πως οι εξελίξεις από την υλοποίησή του είναι θετικές, αν και παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι δύσκολη για τους Έλληνες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, δήλωσε ότι η σχετική συζήτηση δεν είναι ασήμαντο θέμα, προσθέτοντας πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίσει τη συνολική προσπάθεια για είσπραξη φόρων. «Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε ωστόσο πως κατά την επόμενη αξιολόγηση η τρόικα «θα εξετάσει τα πάντα».

Η κ. Λαγκάρντ επέμεινε και στην ανάγκη να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που εκτιμά πως θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, υποστήριξε ότι είναι δίκαιο να δοθεί δουλειά στους ανθρώπους που έχουν προσόντα και είναι άνεργοι, σε αντίθεση με όσους είναι κοπανατζήδες και δεν αποδίδουν.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις και η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ισχύουν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για βοήθεια, αν και όπως είπε δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος.

«Στο βαθμό που η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να κάνουν ότι απαιτείται. Είναι θέμα τον Ευρωπαίων να αποφασίσουν ποια μορφή θα πάρει η βοήθεια», πρόσθεσε. Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ανήσυχη για την ανεργία που πλήττει τη χώρα, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξει ανάπυξη. «Έχει μεγάλη σημασία για να τονωθεί το ηθικό και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία που είναι αναγκαία», συνέχισε και ευχήθηκε να υπάρξει ανάπτυξη το 2014.

Επί τάπητος φοροδιαφυγή και ΦΠΑ στην εστίαση

Το θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, συζητά  σήμερα η κυβέρνηση με την τρόικα.

Η συζήτηση, μάλιστα, επί των συγκεκριμένων θεμάτων ξεκίνησε από χθες, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον επίτροπο Φορολογίας της ΕΕ, Αλγκρίντας Σεμέτα, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Στην εν λόγω συνάντηση, ετέθη για μια ακόμη φορά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, έστω και πιλοτικά, σε πρώτη φάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων που φοβούνται αποκλίσεις από τους στόχους, ευελπιστεί ότι το μέτρο θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά, θα συμβάλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ο κ. Σεμέτα απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ το θέμα περνά, από σήμερα, στα χέρια των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα πρέπει να πειστούν για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του μέτρου, όπως άλλωστε και για τον ενιαίο φόρο επί των ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014, αφού στόχος παραμένει η είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί πλέον για την κυβέρνηση η απόφαση να εξαιρεθούν από το νέο φόρο οι αγροτικές εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αφού ανοίγει «τρύπα» στα έσοδα, που κυμαίνεται από 200 έως και 300 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί το εναλλακτικό σενάριο κάλυψης των απωλειών.

Μέχρι   χθες, δεν είχε δοθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης το σχέδιο με το τελικό κόστος της ανωτέρω απόφασης και οι τρόποι κάλυψης του κενού.

Για το λόγο, άλλωστε, αυτόν, η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής μετατέθηκε για αύριο -είχε προγραμματιστεί για σήμερα-, ενώ θα γίνει υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οριστικοποιηθεί το μέτρο της μη επιβολής του ΕΦΑ στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, τότε, οι επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μεγαλύτερες από το επόμενο έτος, ενώ είναι άγνωστο εάν θα θεσπιστεί, τελικά, και αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα και ποιοι συντελεστές θα ισχύσουν.

Με βάση, πάντως, το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η μη φορολόγηση των αγροτών φέρνει χαμηλότερο από τις 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο, ίσως και 30.000 ευρώ, αλλά και υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης των αστικών ακινήτων, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί και η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για δύο ακόμη χρόνια, έως το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το σχέδιο που εκπονείται στο υπουργείο, ο μέσος φόρος για τα εκτός σχεδίου ακίνητα -πλην των αγροτικών εκτάσεων- θα φθάσει τα 15 ευρώ ανά στρέμμα, αφού για τα «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος θα ξεκινά από τα 20 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.

Στα εκτός σχεδίου ακίνητα, δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και όχι την αντικειμενική αξία, ενώ για τα ακίνητα εντός σχεδίου οι συντελεστές της κλίμακας των φυσικών προσώπων θα ξεκινούν, από 0,2% και θα φθάνουν έως 1% στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΦΑ να επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας και, εάν οριστεί αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ, οι συντελεστές φόρου αναμένεται να κυμανθούν από 0,1% έως 1,5% ή 2%.

Αφορολόγητο όριο, πάντως, δεν θα ισχύσει και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ η ενιαία κλίμακα φορολόγησής τους θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Από την άλλη πλευρά η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα), καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Χριστοδουλάκης Ανδρέας