Διαφωνούν ΔΝΤ-ΕΕ-Βερολίνο για την Ελλάδα

Σόιμπλε: όχι σε κούρεμα ελληνικού χρέους

Γενικευμένη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ με νέα παρέμβαση του Βερολίνου, προκαλεί το λεγόμενο «ελληνικό πρόγραμμα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο ίδιος είπε στους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Στην έκθεσή του για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου επισημαίνονται σφάλματα και παραλείψεις, το ΔΝΤ παρέπεμπε σε απόφαση της Ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο Σόιμπλε, η εν λόγω ανακοίνωση δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται απλά για μια ερμηνεία του ΔΝΤ, είπε ο γερμανός υπουργός.

Ισολογισμοί: παράταση

Προσπάθειες εξομάλυνσης γίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τους ισολογισμούς.

Χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζήτησε  την παράταση των προθεσμιών για την καταχώρηση των ισολογισμών, των αποτελεσμάτων χρήσεως, του πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και της έκθεσης ελέγχου, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ηδη, το ΕΒΕΑ είχε ανακοινώσει εδώ και τρεις ημέρες τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιχειρήσεων-μελών του. Λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε.

Συγκεκριμένα, παρέμεινε ανοιχτό, χθες, Πέμπτη 06/06/2013 από 08.00 έως 16.00 και θα παραμείνει και σήμερα, Παρασκευή 07/06/2013 από 08.00 έως 16.00, όπως επίσης και αύριο Σάββατο 08/06/2013 από 08.00 έως 15.00 και τη Δευτέρα 10/06/2013 από 08.00 έως 16.30.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις, βάσει των σχετικών νόμων, υποχρεούνται να καταχωρήσουν στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές τους καταστάσεις 20 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, η οποία πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ είναι η 10η Ιουνίου.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, η ισχύουσα νομοθεσία τροποποιήθηκε πρόσφατα με το άρθρο 232 του Ν. 4072/2012 και οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ισολογισμούς στις ιστοσελίδες τους.

Αν δεν διατηρούν ιστοσελίδες, τότε μπορούν να πραγματοποιούν την καταχώρηση των ισολογισμών τους, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

«Επειδή το νομοθετικό καθεστώς είναι πρόσφατο, αλλά και δυσλειτουργικό», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, «δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στις συναλλακτικές σχέσεις των επιχειρήσεων, καθιστώντας την προθεσμία αυτή της καταχώρησης των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, ασφυκτική».

«Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου, που επιθυμεί να τηρήσει όλες τις νομικές του υποχρεώσεις και για την οποία δεν ευθύνονται τα Επιμελητήρια, αλλά η δυσκολία εφαρμογής στην πράξη των ρυθμίσεων των νέων νόμων, υπάρχει ανάγκη παράτασης των σχετικών προθεσμιών από μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Μίχαλος.

Στο μεταξύ, και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Λουδοβίκου 1, Πλ. Οδησσού) ανακοίνωσε, τελικώς, ότι, για την εξυπηρέτηση των εταιρειών Α.Ε. & ΕΠΕ, προκειμένου να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά καταχώρησης ισολογισμών τους στο ΓΕΜΗ, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του θα λειτουργήσουν εκτάκτως αύριο, Σάββατο 08/06/2013 από 08.00 έως 13.00.

Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι, πριν από αρκετές ημέρες, υπήρχαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους της διοίκησης του ΕΒΕΠ, ότι οι υπηρεσίες ήταν έτοιμες να λειτουργήσουν.

Πρώτα δημοσιονομική εξυγίανση και μετά μείωση φόρων

Χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ξεκαθάρισε χθές από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όσο διατηρούνται ψηλά οι φορολογικοί συντελεστές και το κόστος της ενέργειας.

«Γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη, δημόσια για θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%, μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες μας επιτρέψουν να συζητήσουμε τέτοιου είδους θέματα με τους πιστωτές μας», επεσήμανε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας την κρίση, που διέρχονται την τελευταία εξαετία οι κλάδοι ετοίμου ενδύματος και πλεκτικής, στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Σκορδάς χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της κρίσης δυσβάσταχτες και σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, τις απέδωσε, κυρίως, στη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας.

Αναφερόμενος στο πάγιο αίτημα του κλάδου για πάταξη του παρεμπορίου, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει προκληθεί σοβαρή ζημία και – όπως είπε - το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), συστάθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 και μέχρι το Μάρτιο του 2013 τα στελέχη του κατέσχεσαν και κατέστρεψαν περίπου 1.228.000 προϊόντα παρεμπορίου, ενώ επέβαλαν υψηλά πρόστιμα.

«Το παρεμπόριο θα χτυπηθεί αποτελεσματικά όταν θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η προμήθεια και η εγκατάσταση ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, στα τελωνεία της χώρας, όπως ορθώς επισημαίνετε», είπε ο κ. Σκορδάς απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου.

Στο νομοσχέδιο για τα δάνεια, εντάσσονται και οι δανειολήπτες με καθυστέρηση

Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων, θα μπορέσουν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες με καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων τους, αρκεί να μην έχει γίνει καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης.

Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με την έναρξη της διαδικασίας της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε ακόμα ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).

Πώς θα λειτουργεί το Σύστημα ΗΛΙΟΣ για τις συντάξεις- 2,7 εκατομμύρια οι συνταξιούχοι της χώρας

Στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων, το ύψος και τις κατηγορίες των συντάξεων και τη συνολική δαπάνη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατά την παρουσίαση του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος».

Για πρώτη φορά, τόνισε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, η χώρα αποκτά πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης και πλέον γνωρίζουμε κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης με απόλυτη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το στοίχημα για το νοικοκύρεμα και τον οργανωτικό εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχει κερδηθεί, έχει διασφαλιστεί η θωράκιση και η περιφρούρηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι νόμοι εφαρμόζονται πλήρως και η παραβατικότητα ανήκει στο παρελθόν.

Μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και δημιουργείται μία εγγραφή με το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει.

Έτσι για τον Ιούνιο του 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας υπολογίζεται σε 2.714.034 και το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων γήρατος σε 907,65 ευρώ.

Συνολικά πληρώθηκαν 4.407.288 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.884.347 ήταν κύριες και 1.517.411 επικουρικές ( αναλογία 2:1, δηλ. σε κάθε κύρια αντιστοιχούν 0,53 επικουρικές).

Το συνολικό ποσό που κατέβαλαν τα Ταμεία ανήλθε σε 2.281.747.514,08 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε στα 694,56 ευρώ και η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η πλειοψηφία των κυρίων και επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 0 - 500 ευρώ και 500 - 1000 ευρώ ( ποσοστό περίπου 29% στις κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 1.000 ευρώ).

 

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr