1. Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΙΩΝΤΑΙ

Αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Oικονομικών με την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως διαπραγματευτικό «ορόσημο» την έγκριση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

H πρώτη συνάντηση που θα γίνει σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να έχει αντικείμενο την πορεία του προϋπολογισμού την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον έλεγχο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Στην ατζέντα  περιλαμβάνονται επίσης το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων (μαζί και οι πλειστηριασμοί), η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων αλλά και η επόμενη μέρα σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Επίσης θα συζητηθούν:

- Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο  την απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

- Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

- Η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων

Οι συναντήσεις

Μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα η τρόικα στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Δεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη με τον οποίο θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των 4.000 αποχωρήσεων μέχρι και το τέλος του 2013 αλλά και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της κινητικότητας του Δημοσίου το οποίο όπως επισημαίνει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει.

2. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΟΛΟΓΙΟΑ ΛΑΘΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Στην εκτίμηση-ομολογία ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ έκαναν λάθος στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει, έκανε στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχασαν χρόνο στη διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το χρέος της.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τότε δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα και χάσαμε πιθανώς χρόνο, αναφερόμενος στο «mea culpa» που ανακοίνωσε το Ταμείο, παραδεχόμενο σημαντικά λάθη κατά το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια.

«Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες» τόνισε.

Το ΔΝΤ είχε συστήσει τότε μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ.

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας, ο Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.

«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος».

3. ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κωπηλασία χρέους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την προσπάθεια που καταβάλλει με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να έχει αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Κλείνοντας τις εργασίες του τριήμερου προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας στο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης ο Α. Σαμαράς, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό, αλλά και για υπονόμευση της Ελλάδας, όταν καλεί τους ξένους να μην επενδύσουν στη χώρα.

Από το Grexit έχουμε φθάσει στο Grecovery επανέλαβε, αλλά μερικοί δεν το αντέχουν αυτό και φθάνουν στα όρια της υπονόμευσης της χώρας, διώχνοντας επενδυτές, επιχειρώντας ματαίωση επενδύσεων, «για να μην έρθουν χρήματα στην Ελλάδα να μην πιάσουμε τους στόχους μας, να μη βγούμε από το μνημόνιο», αλλά «αυτή τη χάρη εμείς δεν θα τους την κάνουμε».

«Η τρικομματική κυβέρνηση έχει διαφωνίες κυρίως ιδεολογικές, αλλά έχει καταφέρει, μέσα σε 11 μήνες που κυβερνά, να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Τραβάμε κουπί με τους άλλους δύο αρχηγούς. Κωπηλασία χρέους» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό λίγο πριν την ανάκαμψη, είπε. «H κυβέρνηση απέτρεψε την αποσταθεροποίηση της χώρας και έχει ανατρέψει την κατάσταση, διαψεύδοντας τους επαγγελματίες καταστροφολόγους, που φθάνουν ακόμα και στα όρια υπονόμευσης της χώρας».

Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ιερισσού.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, είχε επισημάνει το λάθος του ΔΝΤ και για το λόγο αυτό είχε αρνηθεί να υπογράψει το Μνημόνιο, αλλά στήριζε όσες πολιτικές κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη, μίλησε για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την προσέγγιση, στο σημείο αυτό, της Ελλάδας με την Κίνα, προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα είναι προνομιακό σημείο στο χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

 

4. ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ

Με τις οριστικές προσφορές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ να κατατίθονται τη Δευτέρα, το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύεται μέχρι και τη τελευταία στιγμή υψηλό τίμημα και έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο διαγωνισμός μετά από 14 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μπει στην τελική ευθεία. Στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και μετά από τις συχνές επισκέψεις του Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, προηγείται η προσφορά της Gazprom με το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού να έχει ικανοποιηθεί απολύτως.

Από την πώληση των δύο εταιρειών, το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει ότι θα εισπράξει μέχρι 1,5 δισ. ευρώ, αλλά ο χρόνος καταβολής του τιμήματος για τη ΔΕΠΑ, θα εξαρτηθεί από το πότε θα δώσει το πράσινο φως η αρμόδια ομάδα Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει τη μείωση των τιμών που προμηθεύεται η Ελλάδα φυσικό αέριο, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η ρωσική πλευρά μετά την ικανοποίηση αιτημάτων, για το ύψος της εγγυητικής επιστολής αλλά και για τη ρύθμιση των χρεών  από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού κάνει λόγο πλεόν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία όμως ενδέχεται να επηρεάσει το τίμημα της  προσφοράς, που υπολογίζεται στα 800-900 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με τη ΔΕΣΦΑ, την εταιρεία που έχει στην περιουσία της το δίκτυο μεταφοράς από τα σύνορα και συμμετέχει στον πόλεμο των αγωγών από την Ασία στην Ευρώπη. Eκτός από τη Sintez, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η αζερική κρατική Socar, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν.

5. Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Ο Mητροπολίτης Άνθιμος στο κυριακάτικο κήρυγμά του, μίλησε  “για το χρέος των πολιτών να παραμείνει υπό ελληνικό έλεγχο η Εθνική Τράπεζα”!.

«Δεν έχω καμία υπηρεσιακή σχέση με αυτή την τράπεζα αλλά εδώ και χρόνια αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικονομικής ζωής των Ελλήνων. Πρέπει όλοι να συντελέσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής για να μην παύσει να είναι εθνική και ελληνική».

Ανέφερε  ότι προχώρησε στη δωρεά δυο μισθών του για να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ενώ προ δυο ημερών η Μητρόπολη προχώρησε στην κατάθεση επιπλέον 170.000 ευρών.

«Κάντε ό,τι μπορείτε και οι Έλληνες του εξωτερικού, μην αφήσετε αυτή την τράπεζα που είναι εθνική γιατί αυτό είναι ωφέλιμο και για την οικονομία μας» ήταν η παραίνεση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

6. ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

«Πράσινο φως» για διαδικασίες – εξπρές όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη «ανάβει» νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το άρθρο 64 του νομοσχεδίου προβλέπει τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Το Σύστημα αυτό που θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2013, θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε φορολογουμένους, καθώς και για το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού.

Οι πληροφορίες θα δίνονται σε φορείς του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο, δηλαδή το ΣΔΟΕ, τις εφορίες, την Οικονομική Αστυνομία, κ.ά.

Με το άρθρο 68 του νομοσχεδίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και επιταχύνονται οι διαδικασίες κατάσχεσης ποσών στα χέρια τρίτων και συγκεκριμένα από τις τράπεζες.

Ετσι, με τη νέα διαδικασία θα εισπράττονται σχεδόν αυτόματα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την είσπραξη το υπόλοιπο των καταθέσεων δεν θα είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ (είναι το ακατάσχετο όριο).

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr