Αντώνης Σαμαράς: ούτε σκέψη για νέα μέτρα
Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα λόγω της εμπλοκής στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνοντας μάλιστα λόγο για «αστειότητες».
Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί πολύ σύντομα και εμφανίστηκε βέβαιος πως θα τελεσφορήσει. «Τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστούν», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση. Στρέφοντας τα πυρά του στην αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να γίνει καμία αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα, οι οποίοι «είναι απέναντί μας». «Τη μια», συνέχισε, «μας κατηγορούν επειδή κάνουμε αποκρατικοποιήσεις την άλλη μας κατηγορούν αν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα μπει μπροστά στις αποκρατικοποιήσεις».
«Όσα εμπόδια παρουσιάζονται, ξεπερνιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα συρρέουν δεκάδες ξένοι επενδυτές.
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Ανέφερε ακόμη πως στην πρώτη φάση επιδείχθηκε ένα σημαντικό ενδιαφέρον και στη δεύτερη φάση ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις στις εταιρείες. «Μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία ήταν έξω και πέρα από εμάς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, υπάρχει όμως μια αξιόλογη προσφορά για την πλευρά της ΔΕΣΦΑ που φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες που έχει η Ελλάδα να κερδίσει την άλλη τεράστια υπόθεση που λέγεται TAP.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε άγνοια για τον αν έχει εμπλακεί η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ούτε αποκλείει ούτε θεωρεί δεδομένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποστήριξε πάντως πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της στάσης της.
Τι λέει η Κομισιόν για το θέμα
Η Κομισιόν δε διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην απόσυρση του ενδιαφέροντος του ρωσικού γίγαντα Gazprom για την πώληση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, φέρεται να δήλωσε πριν λίγη ώρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Όσον αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ, η Κομισιόν δεν επηρέασε τη διαδικασία και ούτε είχε καμία επαφή με εκπροσώπους της Gazprom επί του θέματος», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε «Η διαδικασία αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών και διενεργείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ). Οι διαδικασίας καθώς και οι αποφάσεις πάνω στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων λαμβάνονται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σε συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ε.Ε.».
Όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires, η Gazprom προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου της Ε.Ε., παρότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης και του σκληρότερου ανταγωνισμού. Κατά το παρελθόν, ωστόσο, η ΕΕ έχει επιδιώξει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά την διαταραχή που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας, της βασικής διόδου διέλευσης του αερίου το 2006-2009.
Επίσης, η Κομισιόν θα ήθελε η Ελλάδα να ξαναρχίσει τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Olli Rehn, Simon O’ Connor, σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
«Η έκβαση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του κλάδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική από την πλευρά των εσόδων, και της επίδρασης από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο O’ Connor.
«Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το συντομότερο δυνατό. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει τώρα να εξετάσουν τι έγινε και πώς θα το αντιμετωπίσουν αυτό όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να προχωρήσουν. Το μήνυμά μας είναι απλώς ότι θα θέλαμε να δούμε αυτή τη διαδικασία να ξαναρχίζει το συντομότερο δυνατό».
Γιούνκερ: Μπράβο στην Ελλάδα, κανείς πλέον δεν μιλά για Grexit
Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ευχαρίστησε για τη στήριξή του, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό φίλο» της χώρας και «δικό μας άνθρωπο». «Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά τίποτα δεν θυμίζει την Ελλάδα όπως ήταν πριν ένα χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Συγκρίνετε τι ήμαστε πριν ένα χρόνο, πού είμαστε σήμερα και πού θα είμαστε σε έξι μήνες από τώρα όταν θα αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ε.Ε.», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε, σε αυτήν τη μεγάλη αντιστροφή του κλίματος για την Ελλάδα συνέβαλαν πρωτίστως οι θυσίες του ελληνικού λαού, η μεθοδική δουλειά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και η στήριξη σε δύσκολες ώρες από πραγματικούς φίλους, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ελλάδα ξαναμπαίνει μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας το α΄ εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου έγινε συζήτηση για την πρόοδο της χώρας και τις προοπτικές της, για την αποκατάσταση της εξωτερικής αξιοπιστίας της, αλλά και της εσωτερικής σταθερότητας. Έγινε, πρόσθεσε, πλήρης επισκόπηση όλων των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη θετική εξέλιξη της πορείας της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην υποχώρηση των spreads στο ένα τρίτο από το επίπεδο στο οποίο ήταν πριν από ένα χρόνο.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη στον ομόλογό του τη σημασία μιας κοινής συνολικής πολιτικής για την ενέργεια, ιδιαίτερα στον μεσογειακό χώρο, και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Ερωτηθείς για την κόντρα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τα σφάλματα του α' μνημονίου τα επεσήμανε πρώτος. «Αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι τώρα που η κατάσταση αλλάζει θα γυρίσουμε πίσω και θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το χθες και όχι με το αύριο».
Όπως είπε, τα λάθη τα οποία είχαν επισημανθεί σήμερα διορθώνονται και η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση. «Τώρα που βλέπουμε φως μπροστά μας δεν θα επιτρέψω να ξαναγυρίσουμε στα σκοτάδια που αφήνουμε πίσω μας», συνέχισε. Ποτέ δεν πίστεψα ότι η διαδρομή της τρόικας για την Ελλάδα ήταν αλάνθαστη, παρατήρησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την ομολογία λάθους του ΔΝΤ. Παρά τα λάθη, ωστόσο, συμπλήρωσε, το βασικό αποτέλεσμα επετεύχθη.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει το εύρος της προόδου που έχει επιτευχθεί σε μία περίοδο, όπως είπε, σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Το 2012 μιλούσαν ανοικτά για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σήμερα όμως, επανέλαβε, κανείς πια δεν μιλά για Grexit. Χάρη στις επίπονες προσπάθειες και το συνεχές θάρρος που επέδειξε ο λαός μπορούμε πλέον να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και τηι βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μίλησε για βελτίωση της παραγωγικότητας, των οικονομικών δεικτών, ενώ αναφέρθηκε και στις «τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές» που είναι σε εξέλιξη στη χώρα. Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε πάντως ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένουν προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας και ειδικά των νέων.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, είπε, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ζήτησε το μεγαλύτερο μέρος των μέσων και των πόρων που διατεθούν από την Ε.Ε., να διοχετευθεί στην Ελλάδα.
Τι λένε Στουρνάρας και Εθνική προς τη Βουλή των Ελλήνων, για την ανακεφαλαιοποίηση
Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει την ανεξαρτησία και πολυμετοχικότητά της
Για την «εδραιωμένη πεποίθησή της ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (υπολογιζόμενη κατ΄ ελάχιστον σε 800 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την πολυμετοχικότητα της», ενημερώνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας τη Βουλή.
Το έγγραφο της ΕΤΕ διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση δύο ανεξάρτητων βουλευτών, των Γ. Κουράκου και Ν. Σταυρογιάννη, σχετική με πρόταση του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου περί συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με τη συνεισφορά της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Σε απάντηση της ερώτησης, διαβιβάστηκαν στη Βουλή δύο έγγραφα, ένα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ένα της Εθνικής Τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι «το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θέτει περιορισμούς ως προς το υλοποιήσιμο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου» και ότι «με τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από τον Ν. 3864/2010 για τη χορήγηση κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν γίνεται πρόβλεψη συμμετοχής με εισφορά ακινήτων περιουσιακών στοιχείων». Αντίστοιχη είναι και η θέση της Εθνικής Τράπεζας. Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα στο έγγραφό της αναφέρεται στην απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τονίζει ότι η απόφαση αυτή κατέστη επιβεβλημένη από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής προσδιορίστηκαν τον Μάιο του 2012 από την Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπου 9,8 δισ. ευρώ και όπως σπεύδει να επισημάνει η ΕΤΕ, «ενώ οι ζημίες της Τράπεζας από τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 11,7 δισ. ευρώ, οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση υπολογίστηκαν μικρότερες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, αποδεικνύοντας τη συνετή διαχείριση και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας».
Ως προς την πρόταση για τη συνεισφορά της Εκκλησίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται κατά τους όρους και τους περιορισμούς που η οικεία ειδική νομοθεσία και η Σύμβαση Προεγγραφής προβλέπουν.
«Βασικός όρος των νομοθετικών κειμένων και της Σύμβασης Προεγγραφής είναι ότι η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων (και λοιπών ενδιαφερομένων επενδυτών πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών πραγματοποιείται σε μετρητά, και όχι με εισφορά άλλων περιουσιακών στοιχείων (λ.χ. ακίνητα). Τυχόν υπολειπόμενο ποσό για την κάλυψη του υπολογισθέντος ποσού κεφαλαιακών αναγκών καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με εισφορά ομολογιών εκδόσεων ΕΤΧΣ», αναφέρεται στο έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας. Επισημαίνεται δε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Ανακεφαλαιοποίησης και της Σύμβασης Προεγγραφής, η Τράπεζα έχει ήδη λάβει από το ΤΧΣ ομολογίες έκδοσης ΕΤΧΣ συνολικής ονομαστικής αξίας 7.430 εκατομμυρίων ευρώ και 2.326 εκατομμυρίων ευρώ, την 28η Μαΐου και την 21η Δεκεμβρίου 2012, αντίστοιχα, ως προκαταβολή συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.
«Ενόψει των ανωτέρω, δυστυχώς, παρά τη μακρόχρονη αγαστή συνεργασία του πιστωτικού ιδρύματος μας με την Εκκλησία της Ελλάδος και τους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς, τόσο υπό την ιδιότητά τους ως Μετόχων όσο και ως πελατών της Τράπεζας, συνάγεται ότι η σημαντική πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωρόθεου για την Εθνική Τράπεζα, και τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που η υλοποίησή της θα μπορούσε να επιφέρει για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί λόγω του ανελαστικού θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρει η ΕΤΕ και προσθέτει ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για συμμόρφωση με το πλαίσιο αυτό, δεν επιτρέπουν την κάλυψη της αύξησης με εισφορά ακινήτων, ούτε τη χρηματοδότηση ενδιαφερομένων από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποιούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας».
Όπως όμως καταλήγει το έγγραφο, «κατά τα λοιπά, σας γνωρίζουμε την εδραιωμένη πεποίθηση της Τράπεζας ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης κατά νόμο, όπως ειδικότερα εξειδικεύεται με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, ιδιωτικής συμμετοχής, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (υπολογιζόμενη κατ΄ ελάχιστον σε 800 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να διατηρήσει την ανεξαρτησία και πολυμετοχικότητά της, προσηλωμένη στην εκπλήρωση του αναπτυξιακού εθνικού ρόλου που επί 172 χρόνια ακατάπαυστα υπηρετεί».
Ανδρέας Χριστοδουλάκη
πηγή: www.minpress.gr