1. ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ – Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ολα τα κρίσιμα θέματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκειας τεσσάρων ωρών συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Στα ήδη γνωστά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην υστέρηση των εσόδων και γενικότερα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, προστέθηκαν, εκτός από τις μεγάλες αντιστάσεις που συναντά το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και η αποτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και εκτιμήσεις για εκτίναξη του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργούν νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημαίνει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.

Ολα αυτά τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παρίστατο σε αυτήν, και θα συζητηθούν εκ νέου με την επιστροφή της τρόικας, στις αρχές Ιουλίου.

«Ολα τα θέματα είναι ανοικτά. Υπήρξε σημαντική πρόοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη Κυριακή η τρόικα εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και επικριτική για το γεγονός ότι ο νέος φόρος ακινήτων είναι ακόμη υπό συζήτηση και η διακομματική επιτροπή που ασχολείται εδώ και περίπου οκτώ μήνες με το θέμα, δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα με τη μορφή ενός νομοσχεδίου που να διασφαλίζει τις αναμενόμενες εισπράξεις των 3,2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο.

2. ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΦΑ: Η ΑΖΕΡΙΚΗ SOCAR ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στα 400 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική προσφορά των Αζέρων της Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανεξάρτητη αποτίμηση της εταιρείας εκτιμάται στα 330 εκατ. ευρώ, άρα η προσφορά την ξεπερνά κατά 70 εκατ. ευρώ.

Η SOCAR ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

«Η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και η SOCAR έχει αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση»  δήλωσε στις 15 Ιουνίου,  ο πρόεδρος της εταιρείας Rovnag Abdullayev. Αυτό σημαίνει πως όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου θα είναι σύντομα στα χέρια μας, πρόσθεσε.

3. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

Όαση στον αναπτυσσόμενο κόσμο των αγορών είναι η Ελλάδα παρά την πρόσφατη υποβάθμισή της σε αναδυόμενη αγορά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο λέει για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς:

“Εάν σας φαίνεται τρελή η ιδέα του να κερδίζεις χρήμα σε μία χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ύφεση εδώ και πέντε χρόνια και η ανεργία των νέων έχει φθάσει τα δύο τρίτα, σκεφτείτε το ξανά. Oι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα αποτίμησαν μία πτώχευση και αποπομπή της χώρας απ’ την Ευρωζώνη που τελικά δεν έγιναν και από τότε η αναπροσαρμογή τους ήταν θεαματική”, σχολιάζει αναφέροντας την ενίσχυση πάνω από 50% του Global X FTSE Greek 20 ETF από πέρυσι τον Ιούνιο και την υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από 48,6% πέρυσι το Μάρτιο, κάτω απ’ το 10% σήμερα επιβραβεύοντας με το παραπάνω τους γενναίους που τόλμησαν να αγοράσουν.

Αποτελεί αγοραστική ευκαιρία η Ελλάδα πριν αναβαθμιστεί εκ νέου ή μία μη αναστρέψιμη τάση;

Η απάντηση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πρακτορείου είναι θετική και αυτό γιατί η επίπονη ύφεση που μαστίζει τη χώρα πιθανόν να τερματιστεί του χρόνου και μάλιστα αναφέρει τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη κάτω του 1% του χρόνου. Επίσης υπογραμμίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης, αναφέροντας τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα Ιανουαρίου – Μαϊου.Συμπέρασμα: “Τώρα που η Ελλάδα αναγκάστηκε να ενταχθεί στον κύκλο των αναδυόμενων αγορών, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει”.

4. ΣΕΒ: ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΤΥΧΟΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

“Aυτή τη στιγμή οι εκλογές θα ήταν μοιραίες για την πορεία της οικονομίας και τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας”, είπε  ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ με θέμα «Η μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης έργων & δραστηριοτήτων».“Δεν είναι αργά για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, αν πέσει μαύρο στην οικονομία μας, όλοι ανεξαιρέτως θα βγούμε χαμένοι” δήλωσε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε στην ομιλία του:

“Ο ΣΕΒ αποδίδει πρωταρχική σημασία στην αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης. Στην απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα γραφειοκρατικά και άλλα βαρίδια που την εμποδίζουν να ανοίξει φτερά, να δημιουργήσει πλούτο και να δώσει δουλειές.

Στο πλαίσιο αυτό το ζήτημα της αδειοδότησης είναι πραγματικά ζωτικό –για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Και χαίρομαι που η σημερινή ημερίδα κατέδειξε ότι η επιχειρηματική κοινότητα και το κράτος είναι σε θέση να συνεργαστούν νηφάλια και δημιουργικά σε μια καίρια μεταρρύθμιση προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στη θεσμική πρωτοβουλία του ΣΕΒ να ιδρύσει σε συνεργασία με 40 άλλους φορείς το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος –έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό φορέα, που σκοπό έχει να εντοπίζει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες της τις εκφάνσεις και να προτείνει λύσεις.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει και κάνει τη δουλειά που του αναλογεί. Έχουμε ήδη υποβάλει στην πολιτεία πολλές ολοκληρωμένες μελέτες που δίνουν συγκεκριμένες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα. Προσδοκούμε ότι η βούληση, οι προθέσεις και οι εξαγγελίες εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνουν πλέον πράξη και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Αλλά, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, δεν προσδιορίζονται μόνο από θεσμικά μέτρα και οικονομικές επιλογές. Η οικονομία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις διακυμάνσεις του πολιτικού κλίματος. Πόσω μάλλον όταν η κατάσταση της οικονομίας, και της ίδιας της χώρας, παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν ένα μάθημα που αφορά όλους μας και ισχύει για όλους μας.

Για ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση χρειαζόμαστε δημοκρατική ομαλότητα, πολιτική σταθερότητα και κοινωνική σύμπνοια. Η πολιτική όξυνση και ο κοινωνικός διχασμός δεν συμφέρουν κανένα.

Εξάλλου, αυτή τη στιγμή οι εκλογές θα ήταν μοιραίες για την πορεία της οικονομίας και τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Άρα, ουδείς υπεύθυνος πολιτικός φορέας είχε συμφέρον να τις επιδιώξει. Και οι πολίτες, σοφά δεν τις ήθελαν.

Οι μεγάλες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά μας. Χρειαζόμαστε ένα καλά δουλεμένο και σωστά ιεραρχημένο πρόγραμμα πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Το οποίο θα εκπέμπει σήμα αποφασιστικότητας και, ταυτόχρονα, θα πείθει για την αναγκαιότητά του χωρίς να διχάζει την κοινωνική πλειοψηφία.

Έχουμε μπροστά μας πολλά προβλήματα ακόμη ν’ αντιμετωπίσουμε, μεγάλες οικονομικές δυσκολίες να υπερπηδήσουμε. Η κατάσταση της οικονομίας επιβάλλει ταυτόχρονα σύνεση και αποτελεσματικότητα, σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και συνέπεια στις αναγκαίες αλλαγές.

Δεν είναι αργά για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, αν πέσει μαύρο στην οικονομία μας, όλοι ανεξαιρέτως θα βγούμε χαμένοι”.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr