1. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SITE Sofokleousin.gr

opapΟ Μελισσανίδης εκβιάζει Σαμαρά για να χτυπήσει Κόκκαλη

Τι πραγματικά συμβαίνει στον ΟΠΑΠ. Μπλοφάρει ή θα τινάξει το deal στον αέρα το Emma Delta

Θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ καθώς οι αγοραστές Emma Delta-Δημήτρης Μελισσανίδης, ακολουθούν μια μάλλον περίεργη στρατηγική προσπαθώντας να αποτινάξουν και να ανατρέψουν συμφωνίες που είχαν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης πριν από τη διαδικασία πώλησής της επιχείρησης. Με διαρροές στα media και εξώδικα επιχειρείται η δημιουργία ενός ιδιαίτερα εκρηκτικού σκηνικού, ενώ επιστρατεύονται και δημοσιεύματα που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμα και την ίδια την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, απειλώντας εμμέσως την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με... Βατερλώ. Πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα, υποχρεώνοντας τον Σωκράτη Κόκκαλη να προσέρθει σε διαπραγματεύσεις και απευθείας διάλογο...

Χρήστος Φράγκου

Η εμπλοκή ηχηρών ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου, μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιριών καθώς και του ίδιου του πρωθυπουργού διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δυσνόητο σταυρόλεξο. Η απειλή του Emma Delta να αποχωρήσει -πληρώνοντας μόνο την εγγυητική των 20 εκατ.- όπως αυτή περιγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου και η παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση του ΟΠΑΠ... υπέρ Κόκκαλη αφήνουν να διαφανούν οι ιδιαίτερα έντονες παρασκηνιακές διεργασίες.

Ωστόσο η υπόκωφη και μέσω δημοσιευμάτων απειλή των υποψήφιων αγοραστών να υπαναχωρήσουν, τινάζοντας στον αέρα τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση και το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που αυτή δημιούργησε στην αγορά φαντάζει απίθανο σενάριο για τους γνώστες των πολιτικών ισορροπιών. Με δεδομένη τη στενή φιλία που συνδέει τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Αντώνη Σαμαρά (που φτάνουν μέχρι και τον δημόσιο εναγκαλισμό) μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε κόλαφο για την κυβέρνηση και προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Η καταλυτική παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για την άμεση υπογραφή των συμβάσεων και η άτυπη κωλυσιεργία από την πλευρά της επιχείρησης περιγράφουν ένα στημένο σκηνικό με άλλες προεκτάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες "μπλόφας" από το fund Emma Delta.

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί "διαβάζει" και η πλευρά Κόκκαλη-Lottomatica-Intralot. Αν και δεν εκδίδουν ανακοινώσεις -διατηρώντας χαμηλούς τόνους- κινούνται έντονα στα παρασκήνια εξασκώντας κάθε μέσο πίεσης ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τον ορισμό του τεχνολογικού παρόχου και για την αγορά των Κρατικών Λαχείων.

Αντιλαμβανόμενη το υψηλό διακύβευμα για την κυβέρνηση, η πλευρά Κόκκαλη προτιμά να πετάξει το μπαλάκι στο ΤΑΙΠΕΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αρνούμενη παράλληλα την οποιαδήποτε συζήτηση με τους νέους μετόχους καθώς και την αναδιαπραγμάτευση όρων και συμβάσεων.

Ενδεχόμενο "στραβοπάτημα' στην υπόθεση του ΟΠΑΠ θα αποτελούσε Βατερλώ για την κυβέρνηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν αποκλείονται ακόμα και παρασκηνιακές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά προς την κατεύθυνση της Emma Delta αν αυτό κριθεί αναγκαίο για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Όπως φαίνεται από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτίθεται να συγκρουστεί με την πλευρά Κόκκαλη παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τον Δημήτρη Μελισσανίδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε κατ ιδίαν συναντήσεις των δυο ανδρών, καθώς και σε επικοινωνίες μέσω τρίτων, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει διαμηνύσει στον Δημήτρη Μελισσσανίδη ότι η αποτυχία του deal δεν αποτελεί επιλογή για τον πρωθυπουργό.

2. Μεγάλη υποχώρηση του χρυσού

Υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα 33 μηνών η τιμή του χρυσού. Οι μεγάλοι οίκοι υποβάθμισαν τους στόχους για την τιμή του πολυτίμου μετάλλου, καθώς η αγορά μπαίνει σε τροχιά αποκλιμάκωσης της νομισματικής υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο του χρυσού διολίσθησε σε χαμηλό 33 μηνών και ο άργυρος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010.

Το συμβόλαιο άμεσης παράδοσης του χρυσού υποχώρησε έως 2,6% στα 1.244 δολ. ανά ουγκιά στην αμερικανική συνεδρίαση και κινείται αυτή την ώρα στις ασιατικές συναλλαγές στα 1.247 δολ., ενώ ο άργυρος υποχώρησε 4,5% στα 18,763 δολ. ανά ουγκιά.

3. ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Η Ελλάδα έχει από σήμερα μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Investor Forum της Eurobank.

Πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, η συνεργασία και αλληλεγγύη, που επετεύχθησαν ανάμεσα σε ιδεολογικά αντίθετες δυνάμεις, είναι πρωτοφανείς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Είμαστε  περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

•    Το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Στόχος του η προσέλκυση ροής διεθνών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η δημόσια περιουσία που αποκρατικοποιείται διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ακίνητα, μετοχές δημοσίων οργανισμών και υποδομές.  Ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο διεθνές ενδιαφέρον και σταδιακά θα αυξάνει, καθώς ξεκινούν νέα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα. Οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, αν υπάρχουν, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

•    Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται ικανοποιητικά και οδεύει προς ολοκλήρωση.

•    Τον Μάιο και τον Ιούνιο εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ

Ήταν ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, γεγονός που αναγνωρίστηκε και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της ΕΕ και του ΔΝΤ για το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας.

Η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

•    Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.  

Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε σήμερα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο  κόστος για τον πληθυσμό και κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε πάντα το βέλτιστο δυνατό και ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη οικονομικής πολιτικής. Πέρα από αυτό όμως, όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

4. ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ TAP – Ενημέρωση σήμερα του Πρωθυπουργού

Με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν όψει της απόφασης για τον αγωγό που θα επιλεχθεί για να μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Τον Πρωθυπουργό θα ενημερώσουν ο Alistair Cook, αντιπρόεδρος της ΒΡ Αζερμπαϊτζάν, αρμόδιος για την ανάπτυξη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και για τα θέματα μεταφοράς του αερίου, και ο Elshad Nassirov, αντιπρόεδρος της κρατικής αζέρικης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar, αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ της εταιρείας.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας και επικρατεί αισιοδοξία στην Αθήνα ότι ο TAP θα είναι ο τελικός νικητής έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη των αγωγών για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.

Η ίδια αισιοδοξία υπάρχει και για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, καθώς είναι προφανές ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου είναι συνδεδεμένη με την επικράτηση του TAP.

Η απόφαση για την επιλογή μεταξύ του ΤΑΡ και του ανταγωνιστικού σχεδίου Ναμπούκο αναμένεται ως το τέλος του μήνα. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα με τον ΤΑΡ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας, η επίσημη υπογραφή της οποίας θα γίνει αύριο στις 18.30 σε κεντρικό ξενοδοχείο.

 

Βασίλης  Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr