1. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

H μάχη για την νέα Ελλάδα έχει αρχίσει, θα την κερδίσουμε, σε αυτή τη μάχη μας στηρίζουν όλοι οι Έλληνες, σήμερα είναι η αρχή μίας νέας εποχής για την παράταξη και για την χώρα” είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του στο κλείσιμο του 9ου συνεδρίου της ΝΔ.

Η ΝΔ στάθηκε όρθια όταν κατέρρευσαν τα πάντα, έγινε αυτό γιατί οι ιδέες μας εκφράζουν τους Έλληνες. Η παράταξή μας διευρύνεται, μπαίνει μπροστά για να τα αλλάξουμε όλα, σε μία χώρα που χρειάζεται να αφήσει πίσω το χθες. Έχουμε εθνικό καθήκον να παλέψουμε για τη Νέα Ελλάδα, είναι ανάγκη εθνική γι αυτό προχθές απηύθυνα κάλεσμα σε όλους. Να υποδεχθούμε όσους θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας και διστάζουν να ενταχθούν. Δεν περισσεύει κανένας.

H αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η Νέα Ελλαδα που χτίζουμε χωράει όλους εκτός από τους κολλημένους στο χθες. Υπάρχουν δύο δρόμοι να κάνεις το άλμα στο αύριο ή να μείνει κολλημένος στο χθες. Στην εθνική προσπάθεια δεν χωράνε, οι κολλημένοι στο χθες και οι λαϊκιστές.

Συνεχίζοντας είπε ότι κάποιοι αμφισβήτησαν ακόμη και την αξία του ΤΑΡ, τη μεγαλύτερη επένδυση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι αυτοί που δεν έχουν πολιτική έχουν μόνο μιζέρια. Είναι οι ίδιοι που το παίζουν προοδευτικοί.

Πρόοδος είναι όραμα σχέδιο αποφασιστικότητα. Εμείς έχουμε όραμα, αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο που να πατά στη γη, εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε και σχέδιο. Αλλά χρειάζεται και αποφασιστικότητα και εμείς αποδείξαμε ότι στα δύσκολα δεν διστάζουμε και ότι αν χρειαστεί για να κάνουμε το άλμα σπάμε και αυγά.

To 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα θα είναι πραγματικότητα.

                 

2. ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο Σόιμπλε διαπιστώνει «σημάδια ανάκαμψης» στην Ελλάδα. «Εύθραυστα, αλλά υπαρκτά», όπως χαρακτηριστικά λέει. Αναφερόμενος στα δεδομένα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, σημειώνει ότι οι προσπάθειές τους πέτυχαν, ενώ σε ό,τι αφορά την ισπανική οικονομία λέει οτι «συμπεριφέρεται καλά».

Σχολιάζοντας τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην Ευρωζώνη, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε γενικές γραμμές τον κρίνει, μέχρι σήμερα, θετικό αλλά και ουδέτερο, επισημαίνοντας πως αντιθέτως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ως ένα βαθμό εξαρτάται απο τα κράτη μέλη της Ε.Ε., το ΔΝΤ είχε τη δυνατότητα «να λαμβάνει τις αναγκαίες αποστάσεις» κατά τις διαδικασίες λήψης σημαντικών αποφάσεων. Οι αποστάσεις αυτές ειναι σημαντικότερες από την οικονομική του συνεισφορά, επισημαίνει ο Σόιμπλε.

Αναφέρει επίσης οτι το ΔΝΤ είναι ένας πελώριος οργανισμός με χιλιάδες λαμπρούς οικονομολόγους, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχουν σήμερα διαφωνίες ως προς τις αποφάσεις που έπρεπε να υιοθετηθούν το 2010 για την Ελλάδα. Ωστόσο, συνεχίζει ο Σόιμπλε, «όπως είπε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ούτε εγω θυμάμαι να πρότεινε το 2010 το ΔΝΤ κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Σχετικά με το κούρεμα ο γερμανός υπουργός αναφέρει ακόμη πως στην αρχή και επί μήνες ήταν ο μόνος που υποστήριζε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε πείσμα ειδικών και οικονομολόγων που την ταύτιζαν με την καταστροφή. «Τελικά αποφασίσαμε κουρέμα του χρέους κατα 53% και δεν συνέβη τίποτα. Η Ευρώπη είναι πάντα εδώ», σημειώνει ο Σόιμπλε.

Κατά τα άλλα, ο γερμανός υπουργός τάσσεται εκ νέου υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης στα κράτη μέλη της Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηριστικά οτι το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα δεν υφίσταται, αφού μόνο οι υγιείς, δημοσιονομικώς, χώρες μπορούν να έχουν υγιή ανάπτυξη.

Ως προς το ζήτημα των μισθών στην Ευρώπη αναφέρει πως ο μόνος δρόμος για την αύξησή τους είναι η παράλληλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

3. Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ Α.ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΩΝ

Την ίδρυση ταμείου παραγραφής του χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus επικρίνει την αυστηρή πολιτική της Άγκελα Μέρκελ.

«Ο καλός πυροσβέστης είναι αυτός που επενδύει στην πρόληψη και όχι αυτός που σβήνει την πυρκαγιά», δηλώνει ο Φάιμαν και εκφράζει την ελπίδα η γερμανίδα καγκελάριος να κάνει τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτά συγκαταλέγει και την δημιουργία ταμείου παραγραφής χρέους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις.

Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι η θέση της Βιέννης είναι παρόμοια με αυτήν του Βερολίνου. «Ναι σε μια προνομιακή εταιρική σχέση (με την Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να φανταστώ ένταξη», δηλώνει και προσθέτει ότι η Αυστρία θα πρέπει για αυτό το θέμα να διενεργήσει δημοψήφισμα.

4. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – Δηλώσεις Κ.Μητσοτάκη

Στην παραδοχή ότι «απολύσεις θα γίνουν» προχωρεί με δηλώσεις του σε κυριακάτική εφημερίδα ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι «για κάθε υπάλληλο ο οποίος θα φεύγει θα έρχεται ένας ο οποίος σήμερα περιμένει στην... ουρά του ΑΣΕΠ».

Όσον αφορά τη «δεξαμενή» των απολύσεων, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν προκρίνει τη μέθοδο η οποία ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ΕΡΤ,  αλλά την απομάκρυνση από το δημόσιο «4.000-6.000 υπαλλήλων», μετά τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους «αιώνιους» συμβασιούχους.

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι «είναι λάθος της τρόικας να θέτει ποσοτικούς στόχους».

Προσθέτει δε ότι το ίδιο θα τονίσει στους εκπροσώπους των δανειστών μας στην συνάντησή τους τη Δευτέρα, επισημαίνοντάς τους ότι η διαδικασία απαιτεί κάποιους μήνες για να γίνει σωστά.

«Θα τους πείσω, καθώς θα δουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση»

          

5. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ COSCO ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο κάπτεν Γουέ Τζιαφού

Το ενδιαφέρον της COSCO για τις μετοχές του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) επιβεβαιώνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ισχυρός άνδρας του ομίλου κάπτεν Γουέ Τζιαφού.

Παράλληλα, ο κ. Γουέ προαναγγέλλει ειδική αποστολή τεχνοκρατών της εταιρείας, προκειμένου να εξετάσουν επενδύσεις στους σιδηρόδρομους.

Ο  κ. Γουέ υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις και η προσέλκυση επενδυτών αποτελούν τον μόνο ορθό δρόμο για την Ελλάδα, παραλληλίζοντας σε έναν βαθμό την επιλογή που έχει η Ελλάδα με το άνοιγμα της Κίνας πριν από 30 χρόνια.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα από τα μεγάλα μέσα που διαθέτει για να τονώσει την οικονομία. Πιστεύω ότι ο σωστός δρόμος είναι αυτός των μεταρρυθμίσεων και της εξωστρέφειας. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε η Κίνα πριν από 30 χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γουέ Τζιαφού.

«Πεποίθησή μου είναι ότι η Ελλάδα με τον αρχαίο της πολιτισμό, θα εξελιχθεί σε μία πρωτοκλασάτη, μοντέρνα χώρα του κόσμου αν ‘ξυπνήσει’», καταλήγει ο κ. Γουέ.

6.ΔΕΗ: ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την  1η  Ιουλίου δεν θα φέρει ανατιμήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση, η οποία αφορά κυρίως τις μεγάλες βιομηχανίες, μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση εκείνα τα οποία ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές θα διαμορφώνονται από μεθαύριο ελεύθερα και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Ως τώρα, η ΡΑΕ εισηγείτο στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το ύψος των τιμολογίων και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική έως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, ανέργους κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30 % του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30% των πελατών. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών από το 51 % το οποίο ελέγχει σήμερα το Δημόσιο.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, επίσης, σε απόσυρση παλιών, αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο, κυρίως πετρέλαιο, αλλά και λιγνίτη. Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά, με τη θέση σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 μεγαβάτ) και στη Μεγαλόπολη (800 μεγαβάτ), στα τέλη του 2014, που θα αντικαταστήσουν το παλιό παραγωγικό δυναμικό.

Οι πετρελαϊκές μονάδες ωστόσο δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Για το θέμα της συμμετοχής του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται νομικό κώλυμα, με βάση γνωματεύσεις που έχει στη διάθεση του, αλλά ηθικό λόγω της διετούς ιδιότητας του εκπροσώπου εργαζομένων και εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τον κ. Φωτόπουλο η επιλογή της μιας από τις δυο θέσεις και ο τελευταίος δεσμεύθηκε να απαντήσει σύντομα, κάτι όμως που δεν έχει γίνει.

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του ως επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που δεν παρέστη και δεν μίλησε στη γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr