Ερώτηση
258AA Ερώτημα: Είμαι εταιρεία εκπαιδευτική(παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης) και απαλλάσσομαι του φπα:
1. Μου έχει εκδοθεί τιμολόγιο από εταιρεία του εξωτερικού για έκθεση που θα γίνει στην Ελλάδα χωρίς να χρεώσουν φπα.
2.Αγοράζω βιβλία από οίκο του εξωτερικού και δεν μου χρεώνουν φπα. Θέλω να ρωτήσω και για τις δύο περιπτώσεις τι κάνω με το φπα ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση
1. Συμμετοχή σε έκθεση στην Ελλάδα
«Ν. 2859/2000 ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
ΑΡΘΡΟ 14 -Τόπος παροχής υπηρεσιών
……
(1) 8. Δικαίωμα πρόσβασης σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και παρόμοιες εκδηλώσεις προς υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα.
Ο τόπος παροχής υπηρεσιών που αφορούν το δικαίωμα πρόσβασης σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές ή παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως οι εμπορικές και άλλες εκθέσεις, καθώς και παρεπόμενων υπηρεσιών σχετικά με την πρόσβαση, που παρέχονται σε υποκείμενους στο φόρο:
α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.
β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός του εσωτερικού της χώρας.
(2) 8.α. Παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και παρόμοιων υπηρεσιών προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα,
Ο τόπος παροχής υπηρεσιών οι οποίες αφορούν πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές ή παρόμοιες δραστηριότητες, όπως εμπορικές και άλλες εκθέσεις, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών των διοργανωτών τέτοιων δραστηριοτήτων, καθώς και της παροχής παρεπόμενων προς τις υπηρεσίες αυτές υπηρεσιών που παρέχονται σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα:
α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.
β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός του εσωτερικού της χώρας.
………»
(1) Οι διατάξεις (παρ. 8) αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 άρθρου 60 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/τ.Α'/23-4-2010). Ισχύς από 1-1-2011.
(2) Οι διατάξεις (παρ. 8α) προστέθηκαν με την παρ. 2 άρθρου 60 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/τ.Α'/23-4-2010). Ισχύς από 1-1-2011.
« (Υπ. Οικ.: ΠΟΛ. 1100/24-6-2010)
Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 59, 60, 61, 62, 63 και 81 του ν.3842/23.4.2010 (ΦΕΚ 58Α) «αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Άρθρο 60
Ενσωμάτωση άρθρου 3 της Οδηγίας 2008/8/ΕΚ.
Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού αντικαθίσταται η παράγραφος 8 και προστίθεται νέα παράγραφος 8.α στο άρθρο 14 του Κώδικα ΦΠΑ. Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν τον προσδιορισμό του τόπου φορολόγησης των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και παρόμοιων εκδηλώσεων, με έναρξη ισχύος από 1-1-2011. Για τις εν λόγω διατάξεις θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με νεώτερη εγκύκλιο.»
Σημείωση: Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
«Ν. 2859/2000 ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Άρθρο 35- Υπόχρεοι στο φόρο
……
1. Για την παράδοση αγαθών, την ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών, υπόχρεοι στο φόρο είναι
στ) ο λήπτης των υπηρεσιών, εφόσον είναι υποκείμενος στον φόρο ή μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, για τις παροχές υπηρεσιών για τις οποίες ο τόπος φορολογίας βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 του άρθρου 14, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από μη εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενο στον φόρο,
……..»
Συμπέρασμα: Τόπος φορολογίας η Ελλάδα. Απόδοση φόρου ως πράξη λήπτη με έκτακτη δήλωση.
2. Αγορά βιβλίων από οίκο εξωτερικού
Αν ο οίκος εξωτερικού είναι εγκατεστημένος σε Τρίτη Χώρα (όχι σε κράτος μέλος της Κοινότητας) πρόκειται για εισαγωγή αγαθών και ο φόρος αποδίδεται κατά τον εκτελωνισμό τους.
Αν πρόκειται για οίκο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 ν. 2859/2000 – Κωδικοποίηση Φ.Π.Α
«1. Ενδοκοινοτική απόκτηση, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, θεωρείται η απόκτηση της εξουσίας να διαθέτει κάποιος ως κύριος ενσώματα κινητά αγαθά, που αποστέλλονται ή μεταφέρονται στον αποκτώντα από τον πωλητή ή τον αποκτώντα ή από πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό τους, στο εσωτερικό της χώρας από άλλο κράτος - μέλος, από το οποίο αναχώρησε η αποστολή ή η μεταφορά του αγαθού.
2.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, δεν θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών η κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται:
α) από υποκείμενο στο φόρο που υπάγεται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου 41,
β) από υποκείμενο στο φόρο που πραγματοποιεί μόνο παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, που δεν του παρέχουν κανένα δικαίωμα έκπτωσης και
γ) από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο,
εφόσον το ύψος των συναλλαγών αυτών, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας, που οφείλεται στο κράτος - μέλος της αναχώρησης της αποστολής ή της μεταφοράς, δεν υπερβαίνει κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο το ποσό των 10.000 ευρώ και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το ποσό αυτό.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν ισχύουν προκειμένου για καινούργια μεταφορικά μέσα και προϊόντα που υπάγονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής μπορούν να επιλέγουν τη φορολόγηση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1
.Η επιλογή αυτή γίνεται με υποβολή δήλωσης, η οποία ισχύει τουλάχιστον για δύο πλήρεις διαχειριστικές περιόδους, μετά την πάροδο των οποίων μπορεί να ανακληθεί. Η ανάκληση θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.»
Στην περίπτωση αυτή, θεωρώντας ότι η αγορά είναι μικρότερη από το όριο των 10.000,00 ευρώ και επομένως δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο VIES ούτε καταβολής του αναλογούντος ΦΠΑ στην Ελλάδα σαν ενδοκοινοτική απόκτηση, η αγορά θα πρέπει να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ στη χώρα αναχώρησης.
Εάν όμως ο αγοραστής επιθυμεί να φορολογηθεί γι αυτή την αγορά στην Ελλάδα και όχι στην χώρα του εξωτερικού μπορεί να εγγραφεί προαιρετικά στο σύστημα VIES (ΠΟΛ 1003/1993) και η αγορά αυτή να αντιμετωπισθεί σαν ενδοκοινοτική απόκτηση στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή της προαιρετικής ένταξης στο VIES και φορολόγησης στην Ελλάδα, ο αγοραστής θα πρέπει να υποβάλλει:
- Έκτακτη περιοδική δήλωση ΦΠΑ, για να καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ (συμπλήρωση των κωδικών 303, 333 και 341)
- Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Ενδοκοινοτικών Αποκτήσεων
- Δεν θα υποβάλλει δήλωση ΙΝΤΡΑΣΤΑΤ Άφιξης, αφού η αξία της αγοράς είναι μικρότερη από το κατώφλι
Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω περίπτωση της προαιρετικής εγγραφής στο VIES και της λήψης ΑΦΜ/ΦΠΑ με πρόθεμα ΕL, o αγοραστής θα πρέπει να γνωστοποιήσει πριν από την αγορά τον ΑΦΜ/ΦΠΑ στη πωλήτρια επιχείρηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί με ΦΠΑ.
Η ομάδα της AST BOOKS.