• ΟΙ 15 ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ypourgeio oikonomikwnΠροθεσμία 15 ημερών για συμφωνία με την τρόικα έχει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι περί τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017. Συνεπώς στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση καλείται να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, αρχής γενομένης από το δημοσιονομικό κενό του 2014, και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, που φέρεται να ζητεί η τρόικα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών «αναγνωρίζει» μέτρα μέχρι 500 εκατ. ευρώ, αλλά και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-16, που η τρόικα εκτιμά σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ανάμεσα σε πυρά. Στη μία πλευρά βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών, που τηρούν σκληρή στάση και ζητούν νέα μέτρα, αγνοώντας οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, και από την άλλη είναι η εσωτερική αντίδραση και οι απειλές των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων να μην ψηφίσουν τα όποια νέα μέτρα. Επειτα από πολλές παρασκηνιακές αντιδράσεις και απειλές των ελεγκτών ότι δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν στην Αθήνα χωρίς να έχουν εκπληρωθεί τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, τελικά έρχονται εντός της εβδομάδας. Αύριο θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ξεκινώντας το δύσκολο κύκλο των διαπραγματεύσεων, η πρώτη φάση των οποίων θα έχει περιορισμένη διάρκεια.

  • ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΑ, ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

soturnarasΜήνυμα για την ανάγκη ρεαλιστικής και ψύχραιμης διαπραγμάτευση στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Ο κ. Στουρνάρας ζητά “ρεαλισμό” “ευελιξία” και “κοινό νου” από “όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές”.

“Απαιτείται ψυχραιμία απ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να ενσκήψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν”, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

“Όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα”, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σχετικά με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έρχονται με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η  διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας παραμένει πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2-2,5 δισεκατομμύρια, ευρώ, όπως φαίνεται να προκρίνει η τρόικα, με την Αθήνα να στηρίζει τη θέση της σε τρεις άξονες.

Πρώτος άξονας είναι ότι τα έσοδα του 2013 θα είναι καλύτερα του αναμενομένου, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να μην αποκλείουν και υπέρβαση του στόχου που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Δεύτερος άξονας είναι η καλύτερη αντίδραση της ελληνικής οικονομίας έναντι των προβλέψεων, με την ύφεση του 2013 να προβλέπεται χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Τέλος, τρίτος άξονας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μη ληφθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο μείωσης συντάξεων, αλλά αντ΄ αυτού να προωθηθούν περικοπές δραστικές σε ΔΕΚΟ και Δήμους.

  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΛΕΕΙ Ο Κ.ROGOFF

rogoffΗ αυστηρή λιτότητα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση χρέους και η μόνη αποτελεσματική απάντηση, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους προς τον επίσημο τομέα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, K. Rogoff, ο οποίος επικρίνει το Ταμείο για λάθη στην αρχική του προσέγγιση, αλλά και τους Ευρωπαίους για την όλη στάση τους.

«Η λιτότητα δεν αποδίδει. Δεν λειτουργεί. Το σχέδιο ήταν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να σφίξουν το ζωνάρι, και θεωρούσαν ότι τελικά θα εδημιουργείτο μια αναπτυξιακή δυναμική που θα οδηγούσε σε ανάκαμψη. Προφανώς, εάν έχεις υψηλό δανεισμό και σταματήσουν να σε δανείζουν, αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα, αλλά η λύση δεν είναι η αυστηρή λιτότητα», σημειώνει.

Όπως αναφέρει «ιστορικά, εάν δει κανείς τις πτωχεύσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, που νομίζω είναι μια καλή σύγκριση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, το «κούρεμα» που έκαναν ήταν μεταξύ 20% και 25%. Στην περίπτωση της σημερινής Ισπανίας, το χρέος θα μειωνόταν από 90% στο 75%. Αυτό συνέβη με τη Βρετανία και τη Γαλλία τότε. Αν δείτε και το σχέδιο Μπρέιντι, το «κούρεμα» ήταν και εκεί μεταξύ 20% και 25% του ΑΕΠ», για να συμπληρώσει ότι «για την Ελλάδα, μιλάμε για μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο «κούρεμα». Σαφώς μεγαλύτερο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι ήδη υπήρξε ένα κούρεμα μέσω του PSI σημειώνει ότι «και το χρέος προς τον επίσημο τομέα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Δεν λέω ότι αυτό αρκεί. Η χώρα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά όλα αυτά δεν πρόκειται να αποδώσουν χωρίς να έχει υπάρξει ένας τρόπος, έστω και σιωπηρός, απομείωσης του χρέους. Ολοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι αυτό τελικά θα γίνει, αλλά δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό γιατί δεν είναι πολιτικά δημοφιλές».

Σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι «έπρεπε να είχε επιμείνει σε «κούρεμα» από τον Μάιο του 2010. Εκαναν λάθος και τώρα το διορθώνουν. Και, φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο την περίπτωση της Ελλάδας», ενώ κληθείς να απαντήσει για τη θέση του Γιοργκ Ασμουσεν ότι είναι εύκολο για το ΔΝΤ να προκρίνει λύσεις με τα χρήματα των άλλων» ο κ. Rogoff απαντά ότι «τα χρήματα αυτά έχουν χαθεί. Δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί το θέμα και τι ακριβώς θα πάρουν, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται, είναι αδύνατο, να πάρουν όλο το ποσό. Οπότε, η λογική και το συμφέρον τους επιτάσσουν να έχουν μια εποικοδομητική στάση».

«Οταν μιλάω με τους Γερμανούς και ιθύνοντες άλλων χωρών που έχουν δανείσει την Ελλάδα, μου λένε ότι δεν θέλουν να πουν στους πολίτες τους πως θα αναδιανείμουν τα χρήματά τους σε άλλες χώρες. Αλλά, ξέρετε, κάποια στιγμή χρειάζεται λίγη ειλικρίνεια. Μπορούν να βρουν τρόπους να κάνουν αυτό που απαιτείται, σιωπηρά. Χωρίς τυμπανοκρουσίες», υποστηρίζει.

Σχολιάζοντας το Grecovery επισημαίνει ότι «Η αίσθησή μου είναι ότι πρόκειται για περίπλοκη υπόθεση. Η Ελλάδα έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά κάποιοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό στον βαθμό που πρέπει. Οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά. Αλλά το «κούρεμα» πρέπει να γίνει και να είναι σημαντικό. Δεν φθάνει ένα 20% ή 30%. Εχουν υπολογίσει ότι αφού γίνουν όλα όσα ζητούν να γίνουν, το χρέος θα βρίσκεται στο 120% ύστερα από δέκα χρόνια. Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να συνεχίζεται ένα τόσο υπερβολικό χρέος».

  • ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ermouΗ μίζερη παλαιολιθική αντίληψη που λέει πως “κανένας σε αυτή τη χώρα δεν έχει λεφτά να αγοράσει ένα μπλουζάκι”, πως “όλοι είναι δυστυχείς, καταθλιπτικοί  και πεινάνε”,  και πως “ότι θέλουν να αγοράσουν το αγοράζουν τις καθημερινές”, κατέρρευσε χθες Κυριακή. Στην Αθήνα και σε όσες πόλεις οι έμποροι αποφάσισαν να τεστάρουν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, είδαν ότι η αγορά μπορεί να αποκτήσει μια ζωντάνια, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της κρίσης. Και ήταν λογικό να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ναι μεν ένα ποσοστό Ελλήνων άνω του 20% ΠΑΣΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ από την κρίση και την ανεργία, αλλά πέραν αυτού, ένα 50% μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη και το υπόλοιπο 30%, παρά τη γκρίνια του, ζει μια χαρά.

Η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κοκρίδης, σημειώνοντας πως στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των δύο πρώτων ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Όπως είπε, τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών, ενώ ως σημαντικό κέρδος της ημέρας χαρακτήρισε το γεγονός ότι «μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα μαγαζιά όλοι μαζί».

Ο Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚHΣ

Την πίστη του ότι οι καταναλωτές «αγκάλιασαν» την ιδέα για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, αποδεικνύοντας πως «κάναμε πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο», εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε, πλέον η «σκυτάλη» περνά στους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν το πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων επτά, θα μπορούν να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ελπίδα του πως οι αντιπεριφερειάρχες δεν θα περιοριστούν στις φωνές αυτών που αντιδρούν, αλλά θα ακούσουν και «τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας, θα δουν το συμφέρον των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά».

  • Η ΔΕΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

dehΣε σχέση με την κατά πλειοψηφία ληφθείσα υπ΄αριθμ. 1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, η ΔΕΗ  Α.Ε.  επισημαίνει καταρχήν τα ακόλουθα:

  • Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους.
  • Η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξε να αγνοήσει τα επίσημα δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας που πωλείται στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και βασίστηκε – κατά τρόπο απολύτως αδικαιολόγητο, δυσεξήγητο και εσφαλμένο – σχεδόν αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει η ίδια η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ!
  • Ως αποτέλεσμα, η τιμή που επέλεξε να επιδικάσει η πλειοψηφία οδηγεί κατ ουσία σε τιμή ανάλογη με αυτή της Σύμβασης με την PECHINEY, η οποία είναι μάλιστα χαμηλότερη από αυτήν για την οποία η χώρα το 2011 καταδικάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
  • Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να εξετάσει  κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών-καταναλωτών της.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr