1.  ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Ενέργεια και φοροδιαφυγή στη σημερινή ατζέντα

Η ενέργεια και η  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης  που αγγίζουν σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η σημερινή   Σύνοδος Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Συμβουλίου Ecofin της περασμένης Δευτέρας, με την οποία δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκά κράτη και κρατίδια για αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων.

Οι χώρες αυτές που συγκεντρώνουν μια κρίσιμη μάζα κεφαλαίων πολιτών της Ε.Ε. είναι: η Ελβετία, η Ανδόρα, ο Άγιος Μαρίνος, το Μονακό και το Λιχτενστάιν.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων, πέρα από τη συνεργασία για την ανταλλαγή στοιχείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα υιοθετηθεί και ένα σχέδιο «άμεσης δράσης» για την καταπολέμηση της απάτης στην απόδοση ΦΠΑ. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για τον περιορισμό της επιθετικής φορολόγησης και της δυνατότητας επιχειρήσεων να δηλώνουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από εκείνες στις οποίες λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες ευνοϊκότερα καθεστώτα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει στις Βρυξέλλες την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να μπει τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα επικεντρωθεί επίσης στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται ακόμη να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.

2. ΤΟ ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ

Σε μικρή παράταση τριών ή τεσσάρων ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ προσανατολίζεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Mετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, θεωρείται βέβαιη η υποβολή προσφοράς από τον ρωσικό κολοσσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Gazprom μετέφεραν το ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ ενώ υποσχέθηκα ακόμη και φθηνότερο φυσικό αέριο.

Συνάντηση Σαμαρά – Μίλλερ

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τον Αλεξέι Μίλερ, φαίνεται ότι κλείδωσε οριστικά τη ρωσική παρουσία στο διαγωνισμό καθώς επιλύθηκαν δύο κομβικά ζητήματα που είχε θέσει η ρωσική εταιρεία. Σύμφωνα με το Capital.gr,  στο θέμα της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης αυτή περιορίστηκε στο 10% της προσφοράς, ενώ ρητά θα προβλέπεται ότι αυτή δε θα καταπέσει σε περίπτωση που χωρίς την υπαιτιότητα του αγοραστή δεν υπάρξει συναλλαγή. Με πιο απλά λόγια εάν η πώληση μπλοκάρει από την Κομισιόν, τότε η Gazprom θα πάρει πίσω την εγγυητική.

Το δεύτερο κομβικό ζήτημα αφορά στα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ. Και εκεί φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία καθώς η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να εφαρμοστεί πλάνο πληρωμών του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς που θα οδηγεί σε μηδενισμό των χρεών μέχρι το τέλος του 2014. Θυμίζουμε ότι ανάλογες δεσμεύσεις υπάρχουν και στο μνημόνιο.

Εκτός όμως από τα ρωσικά αιτήματα, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε και το ελληνικό αίτημα να υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, θέμα το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει διευθετηθεί οριστικά, πριν την υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Το χθεσινό ρεπορτάζ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom και δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Μίλερ  στην Αθήνα σε διάστημα λίγων μηνών και στο επίκεντρο των συναντήσεών του βρέθηκε το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, για την οποία η Gazprom είναι υποψήφια και φαβορί.

Ο  κ. Μίλερ, εν όψει και της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που είναι η 29η Μαΐου, ζητεί διασφαλίσεις για την αποπληρωμή χρεών, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ, καθώς και την παροχή δυνατότητας επιστροφής της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕE.

Επίσης, ο κ. Μίλερ θα έχει συναντήσεις και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. «Όποιος μας δώσει τα περισσότερα, σ’ αυτόν τη δίνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ και με αφορμή σενάρια για πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων προς την Ελλάδα να μην παραχωρηθεί σε Ρώσους επιχειρηματίες.

«Το παιχνίδι παίζεται με τους όρους του ελληνικού κράτους», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πιέσεων που μπορεί να ασκούνται για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού προξένου της Ρωσίας, διαμήνυσε: «Όποιος μας δώσει τα περισσότερα, σ’ αυτόν τη δίνουμε. Δεν είναι δουλειά μας να σκεφτούμε ποιον θα στεναχωρήσουμε. Αν θέλει, ας έρθει να δώσει περισσότερα».

Η Gazprom ως προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, είχε θέσει και τη «ρήτρα δραχμής»,  σε περίπτωση που υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ .

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι παρέχεται, πλέον, η δυνατότητα στην SINTEZ να υποβάλει χωριστή προσφορά για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αξιολογείται από παρατηρητές ως ιδιαίτερης σημασίας. Και αυτό, διότι δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα παίκτης, όχι τόσο για τη ΔΕΠΑ, όπου κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι η Gazprom και δεν θα γινόταν -επ’ ουδενί- «κόντρα», ανάμεσα σε δύο ρωσικές εταιρίες, όσο για τη ΔΕΣΦΑ.

Στην περίπτωση όμως της ΔΕΣΦΑ, παίζει και η αζέρικη SOCAR

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,  επισκέφθηκε  το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με τα ενεργειακά και την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών. Το Αζερμπαϊτζάν και η κρατική εταιρεία Socar έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ που ελέγχει το δίκτυο διανομής.  Να σημειωθεί ότι η αζερική Socar, που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, συντάσσεται στον ενεργειακό χάρτη με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αν η Socar διεκδικήσει με αξιώσεις τη ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός μοιραστεί, με τη ΔΕΠΑ σε ρωσικό έλεγχο και τη ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, τότε θα κρατηθούν κάποιες ισορροπίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Ρώσοι -αν αποκτήσουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ- θα είναι ταυτόχρονα οι εισαγωγείς, οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, αντίθετος με την πώληση της ΔΕΠΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σε επιχειρηματικό, ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας προς τους μετόχους της εταιρείας στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής Γενικής Συνέλευσης υπογράμμισε πως το μείζον θέμα σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν είναι ποιος θα αγοράσει την επιχείρηση, αλλά σε τι τιμές θα πουλά το φυσικό αέριο.

3.   Μητρώο τραπεζικών λογαριασμών για όλους

Στη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, που θα αποτελέσει τον βασικό κορμό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Λογιστική Τυποποίηση και Έλεγχο που θα κατατεθεί έως την Πέμπτη στη Βουλή.

Είναι πλέον θέμα χρόνου οι φορολογικές αρχές να γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο το ύψος και τις κινήσεις των καταθέσεων όλων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών συνταξιούχων, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή ή άλλες ειδικές διαδικασίες.

Στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών θα περιληφθεί ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, η ημερομηνία δημιουργίας, τα στοιχεία δικαιούχου και συνδικαιούχων, αλλά και το σύνολο των καταθέσεων και των αναλήψεων.

Οι ελεγκτές θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002, ενώ θα έχουν και πρόσβαση στα στοιχεία κινήσεων (αναλήψεις και καταθέσεις) από το 2008 και μετά.

Ουσιαστικά θα δημιουργείται αυτομάτως μέσω στοιχείων των τραπεζών μια βάση δεδομένων στην οποία μετά από σχετικό αίτημα εντός δύο ημερών οι αρμόδιοι ελεγκτές θα αποκτούν πρόσβαση για τον έλεγχο των ύποπτων για φοροδιαφυγή ατόμων.

Για τους ύποπτους για φοροδιαφυγή το μητρώο θα ενημερώνεται καθημερινά, για όλους τους υπόλοιπους καταθέτες η ενημέρωση θα γίνεται μια φορά το χρόνο.

4. Σύσταση ΔΝΤ για αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους σε γιατρούς - δικηγόρους

Συστάσεις για αύξηση των ελέγχων σε ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, όπως γιατροί και δικηγόροι, απευθύνουν προς το υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέα αξιολόγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι εμπειρογνώμονες των δύο οργανισμών αναγνωρίζουν τις προσπάθειες βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, αλλά σημειώνουν ότι οι επιδόσεις στον έλεγχο φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου παραμένουν κατώτερες των στόχων.

Κατά προτεραιότητα, στο στόχαστρο πρέπει να τεθούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ και την Κομισιόν, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δαπάνες διαβίωσης άνω των 150.000 ευρώ και μεταβιβάσεις περιουσίας άνω των 400.000 ευρώ.

 

5. Απόφαση να κλείσουν οι εκκρεμότητες που έχουν οι φορολογούμενοι  με την εφορία από υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και ΦΜΑΠ.

Στο μικροσκόπιο του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία ποσό που προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, πέρα από τα «χαράτσια» που ήδη πληρώνουν για τα ακίνητά τους, θα κληθούν σύντομα να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία από υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και ΦΜΑΠ.

Με χθεσινή άλλωστε απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έως τις 20 Ιουλίου, για τον τρόπο, τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι εκκρεμείς προς έλεγχο υποθέσεις κεφαλαίου.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ

πηγή: www.minpress.gr