.
Φ.811/337/2008
Όροι και διατυπώσεις απαλλαγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) της ισοπροπυλικής αλκοόλης που κατόπιν μετουσίωσης προορίζεται για βιομηχανική η βιοτεχνική χρήση.
(ΦΕΚ Β'1380/15.7.2008)
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 81 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α΄/22.11.2001) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις της παραγράφου 22 του άρθρου 1 του ν. 3583/2007 (ΦΕΚ 142/Α΄/28.6.2007) «Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης, το ύψος του οποίου καθορίζεται σε δύο ευρώ και ενενήντα τρία λεπτά (2,93) ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους, στην εισαγόμενη από τρίτες χώρες, στην εγχωρίως παραγόμενη και στην προερχόμενη από τα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισοπροπυλική αλκοόλη της δασμολογικής κλάσης 29.05 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας.
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 83 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/ Α΄), σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσεται του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) η ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία κατόπιν μετουσιώσεως προορίζεται για βιομηχανικές ή βιοτεχνικές χρήσεις.
3. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 83 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α΄) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις της παραγράφου 25 του άρθρου 1 του ν. 3583/2007 (ΦΕΚ 142/Α΄/28.6.2007) «Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», σύμφωνα με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με απόφασή του να καθορίσει τις ποσότητες, τους όρους και τις διατυπώσεις της απαλλαγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της ισοπροπυλικής αλκοόλης της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού.
4. Τις διατάξεις των παραγράφων 1 (περίπτωση γ΄) και 2 του άρθρου 183 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α/22.11.2001).
5. Τις διατάξεις του άρθρου 90 παράγραφος 2 του Κώδικα Νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (ΦΕΚ 98/Α/22.4.2005).
6. Την υπ’ αριθμ. 42362/Υ252/28.9.2007 (ΦΕΚ 1948/ Β΄/3.10.2007) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών».
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Οι όροι και οι διατυπώσεις για τη μετουσίωση και την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της ισοπροπυλικής αλκοόλης, οι σχετικές ποσότητες της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης που παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 83 του ν. 2960/2001, καθώς και η διαδικασία για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτής, καθορίζονται από τις διατάξεις της παρούσας ως εξής:
Άρθρο 1
Δικαιούχοι παραλαβής – Αρμόδια αρχή
1. Δικαιούχοι παραλαβής της μετουσιωμένης ισοπρο-πυλικής αλκοόλης με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, είναι οι νόμιμα λειτουργούσες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν το προϊόν αυτό ως πρώτη ή βοηθητική ύλη για την παρασκευή των προϊόντων τους.
2. Αρμόδια αρχή, οριζόμενη ως «Τελωνείο Παράδοσης», για τη χορήγηση απαλλαγής της μετουσιωμένης ισο-προπυλικής αλκοόλης είναι το Τελωνείο Ελέγχου της φορολογικής αποθήκης στο οποίο κατατίθεται τελωνειακό παραστατικό για θέση ανάλωση κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας.
3. Αρμόδιες Αρχές, για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης των παραλαμβα-νομένων με απαλλαγή ποσοτήτων μετουσιωμένης ισο-προπυλικής αλκοόλης, είναι η Τελωνειακή Αρχή, στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας είναι εγκατεστημένη η δικαιούχος βιομηχανία ή βιοτεχνία οριζόμενη εφεξής για λόγους συντομίας ως «Τελωνείο Ελέγχου» και η Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας ομοίως είναι εγκατεστημένη η δικαιούχος βιομηχανία ή βιοτεχνία οριζόμενη εφεξής για λόγους συντομίας ως «Χημική Υπηρεσία Ελέγχου».
4. Το Τελωνείο Παράδοσης ενεργεί και ως Τελωνείο Ελέγχου στην περίπτωση που σε αυτό έχουν κατατεθεί τα παραστατικά θέσης σε ανάλωση της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης και οι εγκαταστάσεις της ενδιαφερόμενης επιχείρησης βρίσκονται στην χωρική του αρμοδιότητα.
Άρθρο 2
Εγκρίσεις μετουσίωσης – Καθορισμός δυναμικότητας
1. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον Eιδικό Φόρο Κατανάλωσης της ισοπροπυλικής αλκοόλης και για τη διασφάλιση της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτής, είναι η ισοπροπυλική αλκοόλη, είτε εισάγεται από Τρίτη χώρα, είτε παράγεται εγχωρίως ή αποστέλλεται από τα άλλα Κράτη-Μέλη, να υποβάλλεται, στις εγκαταστάσεις της προμηθεύτριας φορολογικής αποθήκης, πριν από την παράδοσή της στη δικαιούχο βιομηχανία ή βιοτεχνία, σε μετουσίωση, με μετουσιωτικές ύλες, το είδος και η αναλογία των οποίων καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ., αναλόγως με τη φύση των παραγομένων προϊόντων.
Οι εγκεκριμένες μετουσιωτικές ύλες (είδος, αναλογία), για την κατά τα ανωτέρω μετουσίωση της ισοπροπυ-λικής αλκοόλης, περιλαμβάνονται σε κατάλογο που καταρτίζεται από το Γ.Χ.Κ.
Οι σχετικές εγκρίσεις για τη μετουσίωση παρέχονται, κατά κανόνα, σε ετήσια βάση.
2. Για την έγκριση παραλαβής μετουσιωμένης ισο-προπυλικής αλκοόλης, η ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία, ένα τουλάχιστον μήνα πριν από τη λήξη κάθε έτους, υποβάλλει στη Χημική Υπηρεσία Ελέγχου και στο Τελωνείο Ελέγχου αίτηση για την παροχή έγκρισης μετουσίωσης, στην οποία θα αναφέρονται:
• Η επωνυμία της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας
• Ο τόπος εγκατάστασης (θέση) της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, καθώς και οι χώροι αποθήκευσης της ισο-προπυλικής αλκοόλης, οι οποίοι αποτυπώνονται ιδιαιτέρως στο υποβαλλόμενο σχεδιάγραμμα των χώρων και εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
• Η ποσότητα της ισοπροπυλικής αλκοόλης, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σε ετήσια βάση των προϊόντων που παρασκευάζει.
• Η φορολογική αποθήκη, από την οποία θα παραλάβει την ισοπροπυλική αλκοόλη.
• Το είδος και το ποσοστό των μετουσιωτικών υλών δια των οποίων επιθυμεί να γίνει η μετουσίωση.
• Τα παραγόμενα προϊόντα λεπτομερώς, κατά κατηγορία (εμπορική ονομασία, ονομασία πώλησης, ποσότητες, περιεκτικότητα σε ισοπροπυλική αλκοόλη).
Με την αίτηση αυτή κατατίθενται επίσης:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας λειτουργίας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας από την αρμόδια Δ/νση της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και επικυρωμένα αντίγραφα τυχόν ειδικών αδειών από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
β) Σχεδιάγραμμα των χώρων και των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ή εργαστηρίου και αναλυτική περιγραφή του υπάρχοντος και του χρησιμοποιούμενου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
γ) Διάγραμμα ροής και τεχνικό υπόμνημα, υπογεγραμμένο από χημικό ή χημικό μηχανικό, σχετικά με την παραγωγική διαδικασία των συγκεκριμένων προϊόντων για τα οποία ζητείται η χρήση της μετουσιωμένης ισο-προπυλικής αλκοόλης και λεπτομερής περιγραφή αυτής. Στο υπόμνημα αυτό πρέπει να τεκμηριώνεται, αφενός μεν η χρησιμοποίηση της αιτούμενης ποσότητας της ισοπροπυλικής αλκοόλης και οι τυχόν απώλειες στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, αφετέρου δε η χρησιμοποίηση των προτεινομένων μετουσιωτικών υλών (είδος και ποσοστό) εφόσον αυτά διαφοροποιούνται σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εκάστοτε ισχύουσα Απόφαση του Γ.Χ.Κ.
δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης, με την οποία, αφενός μεν θα αναλαμβάνεται η υποχρέωση της νόμιμης χρησιμοποίησης της κατά τα ανωτέρω μετουσιωμένης ισο-προπυλικής αλκοόλης, δηλαδή ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την παρασκευή των προϊόντων του σύμφωνα με τους όρους και διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, αφ’ ετέρου δε ότι δεν έχει επέλθει καμία απολύτως τροποποίηση ή μεταβολή στα προαναφερθέντα υπό στοιχεία (α) έως και (γ) σχετικά δικαιολογητικά.
ε) Κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο από τις κατ’ άρθρο 1 της παρούσας αρμόδιες αρχές.
3. Με βάση την αίτηση αυτή συγκροτείται από το Τελωνείο Ελέγχου της ενδιαφερόμενης δικαιούχου βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, επιτροπή, που αποτελείται από έναν Τελωνειακό υπάλληλο του ιδίου Τελωνείου και ένα Χημικό υπάλληλο που ορίζεται από τον Προϊστάμενο της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου, η οποία προβαίνει στη διενέργεια αυτοψίας για την επαλήθευση των αναφερομένων στην κατά τα ανωτέρω αίτηση της ενδιαφε-ρομένης βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, και στον καθορισμό της δυναμικότητας της παραγωγικής μονάδας και στη σύνταξη σχετικής έκθεσης - εισήγησης.
Η έκθεση-εισήγηση αυτή υποβάλλεται στο Τελωνείο Ελέγχου, την Χημική Υπηρεσία Ελέγχου και κοινοποιείται στην ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία. Το Τελωνείο Ελέγχου εφόσον κρίνει αναγκαίο μπορεί για τον καθορισμό της δυναμικότητας να ζητήσει την συνδρομή εμπειρογνώμονα και από άλλη αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία, όπως Διευθύνσεις Βιομηχανίας.
4. Για τον καθορισμό της δυναμικότητας της ενδιαφερόμενης βιομηχανίας ή βιοτεχνίας με την οποία καθορίζεται η αναγκαία ποσότητα μετουσιωμένης ισο-προπυλικής αλκοόλης που θα παραδίδεται σε ετήσια βάση με απαλλαγή από Ε.Φ.Κ. λαμβάνεται υπόψη ο μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός, οι ποσότητες ισοπροπυλικής αλκοόλης που χρησιμοποιήθηκαν και οι ποσότητες των παραγομένων προϊόντων κατά τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις εγγραφές στα τηρούμενα από την επιχείρηση βιβλία και τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου για τα έτη αυτά ή για προγενέστερα, εφόσον υπάρχουν, όπως και στοιχεία παραγγελιών ή συναφθέντων συμβολαίων, για το έτος στο οποίο αναφέρεται η αιτουμένη εκάστοτε ποσότητα.
5. Σε περίπτωση που οι δικαιούχες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες διαθέτουν περισσότερες από μία εγκαταστάσεις παραγωγής, οι οποίες λειτουργούν αυτοτελώς, απαιτείται για κάθε μία από αυτές καθορισμός της παραγωγικής δυναμικότητας και χορηγείται ιδιαίτερη, για την κάθε μια εγκατάσταση, έγκριση μετουσίωσης.
6. Με βάση την έκθεση-εισήγηση της επιτροπής και την αναφερόμενη σε αυτή παραγωγική δυναμικότητα, η Χημική Υπηρεσία Ελέγχου χορηγεί τη σχετική έγκριση μετουσίωσης για το σύνολο της ποσότητας που απαιτείται σε ετήσια βάση.
Σε περίπτωση αύξησης, εντός του έτους, της παραγωγικής δυνατότητας της δικαιούχου βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, αυτή δύναται να ζητήσει τον επανακαθορισμό της ετήσιας δυναμικότητας καθώς και νέα έγκριση για την μετουσίωση της ποσότητας της ισοπροπυλικής αλκοόλης που αντιστοιχεί στη νέα παραγωγική δυναμικότητα, με σχετική αίτησή της.
Με την αίτηση αυτή συνυποβάλλονται όλα τα απαραίτητα για την τεκμηρίωση του αιτήματός της αυτού στοιχεία, τηρουμένης της, κατά τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, διαδικασίας.
Η κατά τα ανωτέρω έγκριση μετουσίωσης της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου κοινοποιείται στην ενδιαφερόμενη, βιομηχανία ή βιοτεχνία, στο Τελωνείο Παράδοσης, στο Τελωνείο Ελέγχου, στην Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις του προμηθευτή φορολογικής αποθήκης, καθώς και στην αρμόδια Υπηρεσία της Κ.Υ. του Γ.Χ.Κ.
7. Στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία αιτείται την χρήση άλλων μετουσιωτικών, είτε κατά το είδος, είτε κατά την αναλογία, εκτός των προβλεπομένων στην ισχύουσα εκάστοτε σχετική Απόφαση του Γ.Χ.Κ., η αίτηση, καθώς και ή έκθεση – εισήγηση διαβιβάζονται στην αρμόδια Υπηρεσία της Κ.Υ. του Γ.Χ.Κ., η οποία, αφού εξετάσει όλα τα υποβληθέντα στοιχεία, ή και οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο στοιχείο κρίνει αναγκαίο, εκδίδει την Απόφασή της για την έγκριση ή μη της αιτούμενης μετουσίωσης.
Η Απόφαση αυτή κοινοποιείται στην ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία, στο Τελωνείο Παράδοσης, στο Τελωνείο Ελέγχου, στη Χημική Υπηρεσία Ελέγχου, ως και στη Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις της προμηθεύτριας της ισοπροπυλικής αλκοόλης φορολογικής αποθήκης.
8. Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά (α) έως (γ) της παραγράφου 2 κατατίθενται την πρώτη φορά που η ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία, αιτείται την πα-
ραλαβή μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης, καθώς και σε κάθε περίπτωση μεταγενέστερης τροποποίησης ή μεταβολής τους.
Άρθρο 3
Διαδικασία παράδοσης – παραλαβής μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης/ Δικαιολογητικά παραλαβής
1. Για την παραλαβή μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης υποβάλλεται, από την ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία, στο τελωνείο παράδοσης τελωνειακό παραστατικό θέσης σε ανάλωση, στο οποίο επισυνάπτονται:
α) Η έγκριση μετουσίωσης από την αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ.
β) Εγγύηση χρηματική, τραπεζική ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που καλύπτει το συνολικό ποσό του ΕΦΚ που αναλογεί στην εκάστοτε παραλαμβανόμενη, με απαλλαγή, ποσότητα μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης.
γ) Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης, με την οποία, θα δηλώνεται ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση μετουσίωσης εξακολουθούν να ισχύουν και ότι καμία μεταβολή δεν έχει επέλθει στη λειτουργία της δικαιούχου βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, η οποία θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην σχετική έγκριση.
δ) αίτηση, κοινοποιούμενη στη Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις της προμηθεύτριας της ισοπροπυλικής αλκοόλης φορολογικής αποθήκης, για τη διενέργεια της μετουσίωσης, η οποία μπορεί να αφορά, είτε στο σύνολο της ποσότητας της ισοπροπυλικής αλκοόλης βάσει της εγκριθείσας δυναμικότητας και της σχετικής εγκρίσεως μετουσίωσης της αρμοδίας, κατά περίπτωση, Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ., είτε σε μέρος αυτής.
Ανάλογη αίτηση υποβάλλεται και από τη φορολογική αποθήκη από την οποία θα παραληφθεί η μετουσιωμένη ισοπροπυλική αλκοόλη.
2. Η παραλαβή της ισοπροπυλικής αλκοόλης πραγματοποιείται μετά την προηγούμενη μετουσίωση αυτής, στους αποθηκευτικούς χώρους της προμηθεύτριας φορολογικής αποθήκης, ύστερα από σχετική αίτηση αυτής, παρουσία Τελωνειακού και Χημικού υπαλλήλου, οι οποίοι ορίζονται αντιστοίχως από το Τελωνείο Παράδοσης και τη Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εν λόγω φορολογικής αποθήκης.
3. Για την πιστοποίηση της μετουσίωσης συντάσσεται πρωτόκολλο μετουσίωσης στο οποίο αναγράφονται η ποσότητα σε χιλιόγραμμα της ισοπροπυλικής αλκοόλης που έχει μετουσιωθεί, το είδος και η ποσότητα των μετουσιωτικών υλών που προστέθηκαν ανά 100 χιλιόγραμμα αυτής, το είδος και ο αριθμός των δοχείων που περιέχουν αυτήν, η επωνυμία και η επαγγελματική δραστηριότητα της παραλήπτριας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, ο αριθμός της έγκρισης μετουσίωσης της αρμόδιας,κατά περίπτωση, Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ, ως και ο αριθμός του παραστατικού με το οποίο η συγκεκριμένη ποσότητα ισοπροπυλικής αλκοόλης τέθηκε σε ανάλωση. Το πρωτόκολλο αυτό προσυπογράφεται από τους υπαλλήλους που διενήργησαν την κατά τα ανωτέρω μετουσίωση, τον υπεύθυνο της φορολογικής αποθήκης ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του και τον παραλήπτη ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του εφόσον παρίσταται και εκδίδεται σε πέντε αντίτυπα εκ των οποίων:
• το πρώτο αντίτυπο επισυνάπτεται στο τελωνειακό παραστατικό θέσης σε ανάλωση του προϊόντος, επί της οποίας γίνεται και η σχετική πράξη απαλλαγής από τον Ε.Φ.Κ.
• τα δεύτερο και τρίτο αντίτυπο παραλαμβάνονται από τον υπάλληλο της αρμόδιας Χημικής Υπηρεσίας και το ένα από αυτά υποβάλλεται σ’ αυτήν και τηρείται στο αρχείο της, ενώ το άλλο στην αρμόδια Διεύθυνση της Κ.Υ. του Γενικού Χημείου του Κράτους,
• το τέταρτο αντίτυπο τηρείται στη φορολογική αποθήκη ως αποδεικτικό της γενομένης μετουσίωσης της συγκεκριμένης ποσότητας της ισοπροπυλικής αλκοόλης,
• το πέμπτο αντίτυπο παραδίδεται στον παραλήπτη, οποίος το κρατά ως αποδεικτικό της μετουσίωσης για την ισοπροπυλική αλκοόλη την οποία παραλαμβάνει με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ.
4. Σε περίπτωση τμηματικής μετουσίωσης τηρούνται κάθε φορά οι ίδιες ως άνω διαδικασίες, το σύνολο όμως των ποσοτήτων ισοπροπυλικής αλκοόλης που υποβλήθηκαν σε μετουσίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την ποσότητα που εγκρίθηκε για την ενδιαφερόμενη βιομηχανία ή βιοτεχνία, με βάση τη δυναμικότητα που καθορίσθηκε και τη σχετική έγκριση μετουσίωσης της αρμόδιας, κατά περίπτωση, Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ.
5. Το Τελωνείο Παράδοσης διαβιβάζει στο Τελωνείο Ελέγχου φωτοαντίγραφα των σχετικών τελωνειακών παραστατικών εγγράφων και φυλάσσει τα σχετικά παραστατικά παράδοσης της μετουσιωμένης ισοπροπυ-λικής αλκοόλης σε ιδιαίτερο φάκελο μέχρι τον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης της αναφερόμενης σε αυτό ποσότητας.
6. Το αντίτυπο Νο 3 του τελωνειακού παραστατικού θέσης σε ανάλωση, το Αποδεικτικό Είσπραξης της Άδειας Παράδοσης (Α.Π.Τ.Ε.) και το αντίτυπο του πρωτοκόλλου μετουσίωσης συνοδεύουν το προϊόν μέχρι τις εγκαταστάσεις της παραλήπτριας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας.
Άρθρο 4
Βιβλία
Οι κατά τα ανωτέρω δικαιούχες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες υποχρεούνται:
1. Να τηρούν βιβλίο, θεωρημένο από το Τελωνείο Ελέγχου, στο οποίο θα καταχωρούνται καθημερινά, χωρίς διαγραφές ή ξέσματα τα ακόλουθα:
α) Οι εκάστοτε παραλαμβανόμενες ποσότητες (μετουσιωμένης) ισοπροπυλικής αλκοόλης, κατά αριθμό και χρονολογία των σχετικών τελωνειακών παραστατικών, με τις οποίες τέθηκαν σε ανάλωση.
β) Οι εκάστοτε ποσότητες (μετουσιωμένης) ισοπρο-πυλικής αλκοόλης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των προϊόντων της.
γ) Οι ποσότητες των προϊόντων, ιδιαιτέρως κατά κατηγορία, τα οποία παράγονται με την χρήση της (μετουσιωμένης) ισοπροπυλικής αλκοόλης με βάση τα οικεία δελτία παραγωγής, καθώς και οι ποσότητες των προϊόντων που διατέθηκαν όπως αυτές προκύπτουν με βάση τα σχετικά παραστατικά του Κ.Β.Σ.
δ) Το είδος και η αναλογία των μετουσιωτικών υλών με τις οποίες έγινε η μετουσίωση, καθώς και τον αριθμό του σχετικού πρωτοκόλλου μετουσίωσης.
ε) Κάθε άλλη λεπτομέρεια η οποία είναι απαραίτητη για την τελωνειακή αρχή.
Το βιβλίο αυτό τηρείται ανεξάρτητα από τα άλλα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία βιβλία και θεωρείται κατά τους κατά το επόμενο άρθρο διενεργούμενους εκάστοτε ελέγχους νόμιμης χρήσης της παραλαμβανό-μενης μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης.
2. Να συντάσσουν κατάσταση, με βάση τα στοιχεία του ανωτέρω βιβλίου, η οποία υποβάλλεται από την ενδια-φερομένη βιομηχανία ή βιοτεχνία στο Τελωνείο Ελέγχου και στην Χημική Υπηρεσία Ελέγχου, μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη κάθε οικονομικού έτους, στην οποία αναφέρονται τα υπόλοιπα της μετουσιωμένης ισοπρο-πυλικής αλκοόλης, τα έτοιμα και ημιέτοιμα προϊόντα κατά κατηγορία, που είχαν παραχθεί κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος του έτους στο οποίο αναφέρεται η κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε αυτό καθώς και η ποσότητα της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης που παραλήφθηκε, η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε από αυτή, κατά το έτος που έληξε, οι ποσότητες των προϊόντων, κατά κατηγορία, που παρήχθησαν με χρήση αυτής εντός του έτους αυτού, καθώς και τα υπόλοιπα της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης και των ετοίμων και ημιέτοιμων προϊόντων, κατά κατηγορία, που μεταφέρονται στο επόμενο έτος.
3. Σε περίπτωση μη υποβολής της ανωτέρω κατάστασης το Τελωνείο Ελέγχου δύναται να μην επιτρέψει την περαιτέρω παράδοση της αλκοόλης από υφιστάμενη έγκριση ή να αρνηθεί τη χορήγηση νέας έγκρισης ενημερώνοντας τις συναρμόδιες αρχές.
Άρθρο 5
Έλεγχος της νόμιμης χρησιμοποίησης της ισοπροπυλικής αλκοόλης
1. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος για τη διαπίστωση της νόμιμης χρησιμοποίησης της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης, που παραλαμβάνεται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πραγματοποιείται κατ΄έτος και το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους από το Τελωνείο Ελέγχου με τη συνδρομή της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου. Ο έλεγχος διενεργείται από Επιτροπή που συγκροτείται από το Τελωνείο Ελέγχου και αποτελείται από δύο (2) τελωνειακούς υπαλλήλους, του ιδίου αυτού Τελωνείου και από έναν υπάλληλο που ορίζεται από την Χημική Υπηρεσία Ελέγχου, οι δε πάσης φύσεως αναλύσεις διενεργούνται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.
Η διενέργεια ελέγχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, σε ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος που πραγματοποιείται η χρήση της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης, δεν αποκλείεται.
2. Ο έλεγχος της διαπίστωσης της νόμιμης χρησιμοποίησης της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης, συνίσταται στην επαλήθευση των στοιχείων της κατάστασης της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου 4 σε σύγκριση, αφ’ ενός με τις εγγραφές των βιβλίων που τηρεί η υπόχρεη βιομηχανία ή βιοτεχνία και τις εγκεκριμένες συνθέσεις των προϊόντων αυτής εφόσον υπάρχουν, αφ’ ετέρου στον συνδυασμό των στοιχείων αυτών με τα αποτελέσματα φυσικών ελέγχων, ενδεχομένως δε δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων, των υπαρχόντων υπολοίπων μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης και προϊόντων (ετοίμων και ημιετοίμων) στην παραγωγή των οποίων αυτή χρησιμοποιείται.
3. Έκτακτο (όμοιο) έλεγχο μπορεί να ενεργεί οποιαδήποτε αρμόδια Ελεγκτική Αρχή του Υπουργείου Οι-κονομίας-Οικονομικών, με την τεχνική συνδρομή των αρμοδίων Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. εφόσον τούτο είναι απαραίτητο, σε κάθε δε περίπτωση, η βιομηχανία ή βιοτεχνία υποχρεούται να υποδεικνύει τα σχετικά βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από την παρούσα, καθώς και τις ποσότητες μετουσιωμένης ισοπροπυλι-κής αλκοόλης που βρίσκονται στην κατοχή της και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία.
4. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτουμένων για τη διενέργεια του ελέγχου στοιχείων, θεωρείται ότι ολόκληρη η ποσότητα διατέθηκε σε άλλες χρήσεις, χωρίς προηγούμενη άδεια του Τελωνείου Ελέγχου και εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας.
5. Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί, ότι οι ποσότητες μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης που παρελήφθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας χρησιμοποιήθηκαν νόμιμα στην παραγωγή των προϊόντων της ενδιαφερομένης βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σύμφωνα με τη σχετική αίτησή της και τη χορηγηθείσα έγκριση μετουσίωσης της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου, συντάσσεται σχετική έκθεση ελέγχου, η οποία αποστέλλεται και στο Τελωνείο Παράδοσης με βάση την οποία γίνεται η τακτοποίηση των εκκρεμών παραστατικών εγγράφων και αποδεσμεύονται οι σχετικές εγγυήσεις που έχουν κατατεθεί.
Στην έκθεση αυτή προσδιορίζονται και βεβαιώνονται και οι ποσότητες της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης, που δικαιολογούνται ως νόμιμη φύρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των απωλειών της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης, ως νόμιμης φύρας, είναι ο προηγούμενος προσδιορισμός της βάσει των προβλεπόμενων στις σχετικές διατάξεις της αριθμ. Φ.230/111/11.2.2008 (ΦΕΚ 334/Β/29.2.2008) Α.Υ.Ο.Ο.
Άρθρο 6
Παραβάσεις
1. Εάν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ολόκληρη η ποσότητα της μετουσιωμένης ισοπροπυλικής αλκοόλης που παραλήφθηκε ή μέρος αυτής, δεν χρησιμοποιήθηκε νόμιμα για την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων, για τα οποία είχε δοθεί έγκριση ή δεν βρίσκεται στην κατοχή της υπόχρεης παραλήπτριας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας και εφόσον (η διαπιστούμενη διαφορά) δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη φύρα, σύμφωνα με το οριζόμενα στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου της παρούσας, συντάσσεται ανάλογα, σχετική έκθεση ελέγχου αντίγραφο της οποίας αποστέλλεται στο Τελωνείο Παράδοσης.
Με βάση την έκθεση αυτή το Τελωνείο Παράδοσης προβαίνει άμεσα στον προσδιορισμό του ποσού των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν μετά των νομίμων προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής για την ποσότητα που δεν χρησιμοποιήθηκε νόμιμα και καλείται ο υπόχρεος για την καταβολή τους.
Σε περίπτωση μη καταβολής τους το Τελωνείο Παράδοσης προβαίνει στην κατάπτωση, του συνόλου ή κατά το μέρος του ποσού που αναλογεί, της εγγύησης που έχει κατατεθεί.
2. Ανεξάρτητα από την καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων επιφυλάσσεται και η εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 4 έως 5 του άρθρου 118 καθώς και του άρθρου 142 και επόμενα του ν. 2960/2001.
Άρθρο 7
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι υπ’ αριθμ. Α9741/659/28.6.1975 (ΦΕΚ 752/Β/18.7.1975) και Χ723/101/27.10.1986 (ΦΕΚ 781/Β/31.10.1986) Α.Υ.Ο.Ο.
Η ισχύς της παρούσας ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 1 Ιουλίου 2008